Sváb Helytörténeti Gyűjtemény

Bár

 

Bár egy 600 lakosú kistelepülés a Duna jobb partján Baranya megyében. A község Mohácstól 10 km-re északra a Budapest felé vezető országút mentén helyezkedik el.

Bár község német lakosságának helytörténeti kiállítása 2012-ben kapott állandó helyet a volt iskola épületében. A Bári Német Nemzetiségi Önkormányzat a tevékenysége során már a korábbi években is megpróbálta felkutatni és bemutatni a németség életmódját és tárgyi emlékeit. Az összegyűjtött bútorokat és használati tárgyakat mindig vissza kellett adni a tulajdonosoknak, mert csak időszaki kiállításra kaptunk lehetőséget. A tárgyak nagy része nem került vissza hozzánk, a lakosok nem akarták tárolni ezeket az öreg tárgyakat, ezért eladták, vagy megsemmisítették azokat.

2012-ben újra megpróbáltuk összegyűjteni a bári németek tárgyi emlékeit, mert a községi önkormányzatunk egy állandó helyiséget biztosított a muzeális értékek számára. A jelenlegi gyűjtemény a sváb lakosság életmódját mutatja be. A helyiségben egy konyharészletet és két szobát sikerült kialakítani. A használati tárgyak, munkaeszközök számára berendeztünk egy sarkot. A viselet és a törölközők egy-egy darabját a lakóteret elválasztó paravánokra helyeztük el.

Folyamatban van a bári viselet rekonstruálása és bemutatása.

 

Konyha részlet

 

Konyha részlet

 

Szoba részlet

 

Szoba részlet

 

Szoba részlet, eredeti viseletek egy-egy darabjai

 

Varrógép

 

Asztal kereszttel

 

Használati tárgyak

 

Használati tárgyak

 

Szoba részlet

 

Szoba részlet

 

Katonai emléklap hímezve