Az "Örökség-Kultúra" Oktatási E-Könyvtár bemutató-konferenciája

az Országos Roma Önkormányzat székházában

2012. november 28.

 

 

MEGHÍVÓ

Tárgy: A magyarországi nemzetiségek kultúrája a közoktatásban, közművelődésben az "Örökség-Kultúra" Oktatási Elektronikus Könyvtár közvetítésével

 

Tisztelt Hölgyem! Tisztelt Uram!

Az Országos Roma Önkormányzat és az „Örökség-Kultúra” Oktatási E-könyvtár Szerkesztősége meghívják Önt (és illetékes munkatársait) „A magyarországi nemzetiségek kultúrája a közoktatásban, közművelődésben az „Örökség-Kultúra” Oktatási Elektronikus Könyvtár közvetítésével” című bemutatóra és szakmai értékelésre.

Időpont: 2012. november 28. (szerda) 10 óra

Helyszín: az Országos Roma Önkormányzat székháza: Budapest VII. ker. Dohány u. 76.

Meghívottak: a ME, a KIM, a KÜM, az EMMI képviselői, az országos nemzetiségi önkormányzatok elnökei, oktatási, kulturális szakemberek, a média munkatársai.

A rendezvényen dr. Latorcai Csaba nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár jelenlétében mutatjuk be azt az EU-ban egyedülálló, több éve futó programunkat, amelyben a magyar közoktatás segédanyagaként (Sulinet portál: www.sulinet.hu/oroksegtar) elektronikus-multimédiás formában válhatott elérhetővé minden érdeklődő számára a magyarországi nemzetiségek több száz kulturális kiadványa.

Célunk, hogy a program eddigi eredményeit és tervezett hatásait bemutassuk, a további fejlesztés irányáról, a fenntarthatóságáról egyeztessünk és közösen értékeljük a nemzetiségek tudományos-kulturális-művészeti önreprezentációját az „Örökségtár” elektronikus tananyagsegédlet gyűjteményben.

A konkrét program szerepel az Európa Tanács számára készített magyar „Országjelentés 2011”-ben.

Az Európa Tanács Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Kartájának és az ET Nemzeti és Etnikai Kisebbségek védelméről szóló Keretegyezményének Szakértő Bizottsága hazai monitoringja a megvalósítást a kisebbség – többség, ill. kisebbség – kisebbség közti információcsere kiemelkedően pozitív példájaként értékelte.

Az elektronikus Örökségtár mint különleges kultúrplatform és közmédium kívánatos továbbfejlesztése révén lehetővé teszi, hogy a fiatalok, oktatóik valamint a teljes magyar társadalom jobban megismerhesse a magyarországi nemzetiségek kultúráját is.

Megtisztelő jelenlétére számítva, szívélyes üdvözlettel:

Budapest-Szeged, 2012. november

 

Farkas Flórián
Elnök
Országos Roma Önkormányzat
1074 Budapest, Dohány u. 76.
Tel: 1/322-8903
Honlap: www.oronk.hu

 

Barna Gábor
irodavezető, felelős szerkesztő
„Örökség – Kultúra” Okt. E-Könyvt. Szerk.
a KIM, a TIT, az MTA és a Sulinet Szakref.
6723 Szeged, Csaba u. 16/b.,
Tel: 62/422-392, 30/228-0707
E-mail: info@heraldicart.hu
Honlap: www.sulinet.hu/oroksegtar

 

 

Roma művelődés az internetes könyvtárban

2013. 01. 31.

Forrás: www.europaiut.hu/riport/714-Roma_muvelodes_az_internetes_konyvtarban

 

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) dísztermében, egy tanácskozás keretében mutatta be november 28-án Barna Gábor az „Örökség- Kultúra” Oktatási Elektronikus Könyvtárat.

 

Fotó: Simon Bálint

 

A sulinet.hu portálonkeresztül elérhető gyűjtemény vezető szerkesztője előadásában külön kitért az adatbázisban megtalálható, romákkal kapcsolatos digitalizált kiadványokra, melyek számát a jelenlegi szándék szerint, az érintettek közreműködésével, folyamatosan növelik, bővítik. Úgy fogalmazott: az ismeretek tágítása révén az e-könyvtár eszköz lehet a többségi társadalomban a cigányság felé táplált sztereotípiák megváltoztatásában. „Attól tartunk ugyanis, amit nem ismerünk. El kell juttatni a roma kultúrát, a kisebbség jeles képviselőinek kiemelkedő teljesítményeit, eredményeit a többséghez” – jegyezte meg a szerkesztő.

Barna Gábor szólt arról is, az oktatási és a művelődési intézmények részéről is érzékelhetően nagy az érdeklődés ezen anyagok iránt, ily módon a non-profit szervezetként létrejött „örökségtár” közhasznú tevékenységet lát el – természetesen nem csupán a cigányságról szóló kiadványok befogadása, elérhetővé tétele révén. Hangsúlyozta, hogy napjainkban a különböző információk, tartalmak közvetítése egyre inkább eltolódik az elektronikus eszközök irányába, ennek kíván megfelelni az e-könyvtár is.

A tanácskozáson részt vett dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, aki köszöntőjében arról beszélt, fontos, hogy a nemzetiségek gyűjteményei, kötetei megjelenjenek a köztudatban, így az említett felületen is, és ehhez bővíteni kell a felek közötti kapcsolatokat. Hangsúlyozta: a nemzetiségek tisztelete hazánkban ezeréves hagyomány, ennek a művelődés, konkrétan a könyvtári ellátás terén is meg kell jelennie.

Kacsoh Dániel

 

 

 

Helyszín:

az Országos Roma Önkormányzat székháza

1074 Budapest, Dohány u. 76.

Tel: 1/322-8903

www.oronk.hu