Kattintson a hirdetésre! Sulinet - Nyelvek

Ingyenes online nyelvgyakorlási szolgáltatás

Weben és mobiltelefonon elérhetõ ingyenes nyelvgyakorlási szolgáltatást indított a Lingvico. A Napi Nyelvi Frissítõ (www.napinyelvifrissito.hu) angolul és németül kínál fel megoldandó feladatokat, amelyek az adott nyelv kultúrájából választott témákra épülnek. Újrakezdõtõl a haladó szintûig bárkinek hasznos az új szolgáltatás - a felhasználó által adott válaszok azonnal kiértékelhetõk.
Tovább olvasom »

Gyerekek a világban - kincskeresõ játék (Webquest1)

A tananyag egy online kincskeresõ játék. Összesen 4 állomás van, az allomások között úgy lehet elõre haladni, ha a feladványokra helyesen válaszolunk. Van 'videó' állomás, olvasmányok, egy rövid hanganyag is. Mindez végig interaktív, mozgalmas és érdekes is. Vajon hány perc alatt lehet végigmenni az útvonalon? Csináld végig most, és írd meg nekünk! :)
Tovább olvasom »

Interaktív multimédiás modul: Egy amerikai családja

A Sulinet és a NetAngol (www.netangol.hu) együttmûködése nyomán idõrõl idõre teljesen interaktív, online angol nyelvtanító anyagokat is közzéteszünk a Sulinet Nyelvek rovatában. A most letölthetõ tananyag középhaladóknak szól, és interaktív formában jelenik meg (FLASH lejátszó szüséges hozzá!), de letölthetõ dokumentumként is. A modul egyébként egy hanganyagot dolgoz fel, szókincs és interaktív feladatlap is található benne. Téma: egy ameriakai beszél családjáról, illetve az amerikai szokásokról. További tananyagok letölthetõek a www.netangol.hu oldalról!
Tovább olvasom »

Egy angol egyetemi oktató emlékezik Puskás Ferencre

Ez a tananyag picit rendhagyó, hiszen nem is igazi tananyag, hanem egy cikk, amelyet az ELTE egyik oktatója írt Puskás Ferenc halála alkalmából. Nincsenek feladatok, magyarázat, csak a cikk. Mindenkinek jó olvasást és emlékezést kívánunk. (Fontos technikai részlet, hogy a cikk .pdf formátumban található, azaz feltétlenül szükséges az Acrobat Reader nevû program az elolvasásához).
Tovább olvasom »

NetEnglish Középhaladó/Haladó: Hálaadás

Mit is ünnepelnek az amerikaiak és a kanadaiak hálaadáskor? És mikor is pontosan? A NetEnglish következõ fejezetébõl sok érdekességet megtudhattok a Hálaadás ünnepérõl és annak eredetérõl. Tananyagként találtok hozzá rengeteg szókincsfejlesztõ és gyakorló feladatot, szövegértést, nyelvtani magyarázatot a szenvedõ szerkezetrõl, és hozzá interaktív gyakorló feladatokat. Jó szórakozást!
Tovább olvasom »

Webtanár: www.netangol.hu - a jövõ tananyagbankja

A www.netangol.hu az internet lehetõségeit, forrásait használja ki ahhoz, hogy minden felhasználó számára korlátlan, személyre szabott nyelvgyakorlási lehetõséget biztosítson. Azon felül, hogy több ezer saját fejlesztésû tananyagot kínál a felhasználók számára, segít nekik abban, hogy eligazodjanak az internetes oldalak milliárdjai között, hogy a számukra megfelelõ, hasznos anyaghoz jussanak.
Tovább olvasom »

Nyílt nap a Károli Holland Tanszékén

Kedves felvételire készülõk! A Károli Gáspár Református Egyetem Néderlandisztika Tanszéke 2006 november 24-én, pénteken, 16 órától Nyílt napot szervez. Az alkalom célja, hogy a középiskolák 12. évfolyamára járó diákok megismerjék egyetemünket, és a Néderlandisztika Szak által nyújtott képzési lehetõségeket: a major és minor néderlandisztika szakirányt. A Nyílt napon megismerkedhetnek a diákok a tanszék oktatóival, a képzési lehetõségekkel, a képzések menetével, és természetesen feltehetik saját kérdéseiket is.
Tovább olvasom »

NetEnglish Középfok: Becsüld meg amid van!

A NetEnglish következõ fejezete egy tanulságos történetet dolgoz fel, melyben kiderül, hogy a gazdagság relatív. Tananyagként találtok hozzá szövegértést, szókincsfejlesztõ feladatot, nyelvtani magyarázatot a feltételes módról, és hozzá interaktív gyakorló feladatokat. Jó szórakozást!
Tovább olvasom »

Új kvízjáték a nyelvek rovatban!

Angolosok figyelem! Több ezer kérdésbõl álló adatbázisból merítõ vadonatúj interaktív kvízjáték indul a Nyelvek rovatban. A feladat egyszerû: 2 perc alatt kell a lehetõ legtöbb pontot összegyûjteni. Érdekesebbé teszi a játékot az, hogy lehet kockáztatni; vagy elmentjük az addigi pontjainkat, vagy a következõ kérdésnél még több pontot szerezhetünk. Ha tévedünk, akkor viszont az el nem mentett pontokat elveszítjük. Szóval a játék izgalmas ... nem szabad kihagyni. És akár 2000 játékot is játszhatunk egymás után. A Kvízmester bírja :)
Tovább olvasom »

NetEnglish Középfok: Anekdota Einsteinrõl

Ebben a legújabb vicces igaz történetben Einstein életébe pillanthatunk bele. Vajon bárki képes lenne elõadást tartani a relativitás elméletrõl, ha sokszor hallotta már? Aztán jöhet a gyakorlás: szövegértés, nyelvtan (ezúttal a would segédige használatáról) és sok sok hasznos szó. Jó szórakozást mindenkinek! (Formátum: Word dokumentum (.doc). Méret: kb. 70 KB)
Tovább olvasom »

NetEnglish Középfok: Hogyan alapítsunk egyetemet?

Egy vicces ám igaz történet a Stanford egyetem alapítóiról és arról, hogy milyen következménnyel járhat, ha egy egyetemi rektor annak hisz amit lát és nem annak amit hall. Az érdekes történet elolvasása után gyakorolhatunk egy kis szövegértést, nyelvtant (-ing-es alak), és hasznos szavakkal bõvíthetjük szókincsünket. Tanulság: Sose ítélj elsõre! Jó szórakozást! (Formátum: Word dokumentum (.doc). Méret: kb. 110 KB)
Tovább olvasom »

Szükséges az érettségi elõkészítõ szervezetek mûködése?

Ez a nyár is véget ért, ismét becsengettek az iskolákban. Az új tanév új kihívások elé állítja a diákokat, a legnagyobb megmérettetés azonban minden évben a végzõs, érettségi elõtt álló tanulókra vár. A Sulinet Nyelvek rovata az érettségi elõkészítõk világába kalauzolja el a tanárt/diákot. Érdemes elolvasni és elgondolkodni ...
Tovább olvasom »

NetEnglish Középfok: Email egy rossz címre

Vicces történet egy félregépelt email címrõl és annak következményérõl. Lehet, hogy a túlvilágról is lehet emailezni? Érdemes elolvasni, sok hasznos szó szerepel benne és találtok hozzá egy kis nyelvtant (passzív), extra szókincset (kötõszavak) és további interaktív feladatokat. Jó szórakozást! Tanárok órán is bátran használhatják!
Tovább olvasom »

NetEnglish Középfok: Vicces szállodai történet

Mi történik ha egy mit sem sejtõ pár megpihen egy szállodában pár órára a hosszú út után? Kiderül, ha elolvassátok ezt a vicces történetet. Az olvasás után gyakorolhattok egy kis nyelvtant (could have + 3. alak, illetve ing-form és to-infinitive) és egy kis szókincset (a függõbeszédben gyakran használatos igék segítségével). A feladatlap végén szószedet is találtok a hasznos szavakkal és kifejezésekkel. Jó szórakozást!
Tovább olvasom »

NetEnglish Kezdõ: Memories of the summer (Kommunikációs modul 14.)

Sajnos vége van a nyárnak, de csüggedés helyett koncentráljunk inkább a szép emlékekre! Ezért a NetEnglish következõ fejezetét a nyári emlékeknek és a múlt felidézésének szenteltük. Tananyagként találtok hozzá szövegértést, egyszerû nyelvtani magyarázatot az egyszerû múlt idõ használatáról, és hozzá interaktív gyakorló feladatokat. Jó szórakozást! Tanárok figyelem! Az órán ez is jól jöhet!
Tovább olvasom »

NetEnglish Kezdõ: In a hotel (Kommunikációs modul 13.)

Most a szállodák világába kalauzolunk el benneteket, így a NetEnglish következõ fejezetében kiderül mit is kell mondani, ha megérkezünk egy hotelbe. Tananyagként találtok hozzá két interaktív szókincsfejlesztõ feladatot és egy reptéri párbeszédet, valamint újabb leírást és gyakorló feladatokat az angol nyelvben oly fontos udvarias fordulatokról – ezúttal az információ-kérés és az ajánlat-tétel és azok megköszönése van soron. Jó szórakozást! Tanároknak is jól jöhet az angol órán!
Tovább olvasom »

NetEnglish Kezdõ: Telephoning (Kommunikációs modul 12.)

A mai világban nem árt, ha tudunk telefonon is kommunikálni, így a NetEnglish következõ fejezetében megtanulhatjátok, hogyan is kell különbözõ helyzetekben angolul telefonon beszélni. Tananyagként találtok hozzá két interaktív szókincsfejleszrõ feladatot, valamint leírást és gyakorló feladatokat az angol nyelvben oly fontos udvarias fordulatokról (ajánlatok, kérések és javaslatok, illetve hogyan fogadjuk vagy utasíthatjuk el õket). Jó szórakozást! Tanárok bátran bevihetik órára!
Tovább olvasom »

NetEnglish Kezdõ: Eating out (Kommunikációs modul 11.)

Mit tegyünk ha egy külföldi étteremben találjuk magunkat? A NetEnglish következõ fejezetében megtanulhatjátok, hogyan is kell rendelni egy étteremben. Tananyagként találtok hozzá két interaktív szókincsfejleszrõ feladatot, valamint nyelvtani leírást és gyakorló feladatokat a megszámlálható és megszámlálhatatlan fõnevekrõl. Jó szórakozást! Figyelem! Tanároknak is sok szeretettel ajánljuk: kinyomtatva, órán jól jöhet!
Tovább olvasom »

NetEnglish Kezdõ: Plans for the summer (kommunikációs modul 10.)

Nemsokára itt a nyári szünet! Ezért a NetEnglish következõ fejezetében néhány fiatal nyári terveirõl olvashattok. Extra tananyagként találtok hozzá nyelvtani leírást a jövõ idõrõl, két interaktív feladatot, és szövegértést. Összesen akár 3-4 órányi tananyagot is találhattok az oldalakon, a rengeteg szó, sok (picit) érdekes nyelvtan (jövõ idõ), valamint némi írás gyakorlás is szerepel a programban. Fiygelem! Tanároknak is sok szeretettel ajánljuk: kinyomtatva, órán jól jöhet!
Tovább olvasom »

Ötlettár tanároknak: TV hírek elemzése - komplex óravázlatok letölthetõ feladatlapokkal!

Ötlettár tanároknak 2. Újabb kezdeményezésünk indul útjára ezzel az oldallal. Az Ötlettár óravázlatokat, az órán azonnal felhasználható ’instant’ feladatlapokat, játékokat tartalmaz. Az Ötlettár most egy komplex média-projekttel jelentkezik. Nem csupán egy óravázlatból, vagy játékból áll az alábbi linkrõl elérhetõ tananyag, hanem egy akár 3x90 perces projekt-bõl, amely a média (és közelebbrõl a hírek) világába viszi el az olvasót. Az anyag egyébként nem könnyû, de emelt szintû érettségire készülõk (de középfokú nyelvtudással és/vagy a média iránt érdeklõdéssel rendelkezõk) rengeteget tanulhatnak belõle. A tananyagok egyébként igény szerint alakíthatóak, méretre szabhatóak. Mindemellett pedig informatívak és igényesek.
Tovább olvasom »

News and Issues: Day 5 - Depressziós diákok (amerikai történet)

Az USA-ban egyre növekszik a mentális problémákkal küzdõ diákok száma. A napokban jelent meg a Time magazinban egy érdekes cikk a témában. Számunkra is nagyon tanulságos lehet az eset: egy bíróság döntése alapján a fõiskolák/egyetemek is felelõssé tehetek azért, ha a diákok ilyen helyzetbe kerülnek. A jószándékú határozat azonban igencsak visszaütött. Hogy hogyan? Olvassátok el. Érdekes adatokat mellett szókincsfejlesztõ feladatlapot és érettségi elõkészítõ szövegértés feladatot találhattok a News and Issues mai számában.
Tovább olvasom »

NetEnglish Haladó: Videó az EKG-ról

Igyekszünk érdkes és/vagy hasznos multimédiás anyagokat keresni minden nyelvtanulónak. Most azoknak a (középhaladó + szinten lévõknek) figyelmét szeretnénk felhívni a NetEnglish újabb tananyagára, akik érdeklõdnek a természettudományok iránt, esetleg tudják, hogy minek az angol rövidítése az 'ECG' (segítünk: magyarul EKG). A témában egy 1.5 perces rövid videót találhattok, és persze hozzá egy feladatot, amelyet az alábbi linkrõl tudtok letölteni.
Tovább olvasom »

News and Issues: Day 4 - Stressz minden mennyiségben

Az érettségi vizsgák közepén talán érdemes picit foglalkozni a stressz témakörrel. Szerteágazó ... ezen felül a News and Issues legújabb anyagából sok mindent megtudhattok akár saját magatokról is. Egy bevezetõ kérdéssor után arra bíztatunk mindenkit, hogy hasonlítson össze több internetes stressz tesztet. Aki erre lusta, annek pedig ajánlunk egy saját gyártásút kikapcsolódásként. Tanárok figyelem! Az anyag (nem csak) digitális órához 'Egészség' témakörben 45, vagy akár 2x45 percben is jól használható!
Tovább olvasom »

News and Issues: Day 2 (ki nyilatkozott a BBC-nek?)

A BBC-re nem véletlenül tekintünk nagy tisztelettel, hiszen (többek között) a hírmûsorok méltán szolgálhatnak minden újságíró számára követendõ példaként. Ugyanakkor az is kiderült, hogy még õk sem tökéletesek és ezt a világ kaján vigyorral vette tudomásul. A News and Issues 2. számában megnézhetitek azt a videót, ahol egy állítólagos taxisofõr nyilatkozik tévedésbõl egy internetes újság szerkesztõje helyett. A videón kívül szövegértési és nyelvtani feladatokat is találhattok. Mindezek után szemezgettünk a különbözõ angol internetes portálokon a látogatók kommentárjaiból. Szerintem nem érdemes kihagyni!
Tovább olvasom »

News and Issues: Day 3 - Read and talk about football

Eljött a nagy nap, lejátszották a BL döntõjét. Ez mind rendben is van, de próbáltatok-e már fociról beszélgetni angolul. A mai anyagból megtanulhattok olyan kifejezéseket, mint pl. stopli, kiállították, kapufa, 11-es párbaj, elküldte a kapust, jól kontráznak, vagy akár labdabirtoklás, vagy rossz labdaátvétel. Emellett egy rövid cikket is olvashattok arról, hogy az Arsenal mestere, Arsene Wenger mit nyilatkozott a döntõrõl. Persze mindehhez tartoznak interaktív feladatok is.
Tovább olvasom »

NetEnglish Kezdõ: My home town (kommunikációs modul)

A NetEnglish következõ fejezetében lakóhelyünkrõl tanulhatunk meg beszélni. Kiegészítõ anyagok: nyelvtani magyarázó feladatlap (gyakorlófeladatokkal), interaktív feladatlap valamint egy írásbeli feladat, ahol a saját városodról írhatsz a megtanultak segítségével. Az interaktív kiegészítõ feladatok folyamatosan bõvülnek ezért érdemes havonta letölteni a feladatlapot.
Tovább olvasom »

News and Issues: Day 1 - Nuclear power plants

A News and Issues a Nyelvek rovat új kezdeményezése, amely érdekes és/vagy hasznos napi hírekre vadászik az interneten. Miután megtaláltuk a hírt, körítést teszünk hozzá, hogy mindenki valóban sokoldalúan dolgozhassa fel a tananyagokat. Az elsõ nap témája az 'atomerõmû'. Ha a Tovább linkre kattintotok, egy aktuális cikket olvashattok Angliából/Angliáról. A cikket szövegértési feladat, valamint két interaktív tananyag kíséri. És akinek még ez sem elég, annak eláruljuk, hogy hol találhat az interneten egy minden igényt kielégítõ 'vita' feladatlapot a témában.
Tovább olvasom »

Diák ENSZ Budapesten; te is lehetsz képviselõ!

KARMUN – Karinthy Model UnitedNations (www.karmun.org). Mi is ez az esemény melyre 2006. március 23-25-ig került sor Budapesten: idén ugyanis a Karinthy Frigyes Gimnázium diákjai már második alkalommal vállalkoztak arra, hogy a világszerte ismert Modell ENSZ konferenciasorozat következõ ülését megrendezzék – az elsõ kezdeményezésként Magyarországon. Tudj meg mindent a KARMUN-ról, nehogy jövõre lemaradj!
Tovább olvasom »

Ide hallgass, és nyerj! – hangzó anyagok az érettségin

Nem csak érettségizõknek ajánljuk május végéig tartó játékunkat, ahol két nyelven (német és angol) és összesen három szinten (angol középszint, angol emelt szint, valamint német középszint) tehetitek próbára tudásotokat. A játék rendkívül egyszerû: 1. Válassz egy feladatot(részletekért kattints a Tovább gombra alant!); 2. Hallgasd meg a feladatot és töltsd ki a feladatlapot; 3. Miután a feladatlapot megoldottad, az eredményedet küldd el nekünk – ehhez nem kell mást tenned, mint kitöltened a ’Neved’, illetve az ’E-mail címed’ mezõket, és kattintani az ’Elküld’ gombra. Ezzel már jelentkeztél is (Fontos! A játék során NEM a tökéletes megoldásokat értékeljük csak, hanem MINDEN beküldött megoldás részt vesz a sorsoláson!) A játékhoz sok sikert kíván a Maxim Kiadó, valamint a Sulinet Nyelvek rovat szerkesztõsége.
Tovább olvasom »

Érdekes, megdöbbentõ kísérlet! Próbáld ki te is!

Újabb tananyaggal bõvült az ’English is Fun – kikapcsolódás és tanulás’ oldalunk. Ezúttal egy rövid pszichológiai utazásra invitálunk benneteket. A téma: az olvasás. Az olvasás alapvetõen egy misztikus dolog. Hogyan olvasunk, mit olvasunk el, mennyit látunk a szövegbõl? Az alábbi kis szöveg egy érdekes kísérlet. Ne rettenj el a tõle elsõ ránézésre, hanem veselkedj neki, meg fogsz döbbenni; könnyebben megy majd, mint gondoltad volna. És ha legközelebb valaki kijavítja a helyesírásodat, gondolj erre!
Tovább olvasom »

Brit angol - amerikai angol (közel 100 különbség, érdekesség)

A benzin gas, vagy petrol? Az õsz fall, vagy autumn? A csomagtartó boot, vagy trunk? Mikor math és mikor maths? És a mondat végén full stop van, vagy éppen period? Minden angolul tanuló felteszi magának ezeket (és ehhez hasonló) kérdéseket elõbb-utóbb. Egy kis gyûjteménnyel szeretnénk most nekik kedveskedni, amely közel 100 pár szót tartalmaz 'britül' és 'amerikaiul'. Itt most kizárólag a különbözõ szavakkal foglalkozunk, azaz a nyelvtani, helyesírási kérdésekkel (pl. neighbour (BrE) - neighbor (AmE)) nem. Nemsokára jön viszont az 'Egy szó - két jelentés' anyag.
Tovább olvasom »

Újabb vitafeladat érettségizõknek: Animal testing

Pontosabban nem pusztán egy vitafeladatot találhattok a 'Tovább' link mögött, hanem egy szókincsfejlesztéssel megtoldott vitafeladatot. Mindenesetre bízunk benne, hogy hasznát veszitek majd a vizsgán (na meg az életben). Ajánljuk a feladatlapot a tanórára is, kiegészítõ anyagként, vagy éppen önálló érettségi vizsgaelõkészítõ tanórához. Azoknak is érdekes lehet azonban, akik csak olvasgatnának valamit. Olvashatnak például sok érvet az állatkísérletek ellen ... és legalább annyit mellette. Tényleg, most akkor jó dolog ez?
Tovább olvasom »

Érettségi feladatbank: Szóbeli - Emelt szint (Képleírás)

A NetEnglish feladatbank ismét bõvült. Még mindig az emelt szinten vizsgázókhoz szólunk, ám ezúttal a szóbeli vizsgát vettük célba. Összesen 11 tananyagot találhattok ebben a gyûjteményben, mindegyik különbözõ témát dolgoz fel. Ami közös bennük, az a feladat típusa; a képleírás. Az érettségiig minden feladattípusból külön tananyagbankot hozunk létre, érdemes gyakran visszanézni, hiszen 1-2 naponta újabb csokor feladatot tölthettek le.
Tovább olvasom »

Érettségi elõkészítõ feladatbank: Szövegkiegészítés (19 interaktív tananyag!)

Ahogy közeledik az érettségi és nõ az érdeklõdés a ‘száraz’ érettségi elõkészítõ anyagok iránt, igyekszünk az emelt szintû vizsga minden feladattípushoz bõséges gyakorlást biztosítani. Eme törekvésünk újabb példája a szövegkiegészítéses feladatokat tartalmazó feladatbank. Itt most összesen 19 interaktív feladatlaphoz férhettek hozzá, de a jövõben a többi feladathoz is találhattok hasonló gyûjteményeket. A feladatlapok talán az egyik legnehezebb feladattípust segítenek gyakorolni, minden oldal minden egyes feladatához kérhetsz 'egy betût', ha nem megy. A vizsgán persze ilyen nem lesz :)
Tovább olvasom »

NetEnglish Kezdõ: Describing people (tananyagfolyam :)

A NetEnglish segít leírni felebarátaidat. Nemcsak külsõleg, hanem bizony belsõleg is. Tulajdonságok, orrok, szabadidõ, minden. Hogy minél változatosabb legyen a tananyag, találtok hozzá három interaktív feladatlapot, egy kis szövegértést, és egy pici nyelvtant is (ezúttal az ing-es alakkal ismerkedhettek). A tananyagok összesen közel 4x45 percnyi tanulásra elegendõek.
Tovább olvasom »

A leggyengébb láncszem: játszd angolul - online!

Az ismert és sokak körében népszerû ’A leggyengébb láncszem’ (The weakest link) címû kvízshow online változata, rengeteg kérdéssel, izgalommal. További érdekesség a mûsorvezetõ stílusa. Köztudottan õ nem kedves a versenyzõkkel. Annyira nem, hogy a ’vendégalázó’ kiszólásaiból egy külön gyûjteményt találhatunk. Alább található egy rövid ízelítõ, de a quote generator annyit ad nekünk, amennyit szeretnénk.
Tovább olvasom »

Webtanár: egy ingyenes online szintfelmérõ

Sokszor felmerül az online szintfelmérés kérdése, és eddig nem nagyon találtunk olyan oldalt, ahol valóban rendesen összerakott szintfelmérõ tesztet találtunk volna. Nos, lehet, hogy ez a helyzet megváltozik. A Webtanár legújabb fejezete egy komplex szintfelmérõ tesztet mutat be. Ajánljuk otthon tanulóknak, tanároknak, valamint nyelviskoláknak is.
Tovább olvasom »

NetEnglish Középfok: The zoo debate

Börtön, vagy menedék? Sokan sokféleképpen gondolkoznak az állatkertekrõl ... itt az ideje, hogy te is megismerkedj mindkét oldal érveivel. Érdemes ezt megtenned annál is inkább, mivel a 'vita' talán a legnehezebb, legösszetettebb része az angol emelt szintû érettségi vizsgának. Ne bízd a véletlenre magad, a Sulinet hetente újabb vita feladatot tesz közzé. Gyûjtsd össze mind a tizenötöt.
Tovább olvasom »

NetEnglish Középfok: Environment (protection)

A NetEnglish újabb fejezete rögtön hat új oldallal kedveskedik az érettségire készülõknek. 'Környezetvédelem' témakörben találhattok nyelvhasználati feladatlapokat, továbbá egy 'hogyan legyek környezetbarát' szókincsfejlesztõ tananyagot is. És akinek ez sem elég, az készülhet a vitára az érettségin. Tanárok figyelmébe ajánljuk két kommunikatív feladatunkat a témában.
Tovább olvasom »

Chatbot - beszélgess robottal bármikor

Ez egy nagyon érdekes, nagyszabású, és (számunkra is) nagyon hasznos kísérlet mindenki számára hozzáférhetõ terméke: a CHATBOT (azaz a chat robot). Hihetetlenül hangzik, ám mégis igaz; létezik olyan chat robot, amellyel lehet hosszasabban is beszélgetni. Sok esetben teljesen releváns választ ad, tapasztalatunk szerint percekig el lehet beszélgetni vele anélkül, hogy észrevennénk, hogy kivel is állunk szemben.
Tovább olvasom »

Digitális óravázlat: Behind a smile

Mi minden rejlik egy mosoly mögött? Honnan tudhatjuk, hogy valaki õszintén mosolyog-e ránk? A BBC pszichológiai tesztje ebben segít nekünk. Összesen 20 rövid videó esetében kell eldönteni, hogy a mosoly valódi-e. És hogy legyen hasznos is ami érdekes; az oldalra írtunk egy digitális óravázlatot, amelyben (nem meglepõ talán) az emberi arc leírását gyakoroltathatjuk. Kezdõk is elkezdhetik.
Tovább olvasom »

NetEnglish Kezdõ: Bemutatni másokat

A NetEnglish újabb fejezete segít bemutatni másokat másoknak, magunkat másoknak, sõt, talán egy picit magunkat magunknak is. Hétköznapi, élõ angolt tanulhattok, több interaktív feladattal körítve. Szóval bõven lehet gyakorolni és ha a kiejtés a gond, ismét felhívjuk figyelmedet egy ingyenes demo programra, ami mindent kimond, amit csak szeretnél. A megtanulandó kifejezéseket pedig végül egy magyar-angol szószedetben összegezzük.
Tovább olvasom »

NetEnglish Kezdõ: Külcsíny és belbecs

A NetEnglish kezdõ anyagai ezúttal egy szókincsfejlesztõ kettõs anyaggal bõvültek. Megtanulhattok belõle embereket külsõleg és belsõleg is leírni. A feladatlapok összesen kb. 20-25 alapvetõ kifejezés elsajítását segítik. Találtok a magyarázatok után egy rövid fordítást is, úgyhogy lehet gyakorolni.
Tovább olvasom »

Érettségire Murphy törvényeivel

Látszólag összeegyeztethetetlen dolgok: Murphy törvényei és az emelt szintû érettségi. Új tananyag-sorozatunkban megpróbáljuk bebizonyítani, hogy igenis lehet közük egymáshoz. A vizsgára készülõk a Nyelvhelyesség feladatlap 'Szóalkotás' részéhez találhatnak segítséget ezeken az oldalakon. Aki pedig nem készül a vizsgára ... nos, nekik is ajánljuk az oldalt, hiszen Murphy törvényei önmagukban is elég szórakozást ígérnek. Egyébként meg: If it doesn't matter, it does not matter.
Tovább olvasom »

A nap nyelvtana: Able - Capable

A mai nappal útjára indul a Sulinet Nyelvek rovatának vadonatúj sorozata; a Nap Nyelvtana. Ez nem jelent mást, mint naponta egy-egy újabb nyelvtani érdekességet a Nyelvek rovat portálján. Minden anyag rövid, viszont nagyon hasznos. Az elsõ fejezetben az 'able' és a 'capable' használatát tanulhatjátok meg. Az anyagok diákok hibái, illetve az angol nyelv tipikus, érdekes buktatói alapján készültek. Mindössze 2 perc naponta. Nézd meg a mai anyagot. Holnap pedig új fejezettel jelentkezünk.
Tovább olvasom »

NetEnglish Középfok: Telephone English

A Telephone English pontosan az, aminek látszik. Egy rövid tananyag, amely segít a telefonálás szókincsét elsajátítani. Talán nincs egyedül ezen sorok írója, amikor azt mondja, hogy telefonálni bizony nehéz! Különösen nehéz más nyelven. A NetEnglish most segít, hogy röviden, velõsen tudjatok minél több helyzetben reagálni.
Tovább olvasom »

Külföldiek vicces hibái magyarul

Közhely, hogy a magyar nyelv nagyon nehéz. Annál tiszteletreméltóbb azoknak az erõfeszítése, akik mégis megkísérlik a lehetetlent: megtanulni magyarul. Munkánk során elég sok külföldivel hoz minket össze a sors, akik igen magas szinten beszélik nyelvünket, ám néha mégis elkövetnek olyan hibákat, amelyek számunkra mulatságosak, avagy nagyon érdekesek, hiszen olyan összefüggésre irányítják a figyelmünket, amik addig eszünkbe sem jutottak. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy az alábbi kis ízelítõvel eszünkben sincs bárkit kinevetni, vagy gúnyolni, csupán egy újabb szempontból szeretnénk bemutatni nyelvünket.
Tovább olvasom »

Trivia Quiz - Snowboard

Igaz az, hogy a snowboardozás népszerûbb, mint a síelés? A snowboardozásnak egyre nagyobb kultusza van, a saját szlengjével, öltözékével, stb. Ezzel a kvízzel megtudhatsz olyan érdekes dolgokat a snowboardozásról, amit már mindig is tudni akartál...menj és nézd meg magad! Természetesen amellett, hogy sok érdekes és/vagy hasznos információval gazdagodhatsz, azért a szókincsed is fejlõdik ... muszáj neki.
Tovább olvasom »

Valentine

Sokan nem szeretik, nem tartják igazi ünnepnek ... mégis: lassan itt van Bálint napja a szokásos felhajtással, csoki- és virágvásárlással, titkos üzenetekkel és nem utolsósorban Sulinetes szerelmes vers válogatással. Szóval ne habozzatok, bátran nézzetek körül a híres versek kis gyûjteményében és próblájátok meg megfejteni a rímeket. Figyelmeztetünk mindenkit, ez nem annyira könnû feladat, de hát a szerelem, ugye, mindent legyõz.
Tovább olvasom »

Velencei karnevál

Itt a karnevál szezon, gondoltuk, talán titeket is megérintett, és most már nem is értitek, hogy karnevál-szókincs nélkül eddig hogyan is létezhettetek. Nos, egy gonddal kevesebb, hiszen a Sulinet Nyelvek portál angol rovata többek között az alábbi feladatlappal igyekszik felkészíteni titeket a vidám forgatagra.
Tovább olvasom »

Középfokú nyelvtanköny mindenkinek

Talán sokan észrevettétek már, hogy a Sulineten a rengetek kommunikatív, interaktív és szókincsfejlesztõ tananyag mellett igyekszünk arra is figyelmet fordítani, hogy az is megtalálja nálunk a számítását, aki a nyelvtani tudását szeretné fejlesztené, vagy csak karbantartani. Az alábbi, Tovább gombra kattintva éppen a közepfokú nyelvtankönyv oldalain tallózhattok.
Tovább olvasom »

NetEnglish Kezdõ: Daily routine

Sokoldalú, értékes feladatlap birtokosa lehet az, aki a 'Tovább' feliratra kattint alább. A NetEnglish kezdõk számára készült legújabb tananyaga egyben tartalmaz szókincsfejlesztést, kommunikatív feladatot, valamint egy kis nyelvtant is. Találhattok szószedetet, és gyakorolhattok interaktívan. Mi kellhet még?
Tovább olvasom »

NetEnglish Kezdõ: Very good!

Jó. Nagyon jó. Tök jó…VAGY Remek. Fantasztikus. Kitûnõ. Eszméletlen. A NetEnglish segít Neked elsajátítani azokat a szavakat, kifejezéseket, amelyek segítségével sokkal választékosabban tudod kifejezni magad. A feladatlap még semmi, érdekes szóháló játékot is találsz az oldalon. Ne késlekedj hát ...
Tovább olvasom »

NetEnglish Kezdõ: Jobs (minden, ami munka)

A NetEnglish újabb fejezete (ezúttal kezdõk számára) a Munka, munkavégzés, foglalkozások témakörben kínál érdekes csemegét. A letölthetõ feladatlapon kívül 6 interaktív tananyag segíti, hogy minél érdekesebben, változatosabban tanulhass meg sok-sok szót. A tananyag azoknak is hasznos lehet, akik már tanultak némi angolt, de szeretnék picit bõvíteni tudásukat.
Tovább olvasom »

NetEnglish Középfok: Home, sweet home

A NetEnglish ismét a középfokú nyelvvizsgá(k)ra, illetve az emelt szintû érettségire készülõkre gondolt. A tananyagfolyam újabb eleme több részbõl áll. Képek segítségével különbözõ lakhatási formák neveit tanulhatjátok meg, majd igazi, autentikus beszélt angol szöveg átiratából fejleszthetitek szókincseteket a témában. Az önálló tanulást segítendõ, angol-magyar szószedetet is találtok!
Tovább olvasom »

NetEnglish Kezdõ: Just for Fun 1. (számok)

Egy szó mint száz, ebben az új tananyagban egy rövid játékra hívjuk a kezdõ nyelvtanulókat (és a nsm annyira kezdõket is akár). Adunk egy kifejezést, amelynek a betûibõl minél több lehetséges (értelmes) szót kell kirakni angolul. Segítségül megadjuk a leggyakoribb angol szavak listáját. Hogy azért tanulás is legyen a dolgoból, egy interaktív keresztrejtvényt is találhattok a feladatlapon.
Tovább olvasom »

Angoltanárok figyelem! Továbbképzés profikkal.

Kedves Kolléga! - megismerkedhet a Pilgrims kurzusajánlatával úgy, hogy a kurzusokra jellemzõ egy-egy praktikus, osztálytermi gyakorlatot ki is próbálhat. - pontos tájékoztatást kap arról, hogy hogyan pályázzon EU-s támogatásra (Comenius 2.2.c). a pilgrims kurzusok élvezik az eu támogatását. az EU-s támogatással elvégzett kurzusok beszámítanak a pedagógusok számára kötelezõ, hétévenkénti továbbképzésbe.
Tovább olvasom »

Új flash játék kezdõknek: Szóhalász

Szóhalász nevû flash játékunk a kezdõk számára lehet különösen hasznos. A játék egyszerû; miután kiválasztottuk a kívánt kategóriát (ezek folyamatosan bõvülnek majd) a képernyõre beúsznak majd szavak, amelyek vagy ehhez a kategóriához tartoznak, vagy nem. Nos, ezt kell eldönteni. Ha sikerült egy jó szót kihalászni, azért pont jár, de azért is pontot adunk, ha egy-egy szót 'visszadobtok'. Jó szórakozást!
Tovább olvasom »

Interaktív szókincsfejlesztõ logikai játék!!

Ezen az oldalon egy interaktív játékot találtok. Nincs más dolgotok, mint a Check elõtti mezõbe beírni egy négybetûs szót. Ha akármelyik betû talált, a Check mezõ feletti 4 dobozban meg fog jelenni. És ekkor kezdõdik az agytorna. A már meglévõ információ alapján ki kell találnotok, hogy vajon milyen szóra is gondolt a gép. A játékkal bátran próbálkozhatnak kevésbé haladók is, ha nagyon megszorultok, azért egy-egy betût még meg is mond a gép. Próbáld ki!
Tovább olvasom »

JÖN, JÖN, JÖN!! Sulinet angol nyelvhasználati kézikönyv

Nemsokára itt lesz vadonatúj szolgáltatásunk, egy több mint 1000 szócikkbõl álló nyelvhasználati kézikönyv. Használhatják kezdõk is, hiszen minden kis fejezet magyarul magyaráz. Íme egy kis ízelítõ a kínálatból. Ha a 'Tovább'linkre klikkeltek, letölthetitek (.doc) az 'actual' szócikket. Vajon 'aktuális' a fordítása? És ha nem, hogyan tudom azt mondani, hogy 'aktuális kérdés'? A kézikönyv 1000 rövid fejezetben segít elkerülni, hogy furán nézzenek rád (esetleg ki is nevessenek - lásd illusztráció!)az angolok, ha megszólalsz.
Tovább olvasom »

A tea története: Hanganyag + feladatlap

Naponta isszuk, szeretjük, károsnak gondoljuk, esetleg tõle várjuk a segítséget a másnapi dolgozathoz. Ki ne gondolkozott volna el a tea szerepén életünkben (az angolokéról nem is beszélve). Ha letöltitek ezt a feladatlapot (.doc), akkor meghallgathatjátok a tea történetét. És hogy ne csak egyszerû 'magnózás' legyen, a Sulinet Nyelvek rovata készített egy 6 feladatból álló, kreatív, érdekes feladatlapot, amely segítségével az angolotok is csiszolódik - a feladatlap szintje (gyenge) középhaladó. Jó mulatást.
Tovább olvasom »

Flash játék: Gyõzd le a varázslót!

Ezen az oldalon mintegy 250 tesztjáték közül választhatsz. A játék nagyon egyszerû: egy varázslóval kell megküzdened. Ha helyesen válaszolsz a tesztkérdésekre, akkor a varázsló változik szamárrá (4 fázisban). Ha azonban esetleg elrontod a kérdést, sajnos te kerülsz közelebb egy lépéssel a szamár-léthez. És mindezt addig játszhatod, annyi témában, amíg csak bírod! Mire vársz még, talán félsz ....??
Tovább olvasom »

NetEnglish Középfok: Családfák - interaktív feladatlap

Mindenkit érdekel, hogy kitõl származik, hogy kik voltak az õsei ... lássuk be, titkon mindannyian reménykedünk benne, hogy oldalágon Shakespeare, vagy John Lennon leszármazottai vagyunk. Errõl olvashattok most egy érdekes cikket. Hogy ne csak olvasgatni kelljen, a cikkbe belecsempésztünk egy interaktív 'lyukas szöveg' feladatot, amely segítségével az igeidõk használatát gyakorolhatjátok. A feladat tehát totálisan 2 az egyben. Ha pedig elakadtok, keressétek meg a 'Középfokú nyelvtankönyv'-ben a magyarázatot. Hajrá!
Tovább olvasom »

Angolból érettségizõk figyelem! Ne hagyd az utolsó pillanatra a készülést. Elindult a 'The Finals' címû új emelt szintû érettségi elõkészítõ online/offline kurzus portálja, itt a 'The Finals' címû nyelvkönyv minden fejezetéhez kiegészítõ anyagok találhatóak. Az anyagok önmagukban is rendkívül jól használhatóak, többek között rengeteg nyelvhelyességi teszt, szövegértés és egyéb tematikusan rendezett feladat vár rátok.
Tovább olvasom »

Webajánló: BBC Hot Topics

A BBC Hot Topics oldalain 24 érdekes, izgalmas, sokakat foglalkoztató témakör található, mégpedig teljesen kidolgozva Példaként a ‘Love’ témakört szemeltük ki. Ez a tananyag hat részbõl áll, köztük a flörtölési technikák, ‘science of love’, aztán mindezt ki is lehet próbálni úgy, hogy ki kell találni, hogy vajon ki kinek a párja egy flash játékban. Aztán olvashatunk arról, hogy valóban ’bele lehet-e õrülni a szerelembe’, majd rengeteg, a témához kapcsolódó link segítségével tudunk elmélyedni a témában.
Tovább olvasom »

Interaktív nyelvtani feladatbank (haladóknak)

Újabb szolgáltatást indítottunk útjára a Sulineten. Az immáron teljes haladó nyelvtankönyvhöz folyamatosan készülnek az interaktív feladatlapok. Vagyis ha úgy érzed, hogy szeretnéd a nyelvtani szerkezeteket gyakorolni, most letölthetõ, illetve interaktív online feladatlapok segítségével ezt könnyen megteheted. A 'Névelõk' fejezethez 7 ilyen feladatlap készült, bízunk benne, hogy ennyi gyakorlás elég lesz.
Tovább olvasom »

Ingyenes hanganyagok gyûjteménye.

Itt a világ egyik legnagyobb angolos linkgyûjteménye! És ez nem vicc. Most már több mint 1000 link közül választhatnak az tanulni vágyók a Sulinet linkportálján. Újdonság a hangzó anyagok gyûjteménye. Több mint 100, kizárólag ingyenesen elérhetõ, komoly tartalmat adó honlapot szedtünk csokorba. Van amerikai angol 'akcentus kurzus', de hétköznapi angol kezdõknek, valamint hangos versek, drámák ugyanúgy megtalálhatóak a linkek között. Kattints a Tovább-ra és keresd a 'Hangos oldalak nyelvtanulóknak' dobozt.
Tovább olvasom »

NetEnglish Kezdõ: Melléknevek fokozása

Hasznos lehet a mindennapokban két, vagy több személy, tárgy összehasonlítása. Ha valamirõl szeretnéd elmondani, hogy jó, de nem a legjobb, vagy, ha dicsekedni szeretnél, hogy te vagy a legnagyszerûbb valamilyen téren, akkor ezt a fejezetet mindenképp ajánlom figyelmedbe.
Tovább olvasom »

Webajánló: Web Worksheet Wizard

Tegyük fel, hogy szeretnénk egy rövid feladatlapot, képekkel együtt elkészíteni, de sajnos nem nagyon értünk a html szerkesztõhöz, meg aztán hiába készítenénk el a feladatlapot, nem tudjuk hová feltölteni (hogyan kell egyáltalán oldalakat feltölteni az internetre??). Szóval sok minden szól az ellen, hogy online feladatlappal kényeztessük a diákokat. És most jön a képbe a Web Worksheet Wizard. Nagyon egyszerû, jól átlátható, világos az oldal szerkezete, de azért nézzük végig egy példán, hogy mire is jó az oldal.
Tovább olvasom »

Business English: Office dictionary

Ez a Sulinet tananyag abban segít, hogy eligazodj az üzleti életben. Persze nem 'komoly' a szótár, de azért mégis hasznos lehet. Ha például egy cég 'versenyképes fizetést' ajánl, akkor ezzel azt sugallja (a szótár szerzõi szerint), hogy 'az alacsony fizetésekkel maradunk versenyképesek'. Néhány meglátás kifejezetten szellemes, érdemes tanulmányozni a kifejezéseket. Ráadásul rövid szókincsfejlesztõ feladat is található az anyagban, nem is beszélve az interaktív oldalról, ami szintén a témához kapcsolódik! Jó szórakozást.
Tovább olvasom »

A GOETHE-INSTITUT elköltözött !

Kedves Mindnyájan! 2005. november 1-jétõl a Goethe Institut már nem az Andrássy úton található, hanem a IX. kerület új kultúrközpontjában várja látogatóit a Ráday utca 58. szám alatt, közel a Boráros térhez. A telefonszámok az e-mail címek és a szolgáltatások változatlanok. Az új irodalmi kávéház „Café Goethe” nevet viseli.
Tovább olvasom »

A NetEnglish legújabb anyagában az ünnepekrõl hallgathattok rövid monológokat, melyekhez számos feladat kapcsolódik. A feladatlapot a Sulinetrõl töthetitek le, viszont a hangzó anyag egy másik honlapról, teljesen autentikus forrásból származik. Külön hasznos lehet, hogy mindegyik kis szöveg szövegkönyvét is megtalálhatjátok a letölthetõ feladatlapon.
Tovább olvasom »

NetEnglish Kezdõ: What time is it?

Egyszer minden kezdõ nyelvtanuló életében bekövetkezik ez a pillanat, amikor is ellenállhatatlan vágyat érez arra, hogy megtanuljon angolul is válaszolni a 'Mennyi az idõ?' kérdésre. Nos, akik eljutottak ebbe a fázisba, azoknak lesz nagy hasznára legújabb tananyagunk, amely segít eligazodni az órák világában. Külön érdekesség, hogy ehhez a tananyaghoz egy flash játék is kapcsolódik!
Tovább olvasom »

NetEnglish Kezdõ: Bútorokról (szókincs)

A NetEnglish legújabb anyaga a bútorok világába kalauzolja ez a kezdõ nyelvtanulót. Megtanulhatjátok az alapvetõ bútorok nevét (képekkel illusztrálva), valamint segítünk a bútorboltban eligazodni; a legfontosabb kérdés természetesen az, hogy mi mennyibe kerül! Szint: kezdõ, Téma: bútorok, Fókusz: kommunikáció/szókincs, Formátum: letölthetõ feladatlap (.doc). Méret: kb. 70KB
Tovább olvasom »

A NetEnglish ezzel az anyagával szeretne segíteni abban, hogy minden idõben és alkalommal a megfelelõ köszöntést használjuk. Ez is fontos része ugyanis az elsõ benyomásnak, ami a másikban kialakul rólunk. Szint: kezdõ Téma: köszönés Fókusz: szókincs Formátum: letölthetõ feladatlap (.doc). Méret: kb. 70KB
Tovább olvasom »

NetEnglish Középfok: Personality types (szókincsfejlesztõ tananyag!)

A nyelvek rovat legújabb letölthetõ feladatlapja egy szókincsfejlesztõ tananyagot tartalmaz, amelyben 8 embertípus leírását találhatjátok. Összesen mintegy 50 új kifejezés sajátítható el a tananyag segítségével ... bízunk benne, hogy izgalmas kontextusban. A feladatlap (a képek nélkül) kinyomtatva remekül használható osztályteremben is, akár egy egész 45 perces órát is fel lehet rá építeni ... ráadásul kommunikatív!
Tovább olvasom »

Webajánló: Készíts filmet 5 perc alatt!

D.FILM Movie Maker Ez egy remek kis program, amely segítségével szó szerint játszva tanulhatunk angolul! Amint a cím is sugallja, rövid animációs filmeket készíthetünk vele. A feladat egyáltalán nem bonyolult, mindent megtudhattok róla a Sulineten, amit érdemes tudni. Tanárok figyelem: kiválóan használható órán és órán kívül is!!
Tovább olvasom »

Szókincsfejlesztés: Ideges!

Több mint száz tematikus fejezetben tanulhattok kifejezéseket a Sulineten. Most az 'Ideges' fejezetet ajánljuk, ahol többek között kiderül, hogy angolul hogy is van 'az utolsó csepp a pohárban', vagy 'bocs, hogy élek', de azt is megtudhatjátok, hogy a 'bossing me around', a 'stew in his own juice', vagy éppen a 'thrilled to bits' mit jelent. Jó mulatást.
Tovább olvasom »

Felsõfokú nyelvtankönyv a Sulineten!

Az Ultimate English címû felsõfokú nyelvtankönyv most már teljes egészében elérhetõ a Sulinet Nyelvek rovatában. A könyvhöz tartozó feladatok interaktív formában szintén elérhetõek lesznek nemsokára. Addig is ajánluk sok szeretettel mindenkinek, akit érdekelnek a nyelvtani finomságok.
Tovább olvasom »

Angol versíró pályázat gyerekeknek

A British Council pályázatot hirdet fiataloknak. Pályázni egy verssel lehet, amely 5-20 sor közötti hosszúságú. A témája: FUTURE; azaz a 'jövõ'. Ezt persze különbözõképpen lehet értelmezni, a pályázati felhívásban erre is találtok választ. A legjobb pályamûveket publikálják (az interneten) ... és persze vannak nyeremények is. Hogy mik ezek? Kattints és olvasd el az angol nyelvû felhívást!
Tovább olvasom »

Listen to the Net!

Hallgass ide! Az internetrõl rengeteg angol nyelvû videó- és audióanyag tölthetõ le, ezek egy részéhez a szövegek átirata is hozzáférhetõ. 21 letölthetõ hanganyaghoz itt található különbözõ szintû, egyéni és osztálytermi munka során is feldolgozható, kb. 25-50 perc hosszúságú feladatlap. Minden hanganyag szöveghû átirata (vagy a megfelelõ link) megtalálható vagy a feladatlapon, vagy a megoldókulcsban.
Tovább olvasom »

NetEnglish Kezdõ - 4. modul!

A NetEnglish kezdõ újabb modullal bõvült. Mintegy 25 percnyi tananyagot találtok az oldalon. A Téma: Where we live ... azaz ki hol lakik. Ne késlekedjetek, csapjatok le az anyagra! Aki még nem tanult a NetEnglish kezdõ anyagaibó, annak ajánljuk az elsõ modult ugyanebben a dobozban.
Tovább olvasom »