Előző fejezet Következő fejezet

KUTAS

 

Kedvező természeti adottságai már a bronzkor embereit is vonzották. A római korban katonai tábor volt a közelében -nem messze haladt a híres hadi út -, majd szlovák, később a Bogát nemzetiség tagjai laktak a vidéken. Az első írásos emlék 1146-ból származik. A magas talajvízszint könnyűvé teszi a kútásást - a szájhagyomány a környék jó ivóvízű kútjairól eredezteti a falu nevét. Kutason 1626 óta van református egyház, lelkészének Révkomáromi Jánosnak a nevét ma is őrzi az általános iskola. 1787-ben 112 család lakta a falut.

Horváth Imre polgármester    

 

Az 1848-as szabadságharcban kutasi nemzetőrök is részt vettek, ketten estek el az ütközetben, Pap László huszárszázados emlékét márvány sírkő őrzi az Ó-temetőben. Az 1855-ös kolerajárvány megtizedelte a lakosságot.

1871-ben Kutas elvesztette mezővárosi rangját, ekkor már 1392-en lakták. Ekkor már a katolikusok kerültek többségbe. Van már tűzoltósága, hangyaszövetkezete, hitelszövetkezete, gőzmalma, iparosegylete.

1872-ben megindult a vonatközlekedés Kaposvár-Zákány között. Református iskola 1888-ban épült. Református lelkész Vikár János, akinek síremléke az Ó-temetőben van. Katolikus iskola 1870-től van. Alkalmaztak orvost is. 1827-től gyógyszertára van a falunak. A második világháborút követően 222 család kapott földet. 1950-ben alakult meg a tanács. 1955-ben létrejött az első termelőszövetkezet. 1960-ban 1884 lakosa van. 6 tantermes általános iskola, diákotthon, áruház, tűzoltószertár, lakások, járdák tanúskodnak az előrelépésről.

1970-es években megépült a törpevízmű, bővítik az óvodát. 1980-ban művelődési házat, egészségházat avattak.

Fontos ágazat: a növényternesztés, gyümölcstermesztés, állattenyésztés.

1992-es átalakulás során sokan kiváltak a ternelőszövetkezetből. Negyvenhét magánvállalkozó dolgozik Kutason, jelentős értelmiségi réteg él a faluban.

A településen 3 sportegyesület alakult: a kézilabda, a labdarúgó és a sporthorgász.

A község 23%-a cigány.

A millennium évében:

 

Fenyvesi Zoltán labdarúgócsapat elnöke

 

Kutas labdarúgásának története

Kutas labdarúgó csapata 1948-tól szerepel hivatalosan a Járási bajnokságban, a Járási bajnokságot már az első évben megnyeri és felkerül a Megyei II. osztályba. Mivel legfőbb támogatójuk az Állami Gazdaság, így felveszik a Kutasi Traktor SK. nevet. Abban az időszakban dr. Fekete Kamill a vezetőjük, akivel a csapat nagyon szép eredményeket ért el.

1963-ban a csapat nevet változtat és a továbbiakban Kutasi Medosz SK. néven szerepel továbbra is a Megye II. osztályban. Ebben az időszakban már a csapat vezetője id. Horváth Imre és a csapat az ő irányításával^ is jól szerepel. Ebben az időszakban már a csapatot támogatja az Állami Gazdaság mellett a Termelő Szövetkezet is. Nagyon sok tehetséges fiatal játszik ebben az időszakban a csapatban, akik közül többen játszanak a későbbiekben magasabb osztályban.

1966-ban csapat új vezetője Recsek Dezső lett, akinek a munkáját segítette még Szabó Gyula is. Ebben az időszakban már a csapatban vidéki játékosok is szerepeltek, a csapat pedig a Megye II. oszt. élcsapatába küzdötte fel magát.

1972-ben az Általános Iskolához egy fiatal testnevelő tanár érkezett Mód János személyében. Mód tanár úr érkezése után szinte azonnal bekapcsolódik Kutas sportéletébe és segíti a labdarúgó csapat munkáját is. Ebben az időszakban már Mátrai Sándor a csapat vezetője, segítői Mód János, Szabó József, Horváth József. A csapat osztályozó mérkőzést játszik a Megye I. osztályba jutásért, ami azonban nem sikerült.

1980-ban Egyed György veszi át a csapat irányítását, edzői beosztást vállal Mód János tanár úr. A csapatnak jól megy, hiszen a csapat nagy része Mód tanár úr tanítványai közül került ki. A későbbi időszakban, 1994-ben Mód János lett az egyesület elnöke, a csapat edzője Balogh Sándor, a csapat egykori kiváló játékosa. Ez a vezetés 1999-ig irányítja a csapatot.

 

Álló sor: Marton Béla, Bárány Tibor, Szabadi László, Kanyar Zsolt, Nyúl László,Sukalac Róbert, Konkoly László (csapatkapitány), Brandt Róbert, Kovács István (edző),Büki Albert. Guggolnak: Pápai Sándor, Oláh Gábor, Gyenis Csaba, Rózsa József,Orsós Zsolt, Csepregi Zsolt, Kónya Attila.

 

1999-ben új vezetés alakul, melynek elnöke Kulcsár István, vezetőség tagjai Fenyvesi Zoltán, Király Kános, Balogh József.

A csapat sajnos az 1999-2000 évi bajnokságban kiesik a megyei II. osztályából és a 2000-2001 -es bajnokságot mára megyei III. Nagyatádi csoportjában folytatja. Ebben az időszakban sikerül, ami eddig még nem történet meg az egyesület fennállása óta: A 2000-2001 évi megyei III. Nagyatádi Csoportjában az első helyen végzett a felnőtt csapat mellett az ifjúsági csapat is. A bajnokság befejeztével aztán újra új vezetőség irányítja a csapat munkáját. Az új vezetőség: Elnök Fenyvesi Zoltán, a vezetőség tagjai Balogh József, Szabó József, edző: Kovács István.

A vezetőségválasztással egy időben megváltozott a csapat neve is. Az új név Kutas FC. lett. Anyagi gondjaink ellenére a csapat elindult a 2001-2002-es bajnokságban a megyei II. osztályban, legfőbb támogatónk az önkormányzat, amely anyagi erejéhez mérten támogatja Kutas labdarúgó sportját. Támogatja még anyagiakban az egyesületet Homonnai Péter vállalkozó és Kulcsár István vállalkozó is.

A vezetőség pedig azért dolgozik, hogy Kutason még hosszú ideig legyen labdarúgás és szórakozási lehetősége sok-sok labdarúgást szerető embernek.

 

   
Előző fejezet Következő fejezet