A geresdlaki németek kiállításai

 

 

További geresdlaki fotók témák szerint:

Babaház

Kézimunka kiállítás

Mézeskalács falu

2013-as kiállítás megnyitó

2013-as új kiállítás

2013-as kendő, vállkendő kiállítás

 

A Geresdlaki Német Nemzetiségi Tájház

 

Az épület a 19. sz. végén épült, tipikus sváb parasztház. A kor stílusának és a paraszti életvitel sajátosságait tükrözi. A lakosság közadományaiból berendezett lakóház bútorai, tárgyi eszközei, kézimunkái a múltnak megfelelően őrzik a németség otthonainak emlékét.

A házat az alacsony falak, a keskeny gang jellemzi, valamint a nyári konyhában található falazott kályha nyitott kéménnyel. A házban a mestergerenda is megtalálható.

Az épület részei: tiszta szoba, téli konyha, lakószoba, nyári konyha.

Melléképület: kamra, istálló, pajta, szénapadlás, ólak. Az istálló és a pajta a ház végében található. A pajtában a mezőgazdasági munkához használt gépek és eszközök láthatók.

 

Berendezés:

A lakóház korhű, eredeti sváb bútorokkal van berendezve, rendeltetésszerű díszítő és használati eszközökkel. A bútorok az 1900-as évekre jellemzőek: sublót, festett ágy, dívány, fonott szék, bölcső, láda, kredenc. (Szintén megtalálható: ágynemű, hímzett terítők, abroszok, ágyterítők, konyhai eszközök, agyagedények, rokka, vasalók stb.)

A bibliai témájú képek, kézimunkák, imakönyvek és a zarándoklatokról hozott emléktárgyak tanúskodnak az itt élő emberek mély vallásosságáról.

 

Népviselet:

Gazdag gyűjtemény áll rendelkezésünkre a geresdlaki sváb népviseletből és hímzett textíliákból. A tájházban a népviseletben öltöztetett bábukon mutatjuk be a településre jellemző menyasszonyi, ünnepi, báli és hétköznapi (férfi, női) viseletet. Valamennyi ruha, és a hozzátartozó kiegészítő (pld. menyasszonyi koszorú) eredeti.

Ez a népviselet 1970-ig jellemző volt.

 

Melléképület:

A „szénapajtában” kerültek kiállításra a paraszti élethez szükséges munkaeszközök és szerszámok.

A tájházban látható berendezések, népviseletek egy letűnt kort idéznek. A ma élő embernek esetleg a gyermekkorára emlékeztet, vagy az újdonság erejével hat.

A gyermekek számára mindenképpen ismereteket nyújt, s ezáltal tapasztalatokat szereznek.

Tájházunk a tűnő emlékek őrzője, tisztelgés a közelmúlt, valamint a nagyszülők és a dédszülők emlékének.