Előző fejezet Következő fejezet

SOMOGYFAJSZ

 

Az egyesület jelenlegi neve:

Somogyfajsz Sport Egyesület

Jogelődje: Somogyfajsz „Egyesült Tsz"

Sport Club Újjálakulás éve: 2003.

Sall István polgármester    

 

Somogyfajsz erdős környezetben épült kisközség a Belső-Somogy-ban.

Marcali és Kaposvár között félúton található, a legközelebbi vasútállomás Osztopán. A községben jelenleg 540 ember él. Önálló iskolával, óvodával, orvosi rendelővel és polgármesteri hivatallal rendelkezik. Az iskolás gyermekek száma 60 fő, az óvodába beíratott gyermekek száma 45 fő. Az általános iskola kapujában a névadó, Fajsz fejedelem szobra vágya a diákokat reggelenként. A községben 272 lakóház van, vezetékes víz mindegyik telken, telefon kb. a lakások 50%-ában megtalálható. A lakosság nagy része munkanélküli, nyugdíjas, vagy segélyből él.

 

Csávics Lajos SE elnök

 

Somogyfajsz természetes élővilága gazdag, mivel a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet határán fekszik. Somogyfajszon a Kund Kastélyban működik a Somogy Természetvédelmi Szervezet Információs Központja, amely természetvédelmi feladatokat lát el Belső-Somogy jelentős részén. A kastély közelében látható a Kund Család egykori temetkezési helye, a Kund kápolna. A falu régi emlékeit őrzi egy parasztházból kialakított Falumúzeum.

A községben 72 hektárnyi vízfelülettel változatos halfajokat éltető halastó terül el, amelynek táplálója, vízelvezetője a Koroknai vízfolyás. A tó tulajdonosa a Lengyeltóti Vízgazdálkodási Társulás, üzemeltetője a Somogyfajszi Horgászegyesület.

A község nevezetességei között megemlítendő még a Somogy Természetvédelmi Szervezet tulajdonát képező szürkemarha gulya, amely a falu határában húzódó „ősgyep" legelőn tekinthető meg.

Megtalálható a község határában egy őshonos állatokat bemutató tanya, ahol a Somogyfajszra látogatók három mangalica fajon (szőke,fecskehasú, vörös) kívül láthatnak még hét fajta magyar őshonos baromfit és a tanya védelmét biztosító őshonos magyar kutyafajtákat, pulit, kuvaszt, komondort.

A horgásztó melletti erdőben található a X. századig visszavezethető őskohászati emlékhely. Az őskohóban feltehetően a fejedelmi udvar és a katonai kíséret számára állíthatták elő a vasat. Az Oskohó Múzeum tulajdonosa a Dunaferr Somogyország Archeometallurgiai Alapítvány.

A Somogyfajszi Kastély parkjának nyugati részében, festői környezetben foglal helyet a 31 fő befogadására alkalmas Őszi Fény Szociális Otthon.

Bár Somogyfajsz kis lélekszámú település, mind természeti, mind történelmi értékekben egyaránt gazdag.

 

Somogyfajsz labdarúgó csapata

Somogyfajsz község történetében már régóta fontos szerepe van a helyi labdarúgó csapatnak. Már a jelenlegi klub elnöke Csávics Lajos ifjúkorában is rendszeresek voltak a mérkőzések.

A somogyfajszi csapat 1990 óta szerepel a Kaposvár körzeti bajnokságban, Szántó Zoltán csapatkapitány (edző) vezetésével. A csapat tagjai: Rácz Tamás, Marci János, Sánta Dénes, Sipos Győző, Sánta László, Marci Zsolt, Nagy Sándor, Bogdán Róbert, Szántó Zoltán, Zsámbok István, Marci Zoltán, Kalányos Zsolt, Zsámbok Zsolt, Harangozó Antal, Harangozó Balázs.

 

Cölle-Somogyfajsz 9:5

 

Elért eredményeink: Magyar Kupa pályaválasztóként az akkor NB. Ill-as Kaposfüred ejtett ki bennünket. Csökölyben Polotár Kupát nyert csapatunk.

A labdarúgó csapat megalakulásától kezdve nehéz anyagi helyzetben van, támogatók nincsenek. Ennek ellenére fontos a csapatot megtartani, a labdarúgást tovább folytatni, mert az ilyen kis falukban, mint Somogyfajsz, ez az egyetlen szórakozási lehetőségük az embereknek.

A csapat tagjai a nehézségek ellenére nagyon lelkesen küzdenek a kisebb eredmények eléréséért. A falu lakosságának nagy része minden meccsen részt vesz, buzdítják, bátorítják csapatunkat.

A meccsekre a játékosokat az önkormányzat gépkocsijával a falugondnok szállítja.

Csapatunk a Kaposvári Körzeti bajnokságon 8 hétig az első helyen állt, jelenleg a második helyezettek vagyunk.

 

„Rugdaló, rugby football" (1895.)

 

   
Előző fejezet Következő fejezet