1. | Tábori György: Mezőberényi szlovák táplálkozási hagyományai. In: Szabó Ferenc szerk.: Mezőberény története 2. kötet |
2. | Szabó Ferenc szerk. Mezőberény története I. II. kötet. Mezőberény V. T. 1973. 1005. old. |
3. | Dr. Gyivicsán Anna - Dr. Krupa András: A magyarországi szlovákok. Útmutató Kiadó 128 oldal |
4. | Répáshuta - egy szlovák falu a Bükkben. Herman Ottó Múzeum Kiadványai XIII. Miskolc 1984. |
5. | Csicsehyné, Korhely Zsuzsa: Egy falu hagyományos táplálkozásának bemutatása a fejlődés eredményeiről. EA 22.119 |
6. | Zaluszki Anna: A tótkomlósi szlovák paraszti konyha eszközei. EA. 20.751 |
7. | Nagy Gyula: Orosháza néprajza. Orosháza 1985. 783 oldal |
8. | Krupa András: Néprajzi jegyzetek Békéscsabáról 1976. 65 oldal |
9. | Balogh Emese: Mezőberény szokásainak feldolgozása. EA 26.136 |
10. | Vass Ilona: Szlovák táplálkozási hagyományok Békéscsabáról. EA 28.729 |
11. | Dr. Pethő Mária: Adatok a békés megyei szlovákok népi táplálkozásához. EA 25.524 |
12. | Dr. Szűcs Judit: Népi táplálkozás. Külön lenyomat a Békéscsaba néprajza c. kötetből |
13. | Pusztainé Madár Ilona: A békésiek táplálkozása. In. Dankó Imre. Békés város néprajza |
15. | Gyivicsán Anna főszerk.: A magyarországi szlovákok népi kultúrájának atlasza. Békéscsaba 1996.125 oldal + 43 old. térkép |
16. | Koppány János: Tarhonyakészítés. Tótkomlósán EA 23.430 |
17. | Antal Anna: A búzaliszt szerepe a háztartásban. EA 20.206 |
18. | Dr. Pethő Mária: Békésmegye táplálkozásának rövid jellemzése. EA 27.178 |
19. | Komoly Pál: Pitvaroson és környékén lakó szlovákok táplálkozása. EA 19.516 |
20. | Juhász Erzsébet - Miszlai Mária: Népi táplálkozás Eleken. EA 19.318 |
23. | Molnár Balázs: Kőrösmenti halászat. EA 6128 |
24. | Cservenyák László: Nyírcsaholy karácsonyi és húsvéti ételei. In: Kultúra és Tradíció I. Tanulmányok Ujváry Zoltán tiszteletére. Miskolc 1992.455 oldal |
25. | Tóth Piroska: Népi táplálkozás Gádoroson és környékén. EA 13.883 |
26. | Vas Judit: Szlovák jeles napi táplálkozás emlékei Békéscsabán EA 15.975 |
30. | Dedinszky Gyula: írások Békéscsaba történetéből, néprajzából. Megyei Levéltár kiadványa 1993. 322. oldal |
31. | Bellon Tibor: Földművelés. In: Dr. Grin Igor - Dr. Krupa András: Békéscsaba néprajza |
32. | Nagy Gyula: Kölestermesztés Szarvason. EA 5997 |
33. | Nagy Gyula: Kölestermesztés Gádoroson, Pusztaföldváron és Szarvason. EA 6177 |
34. | Dr. Boross Marietta: Gazdálkodás, állattartás, tanyai élet, bolgár kertészet, summásélet. EA 6354 |
35. | Szűcs Judit: Szlovák és magyar étkezési szokások három mezőváros: Békéscsaba, Csongrád és Szentes példáján |
39. | Koppány János: Tarhonyakészítés Tótkomlóson. EA 23.430 |
40. | Dr. Viga Gyula: Borsod-Abaúj-Zemlén megye nemzetiségei. 2003. 7 oldal |
41. | Varga Bálint: Dunaegyháza népszokásai. EA 16.964 |
42. | Németh Zoltán: A tirpák múlt töredékeiből. In: Kultúra és tradíció. Tanulmányok Újvary Zoltán tiszteletére. Szerk. Dr. Viga Gyula 1972 |
43. | Dr. Krupa Mihály: Kalendáris szokások a kiskőrösi szlovákoknál. Dunatáji találkozó. A Bács-Kiskun megyei nemzetiségkutató Konferencia előadásai. Kecskemét 1972. |
44. | Dr. Bodnár Zsuzsa: Tirpák népi ételek, étkezési szokások. AMC Kiadás 1997. Nyíregyháza 87 oldal |
45. | Dr. Krupa András: A jeles napok. In: Dr. Grin Igor - Dr. Krupa András: Békéscsaba néprajza |
46. | Dr. Reviczky Béláné: Válasz a táplálkozás, konyha, kamra, cserépedények kérdőívre. EA 28.092 |
47. | Dr. Krupa András: Jeles napok az oroszlányi szlovákoknál. Orosháza 1996. |
48. | Márkus Mihály: Bokortanyák népe. Pázmány Péter Tudomány Egyetem Bp. 1943.293 oldal |
49. | Dr. Krupa András: A szlovákok lakodalma. In: Dr. Grin Igor - Dr. Krupa András: Békéscsaba néprajza |
52. | Dr. Pethő Mária: Táplálkozás a Békés megyei szlovákoknál. EA 27.769 |
53. | Dr. Krupa András: A halál, a temetés a szlovákoknál. In: Dr. Grin Igor - Dr. Krupa András: Békéscsaba néprajza |
54. | Lukács László: Kakasütés a dunántúli szlovákoknál. Veszprém megyei Honismereti Közlemények 1984. |
55. | Tóth Emilia: Dunaegyházi szlovák népszokások. Dunatáji találkozó. A Bács-Kiskun megyei nemzetiségkutató, néprajzi konferencia előadásai. Kecskemét 1992. |
57. | Kiss Katalin: Disznótor Orosházán és Nagybánhegyesen. EA 13.884 |
58. | Bárkányi Zoltán: Szlovák konyha. Etnikum szakácskönyvek. Bp. 1998.182 old. |
59. | Vass Ilona: Szlovák táplálkozási hagyományok Békéscsabáról. EA 18.729 |
60. | Szigeti Andor: Vendéglátó receptkönyv és ételkészítési technológia. Novog International Szervező és Kiadó Vállalat 1995. 783 oldal |
61. | Szigeti Andor: 5000 receptből álló gyűjteményem |
62. | Dr. Krupa András: Negyedi káposztaételek Nagybánhegyesen és Csanádalbertin. Különlenyomat a Békési Élet 1972/1. számából. Békéscsaba 1992. |
64. | Dr. Morvai Judit: Népi táplálkozás. EA 7,626 |
65. | Oroszlányi Helytörténeti füzetek: Népi élet, népszokások a régi Oroszlányban. Oroszlány 1991. |
66. | Dr. Krupa András: A péteri, valamint a dunaegyházi és kiskőrösi szlovákok ősi, karácsonyi ünnepköri legendás szokásai In: Bárth János: Tükörképek a Sugovicán. |
68. | Dr. Krupa András: Néprajzi jegyzetek Békéscsabáról. Tudományos Ismeretterjesztő Társulat 1976. 65 oldal |
69. | Nagy Gyula: Lakodalmas kalácssütés Békés megyében. Szántó Kovács Múzeum kiadása 1957. |
70. | Forisek Istvánné: Kéziratos szakácskönyv Vértesszőlősről. EA 14.241 |
72. | Dr. Viga Gyula: Borsod, Abaúj, Zemplén megye nemzetiségei. Bükkhegységi szlovákok 2003. |
73. | Dr. Viga Gyula szerk.: Nyíregyházi és környékbeli tanyabokrok tirpákjai. In: Kultúra és Tradíció II. 1992. Miskolc 912 oldal |
74. | Dedinszky Gyula: Szlovák parasztok élete a békéscsabai tanyákon. EA 17.233 |
75. | Gunda Béla: Kenyérsütés Orosháza környékén. Néprajzi Értesítő, 1932. |
77. | Dedinszky Gyula: A csabai kolbász. EA 18.916 |
78. | Dr. Dankó Imre: Békés város néprajza. Békés város V.B. 1983. 1037 old. |
79. | Koppány János: A kemence élete Tótkomlóson. EA 14.647 |
80. | Dr. Krupa András: Negyedi káposzta termesztők Csanádalbertin és Nagybánhegyesen. Külön lenyomat a Békési Élet 1970/1. számából. Békéscsaba 1990. |
83. | Dr. Rell Lajos: Békéscsaba népe. In: Dr. Kornís Géza: Békéscsaba |
84. | Koppány János: Káposzta savanyítása Tótkomlóson EA 23.878 |
85. | Erdész Sándor - Katona Béla: Fejezetek Nyíregyháza művelődés törénetéből. Nyíregyháza 1973. Városi Tanács V.,B. 115 oldal |
86. | Szlovák konyha. AB-Art Kiadó, Bratislava, 1997. 32. oldal |
87. | Jan Chlebnickú - Olár Knichal - Michal Lászik: Magyarországi szlovákok. Körtánc füzetek. Bp. 1998.35. oldal. |
88. | Dedinszky Gyula: Szlovák Csabától Békéscsabáig. Barátság folyóirat 1994/l.sz. |
Ajánlott irodalom
1. | Mukicsné Kozár Mária: Felsőszölnök-Gornji Senik. Szombathely-Ljubjana 1988.213 oldal |
3. | Mukicsné Kozár Mária: A magyarországi szlovének. Változó Világ 2003.128 oldal |
4. | Gönzi Ferenc: A Zala megyei vendek. Kaposvár 1914. 71 oldal |
5. | Mukicsné Kozár Mária: Kölcsönhatások. Tanulmányok a szlovéniai magyarság köréből. 1974. |
6. | Mukicsné Kozár Mária: A szlovének életmódja a XX. században. Szombathely-Ljubjana 1988. 213 oldal |
7. | Pável Ágoston: Válogatott tanulmányok. Vas Megyei V.B. 1976. 290 oldal |
8. | Bellorits Bálint: Vas és Zala vármegyék déli síkja. Turisták lapja. 1897. |
9. | Kossitz József-Csaplovics János: A Magyarországi Vendus tótokról. Tudományos Gyűjtemény 1928/v. |
10. | 10. Marija Kozár Mukics: A magyarországi szlovének néprajzi szótára. Monešter-Szombat-hely 1996. 224. oldal |
11. | Mukicsné Kozár Mária-Hírnök Katalin: Szlovének a városokban. In: Eperjessy E.-Krupa A. szerkesztők: III. Békéscsabai Néprajzi, nemzetiségkutató konferencia előadásai 1. 1985. X. 2-4. |
14. | Mukicsné Kozár Mária: A magyarországi szlovének néprajzi vizsgálatának mai helyzete és eredményeinek összegezése. In: Eperjessy E.-Krupa A. szerkesztők: AIII. Békéscsabai Nemzetközi, néprajzi, nemzetiségkutató konferencia előadásai. 1980. IX. 30-X. 2. |
19. | Racker Márta: Az olajos növények. EA. 18.487 |
20. | Hírnök Katalin: Disznóölés Szakonyfaluban. EA. 20.808 |
21. | Csaba József: A hajdina termesztése és felhasználása. EA. 15.904 |
22. | Kardos László: Az Őrség népi táplálkozása. |
23. | Mukicsné Kozár Mária: Adatok a magyarországi szlovének néprajzához. Szombathely 1974. 20 oldal |
24. | Gönczi Ferenc: Muraköz és népe. 1895. 155 oldal |
25. | Simon Marianna: Tojásfestés Vas megyében. EA. 19.991 |
26. | Marija Kozár Mukics: Slovensko Porebje-Szlovénvidék. Szombathely-Ljubjana. 1984.225 oldal |
27. | Szlanek József: Szláv karácsonyi szokások Alsó-Domborún, Zala megyében. Ethnographia 1900 |
28. | Hírnök Katalin: Porabje közlekedési, kereskedelmi és kulturális viszonyai az 1900-as évektől napjainkig. EA. 21.348 |
29. | Dr. Borovszky Samu: Magyarország megyéi és városai. Dovin ÉMűvészeti Kft. Reprint kiadás. 1998. |
30. | Luby Margit: A rönkhúzás. EA. 5.776 |
32. | Jeli József: Vendvidék lakói. Néprajzi gyűjtés. 1945.14 oldal |
33. | Csaba József: Adatok a hegyi vendek néprajzához. EA. 9665 |
34. | Knézy Judit: Népi táplálkozási szokások Taranyban. EA. 12.444 |
35. | Szigeti Andor: Népi konyha-Dunántúli tájak ételei. Mezőgazdasági Kiadó. 19. |
37. | Szigeti Andor: 5000 receptből álló ételgyűjteményem. |
38. | Knézy Judit: Népi táplálkozás Taranyban. EA. 12.450 |
39. | Csaba József: Gombafélék gyűjtése és felhasználása a vendeknél. Ethnographia. 1945. |
41. | Bálint Béla: Lakodalmi vendéghívás a Vendvidéken. Ethnographia 1943 |
45. | Szigeti Andor: Vendéglátó receptkönyv és ételkészítési technológia. Novong International Kiadó és Szervező Kft. 1995. 783 oldal |
46. | Hilda Čabai: Slovenska kuhinja ob Rabi - Szlovén konyha a Rába mentén. Monešter-Szentgotthárd 2000.129 oldal |
47. | Báthy Zsigmond: A magyarság néprajza - vendek. |
48. | Ábrahám Gézáné: Vasi, zalai parasztételek. Mezőgazdasági Kiadó. 198.. 162 oldal |
49. | Dravecz Tünde: A taranyi szlovénekről. In: 43. sz. |
50. | Munda Hírnök Katalin: Summásság. In: Marija Kozár Mukics: Etnologie skovencez na madžarsken 1.1997.104 oldal |
Bitnitz Lajos: A Vas és Zala megyei tótok. Tudományos Gyűjtemény 1928/v. |
Ajánlott irodalom
1. | Vándorlások Horvát-Tótországban. Hazánk és Külföld XIV. kötet. Athenaeum kiadása, 1872 |
2. | Ács Zoltán (1996): Nemzetiségek a történelmi Magyarországon. Kossuth Könyvkiadó. 196. oldal |
3. | Hauptmann Gyöngyi (1993): Horvát etnikai közösség a Duna mentén. Hermann Ottó Múzeum Közleményei, 28. sz. |
4. | dr. Duro Šarošác (1992): Magyarországi horvátok, szerbek és szlovének népviselete és művészete. Mohács 35 oldal |
5. | dr. Meznerich Jenő (1938): Bunyevácok. Szerző kiadása, 43 oldal, Budapest |
6. | Mohi Adolf (1915): Horvátok bevándorlása 1533-ban. 34 oldal, Budapest |
7. | dr. Sarosácz György (1978): Baranya horvát és szerb népcsoportjai. Janus Pannonius Múzeum, 17. sz. füzet, 95 oldal |
8. | dr. Mándics Mihály (1989): A magyarországi bunyevác horvátok története. Bács-Kiskun Megyei Tanács és V.B. 191 oldal |
9. | Unyi Bertalan (1947): Sokácok-bunyevácok és a bosnyák ferencesek története. Gyöngyöző Ferences könyvek, 254 oldal |
10. | Kerecsényi Edit (1983): A Mura-menti horvátok története és anyagi kultúrája. Zalai gyűjtemény, 20. sz., 359 oldal, Zalaegerszeg |
11. | Katus László (1994): Horvátok. In. Ács Zoltán: Együttélő népek a Kárpát-medencében. Auktor Könyvkiadó. 259 oldal, Budapest |
12. | Gubits Márta: Étkezési szokások Kópházán. EA 22.141 |
13. | dr. Sólymos Ede: Halászat a dusnoki vizeken. In. Dr. Bárth János szerk.: Két víz között. |
Duna-Tisza-közi nemzetiségek és népcsoportok hagyományai. Néprajzi konferencia, Baja. 1999.VII.15-16. | |
15. | Grubits Helga: Kópháza népi hagyományai. EA 21.254 |
16. | dr. Matovics Mária: Az alsószentmártoni sokácok népi táplálkozása. EA 23.487 |
19. | dr. Knézy Judit (1981): Babócsa és környéke népi táplálkozása. Ethnographia. 1981 |
20. | Kakas István (1976): A kenyérért. Baranyai Művelődés. |
21. | dr. Fél Edit: Vegyes néprajzi gyűjtés Bács megyében. EA 2192 |
22. | dr. Hooz József: Halászat, vadászat és táplálkozás egy nagybereki faluban. |
23. | dr. Sólymos Ede: Néprajzi gyűjtés a baja környéki halásztanyákon. EA 5863 |
24. | dr. Knézy Judit: Táplálkozás. EA 14.226 |
25. | Szilágyi Miklós: Adatok a halszárításhoz. EA 10.854 |
26. | dr. Sarosácz György (1967): Baranyai népszokások. Janus Pannonius Múzeum Évkönyve. |
27. | Deisinger Margit: Bunyevác szokások, főleg karácsonyi. EA 4019 |
28. | Kiss Mária (1999): A Baja környéki bunyevácok szokásformái. In. Dunatáji Találkozó. A Bács-Kiskun megyei Nemzetiségkutató konferencia előadásai, Kecskemét |
29. | Iványi István (1891): A szabadkai bunyevácok és szokásaik. Ethnographia |
30/b. | Puskás László: Mohácson élő sokácok ünnepi ételeiből. Ea 14.390. |
30/b. | Keresztényi Franciska: Dusnoki népszokások és babonák. EA 17.792 |
31. | Ete János: A sokácokról. EA 15.856 |
32. | Horváth Iván: Naptári ünnepekhez fűződő szokások és hiedelmek a nyugat magyarországi horvátoknál. EA 26.094 |
33. | P. Szojka Emese-Vizin Antal (1994): „Kraljice" - a bajai bunyevácok pünkösdi királynőjárása. In. Fiatal néprajzkutatók III. konferenciája. 1993X1.15-19. Kalocsa, 144 oldal |
34. | Milánkov Anna: Pünkösdi szokások - Katymár község bunyevác lakosságánál. EA 18.644 |
35. | Kakas István: Búcsú a faluban. Baranyai Művelődés. 1973/4. |
36. | Begovácz Rózsa (1983): Házasodás és szokásgyökere a Dráva-menti horvátoknál. Janus Pannonius Múzeum Évkönyve |
37. | Györgyi Erzsébet: Sokác lakodalmi szokások. EA 6853 |
38. | Várady Ferenc: Baranya múltja és jelene. |
40. | Kakas István (1970): Részletek a kökényi bosnyák népszokások gyűjteményéből. Baranyai Művelődés. |
41. | dr. Kovács András (1973): Adatok a pécsi bosnyákok szokás- és hiedelemvilágához. Baranyai Művelődés, 1973/4. |
43. | Csalog József (1949): Busójárás (poklade) a mohácsi sokácok tavaszi ünnepe. 20 oldal. Pécs |
44. | Nagy Piroska (1969): Hercegszántó - egy nemzetiségi falu a határon. Forrás havi folyóirat. |
45. | Kapronczay József: Bosnyákok Szigetváron. EA 21.522 |
46. | Kovács Mátyás-Vértes Elemér: Négy nemzetiség vidám farsangja Mohácson. Baranyai Művelődés. 1959/3. sz. |
48. | Margalits Ede (1900): Koledák a délszlávoknál. Ethnographia |
50. | Kakas István: Részletek a kökényi délszláv népszokások gyűjteményéből. Baranyai Művelődés. 1971/1. |
51. | Tamás József: Somogy falusi népének étrendje. EA 9473 |
52. | dr. Sarosácz György (1968): Baranyai délszláv népszokások - temetkezési szokások a sokácoknál és bosnyákoknál. Janus Pannonius Múzeum Évkönyve |
53. | Mandics Mihály: Aratóünnep - dužijanca a csávolyi bunyevácok életében. Dunatáji Találkozó |
54. | Adalékok a pécsi bosnyákok szokás- és hiedelemvilágához. Baranyai Művelődés. 1973/4. |
55. | Begovácz Rózsa-Sarosácz György-Simor Ferencné-Wild Katalin: A baranyai konyha. Pannónia konyha. 116 oldal |
56. | dr. Mándics Mihály (1995): A bácskai bunyevácok eredete. In. Dr. Bárth János szerk.: Tiszán innen-Dunán innen. Kecskeméti Katona József Múzeum Közleményei, 7. sz. 195. oldal |
59. | Begovácz Rózsa (1990): Nemzetiségi és magyar hatások a Dráva-menti horvátok népviseletében. In. III. Békéscsabai Nemzetközi, Néprajzi, Nemzetiségkutató konferencia előadásai. Szerk.: Eperjessy Ernő-Krupa András. 794 oldal Budapest-Békéscsaba |
60. | Kékesi György: Bajai eledelek. Vendéglátás folyóirat |
61. | Fülöp Mária: Régi horvát konyha és konyhai eszközök Undon. EA 15.877 |
62. | Szigeti Andor: 5000 receptből álló gyűjteményem. |
64. | Kisbán Eszter: Táplálkozás Győr-Sopron megyében. EA 15.321 |
65. | Kakas István: részletek a kökényi délszlávok (bosnyákok) népszokásgyűjteményéből: Ádám-Éva est, Baranyai Művelődés. 1971/2. |
66. | Nyilassy Judit: Táplálkozás Pécsudvardon. EA 2361 |
67. | Szigeti Andor (1999): Népi konyha-Dunántúli tájak ételei. Mezőgazda Kiadó. 380 oldal |
68. | Szigeti Andor (1995): Vendéglátó receptkönyv és ételkészítési technológia. Novorg International Kiadó és Szervező Kft. 783 oldal |
69. | Baksi Szabolcs: Halászat Hercegszántón. EA 25.453 |
70. | Müller Géza: Gyűjtögető életmód szőkédi hagyományai. Baranyai Művelődés. 1973/3. |
71. | Szigeti Andor: A vendéglős mestersége és művészete. Kézirat. 391 oldal |
72. | Balkáni ételek. Fórum Kiadó, Újvidék |
73. | Erdei Ferenc (1980): Néprajzi ínyesmesterség. Magyar Konyha kiadása. 92 oldal |
76. | Zala vári Ágnes: A Mura-menti horvátok étkezési szokásai a századfordulón. EA 21.042 |
78. | Müller Géza: A mohácsi busójárás. Baranyai Művelődés. 1975/2. |
79. | Mándics Mihály: 300 éve telepedtek le a bácskai bunyevácok. Honismeret, 1988/1. |
80. | Kakas István: Ádám-Éva nap. Baranyai Művelődés, 1971/2. |
81. | Sólymos Ede: néprajzi gyűjtés Hercegszántón. E A 6796 |
82. | dr. Bárth János (1995): Népcsoportok és történeti néprajzi tájak a Duna-Tisza-közén. In. Dunán innen - Tiszán innen. Kecskeméti Katona József Múzeum Közleményei. 7. |
Ajánlott irodalom
1. | dr. Sarosác György: Magyarországi horvátok, szerbek és szlovének népviselete és népművészete. Mohács. 1992. 35 oldal |
2. | Mladena Prelič: A magyarországi szerb közösség a jelenkorban és etnikai identitása. In: 12. sz. |
3. | Kiss Mária: A magyarországi délszlávok folklórkutatásának áttekintése. Budapest. 1977. Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Kiadása. 67 oldal |
4. | Juga Velimír: A magyarországi szerbek. Budapest. 1913. 289 oldal |
5. | Szakály Ferenc: Szerbek Magyarországon, szerbek a magyar történelemben. Móra Ferenc Múzeum kiadása. 1991. 216 oldal |
6. | Ács Zoltán: Együttélő népek a Kárpát medencében. Auktor Kiadó. 1994. 259 oldal |
7. | Kaposi Levente szerk.: Palócföldtől a Tiszáig - gasztronómiai kalandozások Heves megyében. Pallas Lap- és Könyvkiadó. 120 oldal |
8. | dr. Dezsőfi Ferenc: Szentendrei népszokások. EA 17.449 |
9. | Hegyi András szerk.: Szóreg népe - tanulmányok. Szeged. 1977.404 oldal |
10. | Bencsik János: Hagyományőrzés és az életmód kölcsönhatása egy battonyai szerb családban. |
11. | dr. Eperjessy Ernő: Hagyomány és változás a pomázi szerbek ruäčalo szokásaiban. In: 12. sz. |
12. | Jung Horti Judit: Válogatás a magyarországi nemzetiségek néprajzi köteteiből. 2. Magyar Néprajzi Társaság kiadása. 1998.131 oldal |
13. | Radivojevics Sándor: Szerb és horvát ízek Pécstől-Dubrovnikig. Vendéglátás újságcikk. |
14. | Bencsik János: Paraszti és mezőgazdasági kultúra a XVIII-XX. században. Miskolc-Tokaj. 1993. 366 oldal |
15. | Sirnics Jelena: Népi ételek Lóréven. EA 17.912 |
16. | Kiss Mária: Délszláv szokások a Duna mentén. Néprajzi tanulmányok. MTA. Néprajzi Kutató Csoport. 1988. Akadémiai Kiadó. 265 oldal |
17. | Mándity Siponenka: Szerb népi szokások Lóréven. EA 17.910 |
18. | Lengyel Matild: Ráckevei halászok a Soroksári-Dunaágban. EA 15.713 |
19. | Mály Ida: Szerb ételek, konyhai eszközök és ünnepi szokások Szigetcsépen. EA 16.385 |
20. | Kiss Julianna: Régi parasztkonyha és szoba Ráckevén. EA 16.958 |
21. | Pető Német Erika: ízbégi bírók és hétköznapok. In: ízbégi fützetek. Szerk. dr. Török Katalin: Fejezetek Izbég múltjából. |
22. | Hetves Józsefné: Halászat Százhalombattán a XX. században. EA 23.936 |
23. | Deisinger Margit: Népszokások Pomázon. EA 26.812 |
24. | dr. Durkó Antal: Baromfitenyésztés a békési határban. EA 3852 |
25. | Boross Marietta: Földművelés, kertkultúra, paprika termesztés. EA 6788 |
26. | Kosa László: Adatok Dunaszekcső kapásnövényeinek műveléséhez. EA 14.383 |
27. | Murányi Sarolta: Disznóölés Ráckevén. EA 17.462 |
28. | Kovacsics Mátyás-Vértes Elemér: Négy nemzetiség vidám farsangja Mohácson. Baranyai Művelődés. 1959. március |
29. | Kiss Mária: A pomázi szerbek ünnepnapjai. EA 6522 |
30. | Kiss Mária: Adatok a pomázi szerbek karácsonyi ünnepköréhez. Ethnographia. 1964. LXXV. évf. 1. sz. |
31. | Deisinger Margit: A Budapest környékén élő délszlávok karácsonyi szokásai. In: Studia Comitatensia. 1972. (1) Tanulmányok Pest megye múzeumaiból. |
32. | Deisinger Margit: Szerb szokások, főleg karácsonyi és lakodalmi Budakalászon. EA 4017 |
33. | Deisinger Margit: Szerb karácsonyi szokások Csobánkán. EA 4016 |
34. | Golub István: A pomázi szerbek népi hagyományai és szokásai. EA 14.337 |
36. | Kiss Mária: Halotti ünnepek a Duna mentén. In: ?73. sz. |
37. | Hetves Józsefné: Iván napi koszorú készítése. EA 21.391 |
38. | Kiss Mária: Tradicionális szokások a százhalombattai szerbeknél. In: Újváry Zoltán szerk. Nemzetiség-identitás. IV. Nemzetközi, néprajzi, nemzetiségkutató konferencia előadásai. 1981. 549 oldal 65. sz. |
40. | Rimer Mária: Lakodalmi szokások Ráckevén. EA 17.902 |
41. | Raskovics Vera: Lakodalmi szokások a lórévi szerbeknél. EA 15.479 |
42. | Ferenczi Imre: Népi szokásrend Szőregen. In: ?9. sz. |
43. | Deisinger Margit: Népszokások Csobánkán. EA 26.827 |
44. | Andok Mónika: A szőlőtermesztés hagyományai Dunaszekcsőn. EA 24.105 |
46. | Deisinger Margit: Aratóünneppel kapcsolatos megfigyelések. EA 3022 |
47. | Deisinger Margit: Fonóházak Ercsiben. EA 3020 |
48. | Raskovics Veronika: Vegyes néprajzi gyűjtés Lórévról. EA 15.702 |
49. | Gergely Sándor: Szent György napi búcsú. EA 24.052 |
51. | Szigeti Andor: Világjárás paprikával. Kézirat. 523 oldal |
52. | Raskovics Vera: Lórévi népszokások. EA 16.379 |
53. | Olga Novák Markovče: Jugoszláv konyha. Fórum Kiadó. Újvidék. 1986. 207 oldal |
54. | Szigeti Andor: Tiszán innen - Tiszán túl. Mezőgazda Kiadó. 2001. 346 oldal |
56. | Bácskai szakácskönyv. Fórum Kiadó. Újvidék. 1966. 445 oldal |
59. | Sólymos Ede: Halászati gyűjtés, népszokások Dunaszekcsőn. EA 3809 |
61. | Szigeti Andor: 5000 receptből álló ételgyűjteményem. |
62. | Tolnai Kálmán: Szomszédaink asztalánál. F.M.SZ. Kiadó. Bratislava. 1986.195 oldal |
63. | dr. Sólymos Ede: Dunai molnárság Ráckevén. EA 7084 |
64. | Szigeti Andor: Dunántúli tájak ételei. Mezőgazda Kiadó. 1999.380 oldal |
68. | dr. Bárth János szerk. Dunán innen - Tiszán innen. Nemzetközi, néprajzi, tudományos konferencia. Baja. 1993. VII. 8-9. Kecskemét. 1995.195 oldal |
70. | Szerb konyha. Etnikum szakácskönyvek. |
Ajánlott irodalom
1. | Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület: A magyarországi ukránokról. |
2. | Paládi Kovács Attila: Ukrán szórványok a XVIII-XIX, században a mai Magyarország északkeleti részén. Népi kultúra - Népi társadalom. 1973. |
3. | Udvardi István: Bács - szerémi ruszinok. In: Dunán Innen - Tiszán innen. Kecskeméti Katona József Múzeum Közleményei. 7. sz. 1955. |
4. | Sasvári László: Templomok ruszin örökségünkben. Az Országos Ruszin Kisebbségi Önkormányzat kiadása. Budapest. 2001. 107 oldal |
5. | Popovics Tibor Miklós: adatok a ruszin etnonim értelmezéséhez. In: Eperjessy Ernő szerk.: Tanulmányok a magyarországi bolgár, görög, lengyel, örmény, ruszin nemzetiség néprajzából. 2. sz. 1998. 206 oldal |
6. | Ruszin világ havi folyóirat. Kiadó: Országos Ruszin Kisebbségi Önkormányzat. |
7. | dr. Kisida Erzsébet: Mezőgazdálkodás és népi táplálkozás. EA 21.966 |
8. | Kocsis Sándor: Mikóháza táplálkozása. EA 11.436 |
9. | Pohljobkin: Konyháról konyhára. Mezőgazda Kiadó. 1989. 135 oldal |
10. | Siska József: Dárnóc története és néprajza. EA 21.102 |
11. | Petercsák Tivadar: Néprajzi tanulmányok az Északi-középhegység vidékéről. Debrecen 1998. 261 oldal |
12. | Miskolci Hermann Ottó Múzeum Adattára: Ruszin ételreceptek. |
13. | Babjak Erzsébet: Népi táplálkozás Bodroghalomban. EA 16.910 |
14. | Petercsák Tivadar: Népszokások Filkeházán. Debrecen, 1985. 161 oldal |
15. | Márkus Mihály: Rákóczi hagyományok a kárpátaljai népek karácsonyesti vacsoráján. Honismeret 2003/5. sz. |
16. | dr. Kisida Erzsébet: Karácsony. EA 22.913 |
17. | Petercsák Tivadar: Komlóska tájház. Tájak, korok, múzeumok kiskönyvtára 12. |
18. | Kisfalvi János: Válasz a táplálkozás, a konyha, a kamra és a cserépedények esti vacsoráján. Honismeret 2003/5. sz. |
19. | Jósvai Gizella: Erdőmunkások Erdőhorvátiban. EA 17.701 |
20. | Szilágyi Miklós: Adatok a Hernád halászatához. EA 10.850 |
21. | dr. Bődi Erzsébet: Népi táplálkozás Mogyoróskán. NA. 3952 |
22. | Petercsák Tivadar: Hegyköz. Herman Ottó Múzeum, Miskolc. 1978. 116 oldal |
24. | dr. Bődi Erzsébet: Táplálkozás Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Boldogkőújfalu, Abaújal-pár községekben. DÉNIA 2236 |
27. | Hattinger-Klebaskó: Adatok a ruszinok hagyományos állattartásához. In: Eperjessy Jenő szerk.: Tanulmányok a magyarországi bolgár, görög, lengyel, örmény, ruszin nemzetiség néprajzából. Budapest, 1998. 205 oldal |
28. | Ács Zoltán: Nemzetiségek a történelmi Magyarországon. Kossuth Könyvkiadó, 1996. 196 oldal |
29. | Fehér Ágnes: A burgonya szerepe Komlóska népi táplálkozásában. Miskolci Herman Ottó Múzeum Közleményei. 17. sz. 1978. |
30. | dr. Bődi Erzsébet: A kukorica szerepe Komlóska népi táplálkozásában. |
32. | dr. Kisida Erzsébet: Népi életmód, népi szokások Viszlón. EA 22.054 |
33. | Fejős Zoltán: Etnographiai vizsgálat 3 településen. EA 17.344 |
34. | Honismereti szakkör Nyírbátor: Népszokások. EA 14.612 |
35. | Bencsik János: Vegyes néprajzi gyűjtés, főleg gyűjtögetés és vadászat. EA 5831 |
36. | dr. Árpa István: A tiszaháti nemzetiségek életéből. |
37. | N. N.: A búza termesztése a Bodrogközben. EA 13.773 |
38. | Simon Ibolya: Népi eledelek Hajdúdorogon. EA 12.842 |
39. | Viktor Gyula: Karácsonyi ünnepkör Rudabányán. EA 22.079 |
40. | Kisfaludy János: Ünnepi népszokások a Keleti Egyházban. 1995. 224 oldal |
41. | Zupkó Béla: Ünnepi szokások a Cserehát északi részén. EA 9786 |
42. | „Hromada": a magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület havi folyóirata. 2002-2004. |
43. | Eperjessy Jenő szerk.: Tanulmányok a magyarországi bolgár, görög, lengyel, örmény, ruszin nemzetiség néprajzából. 1998.206 oldal |
44. | Kiss László: Baktakék - az esztendő jeles napjaihoz, valamint az emberi élet fordulóihoz fűződő szokások egy település néphagyományaiban. EA 24.139 |
45. | Zemplénagárdi általános iskola: Zemplénagárd népi hagyományaiból. EA 12.165 |
47. | Súlyban László: Rakaca és környékének szokásai. EA 15.771 |
49. | Kiss Judit: Egyházi ünnepek és népszokások a komlóskai ruszinoknál. In: ?43. sz. |
50. | Bodnár Bálint: Népi eledelek. EA 12.920 |
51. | Leidenfrost Gyuláné: Zemplénagárdi néprajzi gyűjtőút. EA 28.230 |
52. | Pákozdi Judit: Kárpátaljai kóstoló - ételek Kárpátaljáról. |
53. | Ételreceptek a Hromada ukrán kulturális folyóiratból. 2003-2004. |
54. | Kochkunst aus dem Fernsehstudio. Leipzig, 1978. 367 oldal |
55. | Szigeti Andor: 5000 recept ételgyűjteményem. |
56. | Papp Zoltán: A beregdaróci emberek élete a századfordulón. Natura Kiadó, Budapest. 1975. 282 oldal |
58. | Siska József: Dámóc és népe. Sátoraljaújhely, Városi Tanács. 231 oldal |
59. | Papp Zoltán: A beregdaróci emberek élete. Jósa András Múzeum Adattára. 339-67. |
60. | Béresné Bede Zsuzsa: Adatok a Cserehát népi tejfeldolgozásához. EA 3019 |
61. | Sasvári László: Ruszin hagyományok a görög katolikusságunk néprajzában. Etnikum Kiadó, Budapest. 1996. 102 oldal |
63. | Az ukrán konyha. In: Hungarhotels: Szovjet népek ételei. 88 oldal |
64. | dr. Viga Gyula: Borsod-Abaúj-Zemplén megye nemzetiségi ételei közül |
65. | Végh Antal: Erdőháton, Nyíren. Szépirodalmi Kiadó. 1975. 305 oldal |
66. | Komarovszkája Ljudmila: Főzzünk ma oroszul. Kossuth Kiadó, 1989.165 oldal |
67. | Molnár Ágnes: Vegyes folklór anyag Rakacáról. NA: 4464 |
68. | Nagy Éva: Népi táplálkozás a bodrogközi Karcsán. NA: 2235 |
69. | Hungahotels: A Bajkál étterem ízei. 35 oldal |
71. | Paládi Kovács Attila: Kárpát-ukrán telepek Észak-Magyarországon. In: Kunt Ernő-Szabadfalvi József-Varga Gyula szerkesztők: fnteretnikus kapcsolatok Észak-kelet Magyarországon. Miskolc. 1984 |
73. | Hratkóczky Ferenc: Mészégetés Rakacaszenden. EA 14.149 |
73. | Szilágyi Miklós: Gyűjtés erdei munkákról. EA 15.241 |
74. | Nagy Benjamin: Adatok a Hegyköz szénégetéséhez. EA 9810 |
75. | Petercsák Tivadar: Családi élet és jelesnapi szokások. EA 14.165 |
76. | Nagy József: Vegyes néprajzi gyűjtés, főleg karácsonykörnyéki szokás és hiedelem. EA 5830 |
77. | dr. Bődi Erzsébet: Táplálkozás Abaújalpáron. DÉNIA 2232 |
78. | Popovics Tibor Miklós: A magyarországi ruszinok identitást megőrző törekvései. In: Szarka László szerk.: Nemzeti és etnikai kisebbség Magyarországon a XX. század végén. Osiris-MTA Kisebbségkutató Műhely, 2001.377 oldal |
79. | Víga Gyula: Tájak, ízek, ételek - Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Miskolc 20 ph. 155 oldal. |
Ajánlott irodalom
1. | Dr. Eperjessy Ernő: Tanulmányok a magyarországi bolgár, görög, lengyel, ruszin nemzetiség néprajzából. 1. 1996. 243 oldal |
2. | Maria Hemmert: Lengyel falu Magyarországon. Élet és Tudomány 1972/32 |
3. | Kapronczay Károly: A magyarországi lengyelek. In: Lengyel kultúra. Körtánc füzetek. 1988 |
4. | Krasinszka Eva - Kantor Ryszard: Derenk és Istvánmajor lengyel telepesfaluk néprajzkutatása. In: Hermann Ottó Múzeum Évkönyve, 1978 |
5. | Dr. Bôdi Erzsébet: Lepényfélék egy magyarországi lengyel falu táplálkozásában. In: Balassa - Újváry: Néprajzi tanulmányok Dankó Imre tiszteletére. Hajdú-Bihar megyei Múzeumok Közleményei, Debrecen |
6. | Dr. Bődi Erzsébet: Egy magyarországi lengyel falu táplálkozása. In: Studia folkloristica et ethnograpica II. Debrecen, 1984. 155 old. |
7. | Dr. Bódi Erzsébet: Az ünnepi étkezés a magyarországi lengyel nemzetiség táplálkozási kultúrájában. In: 12. sz. |
8. | Dr. Bődi Erzsébet: Lengyel telepesek a borsodi tájon. In: Nemzetiség-identitás. Újváry Eperjessy - Krupa szerkesztők: A IV. Nemzetközi néprajzi nemzetiségkutató konferencia előadásai. Békéscsaba - Debrecen, 1991. 549 oldal |
9. | Rémiás Tibor: Derenk vallásos népélete. In: Dr. Viga Gyula szerk. Kultúra és Tradíció Miskolc, 1992. 455 oldal |
10. | Dr. Morvái Judit: Ünnepi táplálkozás Szendrőn. EA 2136 |
11. | Hoffmann Tamás: Gazdálkodás, aratás, cséplés. EA 2194 |
12. | Eperjessy Ernő - Krupa György: III. Békéscsabai Nemzetközi néprajzi nemzetiségkutató konferencia előadásai. 1980. 973 oldal |
13. | Szigeti Andor: 5000 receptből álló ételgyűjteményem |
14. | Dr. Bődi Erzsébet: Történeti tudat, település, táplálkozás az Emőd-Istvánmajori lengyeleknél. DENIA, 2430 |
15. | Dr. Bődi Erzsébet: Identitást erősítő elemek a derenki lengyelek archaikus táplálkozásában. |
16. | Dr. Dénes György: Derenk - egy lerombolt falu nyomában. Élet és Tudomány 1976/15. |
17. | Urszula Kaczmarek: A lengyel nemzeti közösség története. |
18. | Krupa András: A hazai lengyelek népi táplálkozásának kismonográfiája. Békési Élet 1985/2.SZ. |
19. | Dr. Bődi Erzsébet: Etnikus jelek az istvánmajori lengyelek táplálkozási kultúrájában. In: Interemikus kapcsolatok EK. Magyarországon. Herman Ottó Múzeum kiadása 1984. 323.oldal |
3. | Borsovai Lengyel Gyula: Feljegyzések a szendrői cigánytelepülésekről. EA 7598 |
6. | Rostás-Farkas György: Ősi cigánymesterségek és foglalkozások. Budapest, 2000. 125 oldal |
7. | Balogh Ödön: A cigányok megjelenése és letelepedése Kiskunfélegyházán. Dunatáji találkozó. 1992. |
8. | Lakatos Menyhért: Cigányok a fővárosban. Forrás 1973/6. sz. |
9. | dr. Kemény István szerk.: A magyarországi romák. Változó világ. 31. sz. Útmutató KFT. 129 oldal |
10. | Roma: Válogatás a cigányokkal kapcsolatos sajtótermékekből. Népművelési Intézet. 1980. |
11. | Csipke Rozália-Magyar Éva szerk.: A magyarországi cigányokról. Kisebbségek Magyarországon. Budapest, 2002. 200 oldal |
13. | Erdős Kamill: Cigánytemetés. EA 9909. |
14. | Bódi Zsuzsanna: Cigány népismeret. 1997. 167 oldal |
15. | Bódi Zsuzsanna: A vándor cigányok táplálkozási szokásai és a változások tendenciái. |
16. | Rézműves Melinda: A magyarországi cigányok táplálkozási szokásai. In: Keleti Éva szerk.: Az ember csak a maga sorsáról tud beszélni. Romano Kher, 1994. 147 oldal |
17. | Michale S. Stewart: Cigány módra élni. II. rész. In: Phralipe, Irodalmi és Közéleti folyóirat. 1992. III. évfolyam, 11. sz. |
18. | dr. Schwicker: Zigeuner in Ungarn und Siebenbürgen. Wien. 1883. 187 oldal |
19. | Szegő László szerk.: Cigányok - honnét jöttek, merre tartanak. Kozmosz könyvek. 1983. 392 oldal |
22. | Bódi Zsuzsanna: Gyermekélet, táplálkozás a cigány közösségekben. Budapest, 2002. 54 oldal |
23. | Tamás Amarillis: Rakaczai karácsony. In: Amaro Drom folyóirat. 1995. április |
24. | Rézműves Melinda: Húsvét a piliscsabai szegkovácsoknál. In: Amaro Drom folyóirat. 1999/1. sz. |
26. | Rézműves Melinda: Baba néni húsvéti pászkája. Húsvéti népszokások Fábiánházán. In: Amaro Drom folyóirat. 1995. április |
27. | Rézműves Melinda: Húsvéti Keszkenő. In: Amaro Drom folyóirat. 1994/12. sz. |
28. | Rézműves Melinda: A máriapócsi cigánybúcsú. In: Amaro Drom folyóirat. 1998/10. sz. |
31. | Balázs Gusztáv: Lakodalmi szokások és táncok a nagyecsedi oláh cigányoknál. In: 48. sz. |
32. | Rézműves Melinda: Halottakra való emlékezés. Phralipe folyóirat. 1992/3. sz. |
33. | Rézműves Melinda: A magyarországi oláh cigányok szokásai a gyász idején. In: Phralipe folyóirat. 1992. III. évf. 17. sz. |
34. | Imreh István: A vajda halála. Ethnographia. 1906. |
38. | Szigeti Andor: 5000 receptből álló ételgyűjteményem. |
40. | Csemer Géza-Korpádi Péter-Patyi Árpád: Cigány ételeskönyv. Poly Art Lap- és Könyvkiadó Kft. 1999. 193 oldal |
42. | Szigeti Andor: Vendéglátó receptkönyv és ételkészítési technológia. Novorg International Kiadó és Szervező Kft. 1995. 783 oldal |
43. | Ünnepek, ételek: Lungo Drom folyóirat. 1995-1998. |
44. | Rézműves Melinda: Húsvéti pászka. Amaro Drom folyóirat. 1998. április |
47. | Szigeti Andor: Népi konyha - Tiszán innen - Tiszán túl. Mezőgazda Kiadó. 2001.346 oldal |
48. | Füsti Molnár Bálintné: Egyszerű ételek és tészták készítése. EA 14.413 |
49. | Bódi Zsuzsanna szerk.: Cigány néprajzi tanulmányok. 10. sz. Magyar Néprajzi Társaság kiadása. 2001. 243 oldal |
52. | Sztojkó Ilona-Glinda Lindri: Romák - a cigányság története I. Lungo Drom folyóirat. III. évf. 3-4. sz. |
53. | Erdős Kamill: A Békés megyei cigányok. Gyulai Erkel Ferenc Múzeum kiadványai 3-4. Gyula, 1959. 44 oldal |
54. | Vekerdi József-Mészáros György: A cigányság a felemelkedés útján. Hazafias Népfront kiadása. 1978. 48 oldal |
55. | Horváth Rudolf: A magyarországi kóbor cigányok eredete, életmódja, szokásai. Szeged, 1979. 85 oldal |
56. | Nyári Józsefné: Zalai cigánykáposzta. Amaro Drom. 1977/12. sz. |
57. | Glonczi Ernő: Közelkép a cigányokról: ünnepek, hiedelmek, szokások. Phralipe folyóirat. 1996/1. sz. |
58. | Diósi Ágnes: Cigány módon élni. Phralipe folyóirat. 1991/5. sz. |
59. | Cigánytelepek kialakítása egykor és most. Phralipe folyóirat. 1999. március |
60. | Barna Gábor: Cigány néprajzi tanulmányok. 1993. 272 oldal |
62. | Varga Mária: Karácsony. Amaro Drom. 1997/12. sz. |
63. | Rézműves Melinda: Karácsonyi népszokások. Amaro Drom. 1994/12. sz. |
64. | dr. Bódi Zsuzsanna: Pest megyei oláh cigánycsoportok táplálkozásának változása (1920-1989). Doktori disszertáció. |
66. | Erdős Kamill: A magyarországi cigányság osztályozása. EA 9910 |
Ajánlott irodalom