Előző fejezet Következő fejezet

Felhasznált irodalom

 

A magyarországi szlovákok

1.  Tábori György: Mezőberényi szlovák táplálkozási hagyományai. In: Szabó Ferenc szerk.: Mezőberény története 2. kötet
2.  Szabó Ferenc szerk. Mezőberény története I. II. kötet. Mezőberény V. T. 1973. 1005. old.
3.  Dr. Gyivicsán Anna - Dr. Krupa András: A magyarországi szlovákok. Útmutató Kiadó 128 oldal
4.  Répáshuta - egy szlovák falu a Bükkben. Herman Ottó Múzeum Kiadványai XIII. Miskolc 1984.
5.  Csicsehyné, Korhely Zsuzsa: Egy falu hagyományos táplálkozásának bemutatása a fejlődés eredményeiről. EA 22.119
6.  Zaluszki Anna: A tótkomlósi szlovák paraszti konyha eszközei. EA. 20.751
7.  Nagy Gyula: Orosháza néprajza. Orosháza 1985. 783 oldal
8.  Krupa András: Néprajzi jegyzetek Békéscsabáról 1976. 65 oldal
9.  Balogh Emese: Mezőberény szokásainak feldolgozása. EA 26.136
10.  Vass Ilona: Szlovák táplálkozási hagyományok Békéscsabáról. EA 28.729
11.  Dr. Pethő Mária: Adatok a békés megyei szlovákok népi táplálkozásához. EA 25.524
12.  Dr. Szűcs Judit: Népi táplálkozás. Külön lenyomat a Békéscsaba néprajza c. kötetből 
13.  Pusztainé Madár Ilona: A békésiek táplálkozása. In. Dankó Imre. Békés város néprajza
15. Gyivicsán Anna főszerk.: A magyarországi szlovákok népi kultúrájának atlasza. Békéscsaba 1996.125 oldal + 43 old. térkép
16. Koppány János: Tarhonyakészítés. Tótkomlósán EA 23.430
17. Antal Anna: A búzaliszt szerepe a háztartásban. EA 20.206
18. Dr. Pethő Mária: Békésmegye táplálkozásának rövid jellemzése. EA 27.178
19. Komoly Pál: Pitvaroson és környékén lakó szlovákok táplálkozása. EA 19.516
20. Juhász Erzsébet - Miszlai Mária: Népi táplálkozás Eleken. EA 19.318
23. Molnár Balázs: Kőrösmenti halászat. EA 6128
24. Cservenyák László: Nyírcsaholy karácsonyi és húsvéti ételei. In: Kultúra és Tradíció I. Tanulmányok Ujváry Zoltán tiszteletére. Miskolc 1992.455 oldal
25. Tóth Piroska: Népi táplálkozás Gádoroson és környékén. EA 13.883
26. Vas Judit: Szlovák jeles napi táplálkozás emlékei Békéscsabán EA 15.975
30. Dedinszky Gyula: írások Békéscsaba történetéből, néprajzából. Megyei Levéltár kiadványa 1993. 322. oldal
31. Bellon Tibor: Földművelés. In: Dr. Grin Igor - Dr. Krupa András: Békéscsaba néprajza
32. Nagy Gyula: Kölestermesztés Szarvason. EA 5997
33. Nagy Gyula: Kölestermesztés Gádoroson, Pusztaföldváron és Szarvason. EA 6177
34. Dr. Boross Marietta: Gazdálkodás, állattartás, tanyai élet, bolgár kertészet, summásélet. EA 6354
35. Szűcs Judit: Szlovák és magyar étkezési szokások három mezőváros: Békéscsaba, Csongrád és Szentes példáján
39. Koppány János: Tarhonyakészítés Tótkomlóson. EA 23.430
40. Dr. Viga Gyula: Borsod-Abaúj-Zemlén megye nemzetiségei. 2003. 7 oldal
41. Varga Bálint: Dunaegyháza népszokásai. EA 16.964
42. Németh Zoltán: A tirpák múlt töredékeiből. In: Kultúra és tradíció. Tanulmányok Újvary Zoltán tiszteletére. Szerk. Dr. Viga Gyula 1972
43. Dr. Krupa Mihály: Kalendáris szokások a kiskőrösi szlovákoknál. Dunatáji találkozó. A Bács-Kiskun megyei nemzetiségkutató Konferencia előadásai. Kecskemét 1972.
44. Dr. Bodnár Zsuzsa: Tirpák népi ételek, étkezési szokások. AMC Kiadás 1997. Nyíregyháza 87 oldal
45. Dr. Krupa András: A jeles napok. In: Dr. Grin Igor - Dr. Krupa András: Békéscsaba néprajza
46. Dr. Reviczky Béláné: Válasz a táplálkozás, konyha, kamra, cserépedények  kérdőívre. EA 28.092 
47. Dr. Krupa András: Jeles napok az oroszlányi szlovákoknál. Orosháza 1996.
48. Márkus Mihály: Bokortanyák népe. Pázmány Péter Tudomány Egyetem Bp. 1943.293 oldal
49. Dr. Krupa András: A szlovákok lakodalma. In: Dr. Grin Igor - Dr. Krupa András: Békéscsaba néprajza
52. Dr. Pethő Mária: Táplálkozás a Békés megyei szlovákoknál. EA 27.769
53. Dr. Krupa András: A halál, a temetés a szlovákoknál. In: Dr. Grin Igor - Dr. Krupa András: Békéscsaba néprajza
54. Lukács László: Kakasütés a dunántúli szlovákoknál. Veszprém megyei Honismereti Közlemények 1984.
55. Tóth Emilia: Dunaegyházi szlovák népszokások. Dunatáji találkozó. A Bács-Kiskun megyei nemzetiségkutató, néprajzi konferencia előadásai. Kecskemét 1992.
57. Kiss Katalin: Disznótor Orosházán és Nagybánhegyesen. EA 13.884
58. Bárkányi Zoltán: Szlovák konyha. Etnikum szakácskönyvek. Bp. 1998.182 old.
59. Vass Ilona: Szlovák táplálkozási hagyományok Békéscsabáról. EA 18.729
60. Szigeti Andor: Vendéglátó receptkönyv és ételkészítési technológia. Novog International Szervező és Kiadó Vállalat 1995. 783 oldal
61. Szigeti Andor: 5000 receptből álló gyűjteményem
62. Dr. Krupa András: Negyedi káposztaételek Nagybánhegyesen és Csanádalbertin. Különlenyomat a Békési Élet 1972/1. számából. Békéscsaba 1992.
64. Dr. Morvai Judit: Népi táplálkozás. EA 7,626
65. Oroszlányi Helytörténeti füzetek: Népi élet, népszokások a régi Oroszlányban. Oroszlány 1991.
66. Dr. Krupa András: A péteri, valamint a dunaegyházi és kiskőrösi szlovákok ősi, karácsonyi ünnepköri legendás szokásai In: Bárth János: Tükörképek a Sugovicán.
68. Dr. Krupa András: Néprajzi jegyzetek Békéscsabáról. Tudományos Ismeretterjesztő Társulat 1976. 65 oldal
69. Nagy Gyula: Lakodalmas kalácssütés Békés megyében. Szántó Kovács Múzeum kiadása 1957.
70. Forisek Istvánné: Kéziratos szakácskönyv Vértesszőlősről. EA 14.241
72. Dr. Viga Gyula: Borsod, Abaúj, Zemplén megye nemzetiségei. Bükkhegységi szlovákok 2003.
73. Dr. Viga Gyula szerk.: Nyíregyházi és környékbeli tanyabokrok tirpákjai. In: Kultúra és Tradíció II. 1992. Miskolc 912 oldal
74. Dedinszky Gyula: Szlovák parasztok élete a békéscsabai tanyákon. EA 17.233
75. Gunda Béla: Kenyérsütés Orosháza környékén. Néprajzi Értesítő, 1932.
77. Dedinszky Gyula: A csabai kolbász. EA 18.916
78. Dr. Dankó Imre: Békés város néprajza. Békés város V.B. 1983. 1037 old.
79. Koppány János: A kemence élete Tótkomlóson. EA 14.647
80. Dr. Krupa András: Negyedi káposzta termesztők Csanádalbertin és Nagybánhegyesen. Külön lenyomat a Békési Élet 1970/1. számából. Békéscsaba 1990.
83. Dr. Rell Lajos: Békéscsaba népe. In: Dr. Kornís Géza: Békéscsaba
84. Koppány János: Káposzta savanyítása Tótkomlóson EA 23.878
85. Erdész Sándor - Katona Béla: Fejezetek Nyíregyháza művelődés törénetéből. Nyíregyháza 1973. Városi Tanács V.,B. 115 oldal
86. Szlovák konyha. AB-Art Kiadó, Bratislava, 1997. 32. oldal
87. Jan Chlebnickú - Olár Knichal - Michal Lászik: Magyarországi szlovákok. Körtánc füzetek. Bp. 1998.35. oldal.
88. Dedinszky Gyula: Szlovák Csabától Békéscsabáig. Barátság folyóirat 1994/l.sz.

Ajánlott irodalom

 

A magyarországi szlovének

1. Mukicsné Kozár Mária: Felsőszölnök-Gornji Senik. Szombathely-Ljubjana 1988.213 oldal
3. Mukicsné Kozár Mária: A magyarországi szlovének. Változó Világ 2003.128 oldal
4. Gönzi Ferenc: A Zala megyei vendek. Kaposvár 1914. 71 oldal
5. Mukicsné Kozár Mária: Kölcsönhatások. Tanulmányok a szlovéniai magyarság köréből. 1974.
6. Mukicsné Kozár Mária: A szlovének életmódja a XX. században. Szombathely-Ljubjana 1988. 213 oldal
7. Pável Ágoston: Válogatott tanulmányok. Vas Megyei V.B. 1976. 290 oldal
8. Bellorits Bálint: Vas és Zala vármegyék déli síkja. Turisták lapja. 1897.
9. Kossitz József-Csaplovics János: A Magyarországi Vendus tótokról. Tudományos Gyűjtemény 1928/v.
10. 10. Marija Kozár Mukics: A magyarországi szlovének néprajzi szótára. Monešter-Szombat-hely 1996. 224. oldal
11. Mukicsné Kozár Mária-Hírnök Katalin: Szlovének a városokban. In: Eperjessy E.-Krupa A. szerkesztők: III. Békéscsabai Néprajzi, nemzetiségkutató konferencia előadásai 1. 1985. X. 2-4.
14. Mukicsné Kozár Mária: A magyarországi szlovének néprajzi vizsgálatának mai helyzete és eredményeinek összegezése. In: Eperjessy E.-Krupa A. szerkesztők: AIII. Békéscsabai Nemzetközi, néprajzi, nemzetiségkutató konferencia előadásai. 1980. IX. 30-X. 2.
19. Racker Márta: Az olajos növények. EA. 18.487
20. Hírnök Katalin: Disznóölés Szakonyfaluban. EA. 20.808
21. Csaba József: A hajdina termesztése és felhasználása. EA. 15.904
22. Kardos László: Az Őrség népi táplálkozása.
23. Mukicsné Kozár Mária: Adatok a magyarországi szlovének néprajzához. Szombathely 1974. 20 oldal
24. Gönczi Ferenc: Muraköz és népe. 1895. 155 oldal
25. Simon Marianna: Tojásfestés Vas megyében. EA. 19.991
26. Marija Kozár Mukics: Slovensko Porebje-Szlovénvidék. Szombathely-Ljubjana. 1984.225 oldal
27. Szlanek József: Szláv karácsonyi szokások Alsó-Domborún, Zala megyében. Ethnographia 1900
28. Hírnök Katalin: Porabje közlekedési, kereskedelmi és kulturális viszonyai az 1900-as évektől napjainkig. EA. 21.348
29. Dr. Borovszky Samu: Magyarország megyéi és városai. Dovin ÉMűvészeti Kft. Reprint kiadás. 1998.
30. Luby Margit: A rönkhúzás. EA. 5.776
32. Jeli József: Vendvidék lakói. Néprajzi gyűjtés. 1945.14 oldal
33. Csaba József: Adatok a hegyi vendek néprajzához. EA. 9665
34. Knézy Judit: Népi táplálkozási szokások Taranyban. EA. 12.444
35. Szigeti Andor: Népi konyha-Dunántúli tájak ételei. Mezőgazdasági Kiadó. 19.
37. Szigeti Andor: 5000 receptből álló ételgyűjteményem.
38. Knézy Judit: Népi táplálkozás Taranyban. EA. 12.450
39. Csaba József: Gombafélék gyűjtése és felhasználása a vendeknél. Ethnographia. 1945.
41. Bálint Béla: Lakodalmi vendéghívás a Vendvidéken. Ethnographia 1943
45. Szigeti Andor: Vendéglátó receptkönyv és ételkészítési technológia. Novong International Kiadó és Szervező Kft. 1995. 783 oldal
46. Hilda Čabai: Slovenska kuhinja ob Rabi - Szlovén konyha a Rába mentén. Monešter-Szentgotthárd 2000.129 oldal
47. Báthy Zsigmond: A magyarság néprajza - vendek.
48. Ábrahám Gézáné: Vasi, zalai parasztételek. Mezőgazdasági Kiadó. 198.. 162 oldal
49. Dravecz Tünde: A taranyi szlovénekről. In: 43. sz.
50. Munda Hírnök Katalin: Summásság. In: Marija Kozár Mukics: Etnologie skovencez na madžarsken 1.1997.104 oldal
  Bitnitz Lajos: A Vas és Zala megyei tótok. Tudományos Gyűjtemény 1928/v.

Ajánlott irodalom

 

A magyarországi horvátok

1. Vándorlások Horvát-Tótországban. Hazánk és Külföld XIV. kötet. Athenaeum kiadása, 1872
2. Ács Zoltán (1996): Nemzetiségek a történelmi Magyarországon. Kossuth Könyvkiadó. 196. oldal
3. Hauptmann Gyöngyi (1993): Horvát etnikai közösség a Duna mentén. Hermann Ottó Múzeum Közleményei, 28. sz.
4. dr. Duro Šarošác (1992): Magyarországi horvátok, szerbek és szlovének népviselete és művészete. Mohács 35 oldal
5. dr. Meznerich Jenő (1938): Bunyevácok. Szerző kiadása, 43 oldal, Budapest
6. Mohi Adolf (1915): Horvátok bevándorlása 1533-ban. 34 oldal, Budapest
7. dr. Sarosácz György (1978): Baranya horvát és szerb népcsoportjai. Janus Pannonius Múzeum, 17. sz. füzet, 95 oldal
8. dr. Mándics Mihály (1989): A magyarországi bunyevác horvátok története. Bács-Kiskun Megyei Tanács és V.B. 191 oldal
9. Unyi Bertalan (1947): Sokácok-bunyevácok és a bosnyák ferencesek története. Gyöngyöző Ferences könyvek, 254 oldal
10. Kerecsényi Edit (1983): A Mura-menti horvátok története és anyagi kultúrája. Zalai gyűjtemény, 20. sz., 359 oldal, Zalaegerszeg
11. Katus László (1994): Horvátok. In. Ács Zoltán: Együttélő népek a Kárpát-medencében. Auktor Könyvkiadó. 259 oldal, Budapest
12. Gubits Márta: Étkezési szokások Kópházán. EA 22.141
13. dr. Sólymos Ede: Halászat a dusnoki vizeken. In. Dr. Bárth János szerk.: Két víz között.
Duna-Tisza-közi nemzetiségek és népcsoportok hagyományai. Néprajzi konferencia, Baja. 1999.VII.15-16.
15. Grubits Helga: Kópháza népi hagyományai. EA 21.254
16. dr. Matovics Mária: Az alsószentmártoni sokácok népi táplálkozása. EA 23.487
19. dr. Knézy Judit (1981): Babócsa és környéke népi táplálkozása. Ethnographia. 1981
20. Kakas István (1976): A kenyérért. Baranyai Művelődés.
21. dr. Fél Edit: Vegyes néprajzi gyűjtés Bács megyében. EA 2192
22. dr. Hooz József: Halászat, vadászat és táplálkozás egy nagybereki faluban.
23. dr. Sólymos Ede: Néprajzi gyűjtés a baja környéki halásztanyákon. EA 5863
24. dr. Knézy Judit: Táplálkozás. EA 14.226
25. Szilágyi Miklós: Adatok a halszárításhoz. EA 10.854
26. dr. Sarosácz György (1967): Baranyai népszokások. Janus Pannonius Múzeum Évkönyve.
27. Deisinger Margit: Bunyevác szokások, főleg karácsonyi. EA 4019
28. Kiss Mária (1999): A Baja környéki bunyevácok szokásformái. In. Dunatáji Találkozó. A Bács-Kiskun megyei Nemzetiségkutató konferencia előadásai, Kecskemét
29. Iványi István (1891): A szabadkai bunyevácok és szokásaik. Ethnographia
30/b. Puskás László: Mohácson élő sokácok ünnepi ételeiből. Ea 14.390.
30/b. Keresztényi Franciska: Dusnoki népszokások és babonák. EA 17.792
31. Ete János: A sokácokról. EA 15.856
32. Horváth Iván: Naptári ünnepekhez fűződő szokások és hiedelmek a nyugat magyarországi horvátoknál. EA 26.094
33. P. Szojka Emese-Vizin Antal (1994): „Kraljice" - a bajai bunyevácok pünkösdi királynőjárása. In. Fiatal néprajzkutatók III. konferenciája. 1993X1.15-19. Kalocsa, 144 oldal
34. Milánkov Anna: Pünkösdi szokások - Katymár község bunyevác lakosságánál. EA 18.644
35. Kakas István: Búcsú a faluban. Baranyai Művelődés. 1973/4.
36. Begovácz Rózsa (1983): Házasodás és szokásgyökere a Dráva-menti horvátoknál. Janus Pannonius Múzeum Évkönyve
37. Györgyi Erzsébet: Sokác lakodalmi szokások. EA 6853
38. Várady Ferenc: Baranya múltja és jelene.
40. Kakas István (1970): Részletek a kökényi bosnyák népszokások gyűjteményéből. Baranyai Művelődés.
41. dr. Kovács András (1973): Adatok a pécsi bosnyákok szokás- és hiedelemvilágához. Baranyai Művelődés, 1973/4.
43. Csalog József (1949): Busójárás (poklade) a mohácsi sokácok tavaszi ünnepe. 20 oldal. Pécs
44. Nagy Piroska (1969): Hercegszántó - egy nemzetiségi falu a határon. Forrás havi folyóirat.
45. Kapronczay József: Bosnyákok Szigetváron. EA 21.522
46. Kovács Mátyás-Vértes Elemér: Négy nemzetiség vidám farsangja Mohácson. Baranyai Művelődés. 1959/3. sz.
48. Margalits Ede (1900): Koledák a délszlávoknál. Ethnographia
50. Kakas István: Részletek a kökényi délszláv népszokások gyűjteményéből. Baranyai Művelődés. 1971/1.
51. Tamás József: Somogy falusi népének étrendje. EA 9473
52. dr. Sarosácz György (1968): Baranyai délszláv népszokások - temetkezési szokások a sokácoknál és bosnyákoknál. Janus Pannonius Múzeum Évkönyve
53. Mandics Mihály: Aratóünnep - dužijanca a csávolyi bunyevácok életében. Dunatáji Találkozó
54. Adalékok a pécsi bosnyákok szokás- és hiedelemvilágához. Baranyai Művelődés. 1973/4.
55. Begovácz Rózsa-Sarosácz György-Simor Ferencné-Wild Katalin: A baranyai konyha. Pannónia konyha. 116 oldal
56. dr. Mándics Mihály (1995): A bácskai bunyevácok eredete. In. Dr. Bárth János szerk.: Tiszán innen-Dunán innen. Kecskeméti Katona József Múzeum Közleményei, 7. sz. 195. oldal
59. Begovácz Rózsa (1990): Nemzetiségi és magyar hatások a Dráva-menti horvátok népviseletében. In. III. Békéscsabai Nemzetközi, Néprajzi, Nemzetiségkutató konferencia előadásai. Szerk.: Eperjessy Ernő-Krupa András. 794 oldal Budapest-Békéscsaba
60. Kékesi György: Bajai eledelek. Vendéglátás folyóirat
61. Fülöp Mária: Régi horvát konyha és konyhai eszközök Undon. EA 15.877
62. Szigeti Andor: 5000 receptből álló gyűjteményem.
64. Kisbán Eszter: Táplálkozás Győr-Sopron megyében. EA 15.321
65. Kakas István: részletek a kökényi délszlávok (bosnyákok) népszokásgyűjteményéből: Ádám-Éva est, Baranyai Művelődés. 1971/2.
66. Nyilassy Judit: Táplálkozás Pécsudvardon. EA 2361
67. Szigeti Andor (1999): Népi konyha-Dunántúli tájak ételei. Mezőgazda Kiadó. 380 oldal
68. Szigeti Andor (1995): Vendéglátó receptkönyv és ételkészítési technológia. Novorg International Kiadó és Szervező Kft. 783 oldal
69. Baksi Szabolcs: Halászat Hercegszántón. EA 25.453
70. Müller Géza: Gyűjtögető életmód szőkédi hagyományai. Baranyai Művelődés. 1973/3.
71. Szigeti Andor: A vendéglős mestersége és művészete. Kézirat. 391 oldal
72. Balkáni ételek. Fórum Kiadó, Újvidék
73. Erdei Ferenc (1980): Néprajzi ínyesmesterség. Magyar Konyha kiadása. 92 oldal
76. Zala vári Ágnes: A Mura-menti horvátok étkezési szokásai a századfordulón. EA 21.042
78. Müller Géza: A mohácsi busójárás. Baranyai Művelődés. 1975/2.
79. Mándics Mihály: 300 éve telepedtek le a bácskai bunyevácok. Honismeret, 1988/1.
80. Kakas István: Ádám-Éva nap. Baranyai Művelődés, 1971/2.
81. Sólymos Ede: néprajzi gyűjtés Hercegszántón. E A 6796
82. dr. Bárth János (1995): Népcsoportok és történeti néprajzi tájak a Duna-Tisza-közén. In. Dunán innen - Tiszán innen. Kecskeméti Katona József Múzeum Közleményei. 7.

Ajánlott irodalom

 

A magyarországi szerbek

1. dr. Sarosác György: Magyarországi horvátok, szerbek és szlovének népviselete és népművészete. Mohács. 1992. 35 oldal
2. Mladena Prelič: A magyarországi szerb közösség a jelenkorban és etnikai identitása. In: 12. sz.
3. Kiss Mária: A magyarországi délszlávok folklórkutatásának áttekintése. Budapest. 1977. Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Kiadása. 67 oldal
4. Juga Velimír: A magyarországi szerbek. Budapest. 1913. 289 oldal
5. Szakály Ferenc: Szerbek Magyarországon, szerbek a magyar történelemben. Móra Ferenc Múzeum kiadása. 1991. 216 oldal
6. Ács Zoltán: Együttélő népek a Kárpát medencében. Auktor Kiadó. 1994. 259 oldal
7. Kaposi Levente szerk.: Palócföldtől a Tiszáig - gasztronómiai kalandozások Heves megyében. Pallas Lap- és Könyvkiadó. 120 oldal
8. dr. Dezsőfi Ferenc: Szentendrei népszokások. EA 17.449
9. Hegyi András szerk.: Szóreg népe - tanulmányok. Szeged. 1977.404 oldal
10. Bencsik János: Hagyományőrzés és az életmód kölcsönhatása egy battonyai szerb családban.
11. dr. Eperjessy Ernő: Hagyomány és változás a pomázi szerbek ruäčalo szokásaiban. In: 12. sz.
12. Jung Horti Judit: Válogatás a magyarországi nemzetiségek néprajzi köteteiből. 2. Magyar Néprajzi Társaság kiadása. 1998.131 oldal
13. Radivojevics Sándor: Szerb és horvát ízek Pécstől-Dubrovnikig. Vendéglátás újságcikk.
14. Bencsik János: Paraszti és mezőgazdasági kultúra a XVIII-XX. században. Miskolc-Tokaj. 1993. 366 oldal
15. Sirnics Jelena: Népi ételek Lóréven. EA 17.912
16. Kiss Mária: Délszláv szokások a Duna mentén. Néprajzi tanulmányok. MTA. Néprajzi Kutató Csoport. 1988. Akadémiai Kiadó. 265 oldal
17. Mándity Siponenka: Szerb népi szokások Lóréven. EA 17.910
18. Lengyel Matild: Ráckevei halászok a Soroksári-Dunaágban. EA 15.713
19. Mály Ida: Szerb ételek, konyhai eszközök és ünnepi szokások Szigetcsépen. EA 16.385
20. Kiss Julianna: Régi parasztkonyha és szoba Ráckevén. EA 16.958
21. Pető Német Erika: ízbégi bírók és hétköznapok. In: ízbégi fützetek. Szerk. dr. Török Katalin: Fejezetek Izbég múltjából.
22. Hetves Józsefné: Halászat Százhalombattán a XX. században. EA 23.936
23. Deisinger Margit: Népszokások Pomázon. EA 26.812
24. dr. Durkó Antal: Baromfitenyésztés a békési határban. EA 3852
25. Boross Marietta: Földművelés, kertkultúra, paprika termesztés. EA 6788
26. Kosa László: Adatok Dunaszekcső kapásnövényeinek műveléséhez. EA 14.383
27. Murányi Sarolta: Disznóölés Ráckevén. EA 17.462
28. Kovacsics Mátyás-Vértes Elemér: Négy nemzetiség vidám farsangja Mohácson. Baranyai Művelődés. 1959. március
29. Kiss Mária: A pomázi szerbek ünnepnapjai. EA 6522
30. Kiss Mária: Adatok a pomázi szerbek karácsonyi ünnepköréhez. Ethnographia. 1964. LXXV. évf. 1. sz.
31. Deisinger Margit: A Budapest környékén élő délszlávok karácsonyi szokásai. In: Studia Comitatensia. 1972. (1) Tanulmányok Pest megye múzeumaiból.
32. Deisinger Margit: Szerb szokások, főleg karácsonyi és lakodalmi Budakalászon. EA 4017
33. Deisinger Margit: Szerb karácsonyi szokások Csobánkán. EA 4016
34. Golub István: A pomázi szerbek népi hagyományai és szokásai. EA 14.337
36. Kiss Mária: Halotti ünnepek a Duna mentén. In: ?73. sz.
37. Hetves Józsefné: Iván napi koszorú készítése. EA 21.391
38. Kiss Mária: Tradicionális szokások a százhalombattai szerbeknél. In: Újváry Zoltán szerk. Nemzetiség-identitás. IV. Nemzetközi, néprajzi, nemzetiségkutató konferencia előadásai. 1981. 549 oldal 65. sz.
40. Rimer Mária: Lakodalmi szokások Ráckevén. EA 17.902
41. Raskovics Vera: Lakodalmi szokások a lórévi szerbeknél. EA 15.479
42. Ferenczi Imre: Népi szokásrend Szőregen. In: ?9. sz.
43. Deisinger Margit: Népszokások Csobánkán. EA 26.827
44. Andok Mónika: A szőlőtermesztés hagyományai Dunaszekcsőn. EA 24.105
46. Deisinger Margit: Aratóünneppel kapcsolatos megfigyelések. EA 3022
47. Deisinger Margit: Fonóházak Ercsiben. EA 3020
48. Raskovics Veronika: Vegyes néprajzi gyűjtés Lórévról. EA 15.702
49. Gergely Sándor: Szent György napi búcsú. EA 24.052
51. Szigeti Andor: Világjárás paprikával. Kézirat. 523 oldal
52. Raskovics Vera: Lórévi népszokások. EA 16.379
53. Olga Novák Markovče: Jugoszláv konyha. Fórum Kiadó. Újvidék. 1986. 207 oldal
54. Szigeti Andor: Tiszán innen - Tiszán túl. Mezőgazda Kiadó. 2001. 346 oldal
56. Bácskai szakácskönyv. Fórum Kiadó. Újvidék. 1966. 445 oldal
59. Sólymos Ede: Halászati gyűjtés, népszokások Dunaszekcsőn. EA 3809
61. Szigeti Andor: 5000 receptből álló ételgyűjteményem.
62. Tolnai Kálmán: Szomszédaink asztalánál. F.M.SZ. Kiadó. Bratislava. 1986.195 oldal
63. dr. Sólymos Ede: Dunai molnárság Ráckevén. EA 7084
64. Szigeti Andor: Dunántúli tájak ételei. Mezőgazda Kiadó. 1999.380 oldal
68.  dr. Bárth János szerk. Dunán innen - Tiszán innen. Nemzetközi, néprajzi, tudományos konferencia. Baja. 1993. VII. 8-9. Kecskemét. 1995.195 oldal
70.  Szerb konyha. Etnikum szakácskönyvek.

Ajánlott irodalom

 

A magyarországi ruszinok és ukránok

1. Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület: A magyarországi ukránokról.
2. Paládi Kovács Attila: Ukrán szórványok a XVIII-XIX, században a mai Magyarország északkeleti részén. Népi kultúra - Népi társadalom. 1973.
3. Udvardi István: Bács - szerémi ruszinok. In: Dunán Innen - Tiszán innen. Kecskeméti Katona József Múzeum Közleményei. 7. sz. 1955.
4. Sasvári László: Templomok ruszin örökségünkben. Az Országos Ruszin Kisebbségi Önkormányzat kiadása. Budapest. 2001. 107 oldal
5. Popovics Tibor Miklós: adatok a ruszin etnonim értelmezéséhez. In: Eperjessy Ernő szerk.: Tanulmányok a magyarországi bolgár, görög, lengyel, örmény, ruszin nemzetiség néprajzából. 2. sz. 1998. 206 oldal
6. Ruszin világ havi folyóirat. Kiadó: Országos Ruszin Kisebbségi Önkormányzat.
7. dr. Kisida Erzsébet: Mezőgazdálkodás és népi táplálkozás. EA 21.966
8. Kocsis Sándor: Mikóháza táplálkozása. EA 11.436
9. Pohljobkin: Konyháról konyhára. Mezőgazda Kiadó. 1989. 135 oldal
10. Siska József: Dárnóc története és néprajza. EA 21.102
11. Petercsák Tivadar: Néprajzi tanulmányok az Északi-középhegység vidékéről. Debrecen 1998. 261 oldal
12. Miskolci Hermann Ottó Múzeum Adattára: Ruszin ételreceptek.
13. Babjak Erzsébet: Népi táplálkozás Bodroghalomban. EA 16.910
14. Petercsák Tivadar: Népszokások Filkeházán. Debrecen, 1985. 161 oldal
15. Márkus Mihály: Rákóczi hagyományok a kárpátaljai népek karácsonyesti vacsoráján. Honismeret 2003/5. sz.
16. dr. Kisida Erzsébet: Karácsony. EA 22.913
17. Petercsák Tivadar: Komlóska tájház. Tájak, korok, múzeumok kiskönyvtára 12.
18. Kisfalvi János: Válasz a táplálkozás, a konyha, a kamra és a cserépedények esti vacsoráján. Honismeret 2003/5. sz.
19. Jósvai Gizella: Erdőmunkások Erdőhorvátiban. EA 17.701
20. Szilágyi Miklós: Adatok a Hernád halászatához. EA 10.850
21. dr. Bődi Erzsébet: Népi táplálkozás Mogyoróskán. NA. 3952
22. Petercsák Tivadar: Hegyköz. Herman Ottó Múzeum, Miskolc. 1978. 116 oldal
24. dr. Bődi Erzsébet: Táplálkozás Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Boldogkőújfalu, Abaújal-pár községekben. DÉNIA 2236
27. Hattinger-Klebaskó: Adatok a ruszinok hagyományos állattartásához. In: Eperjessy Jenő szerk.: Tanulmányok a magyarországi bolgár, görög, lengyel, örmény, ruszin nemzetiség néprajzából. Budapest, 1998. 205 oldal
28. Ács Zoltán: Nemzetiségek a történelmi Magyarországon. Kossuth Könyvkiadó, 1996. 196 oldal
29. Fehér Ágnes: A burgonya szerepe Komlóska népi táplálkozásában. Miskolci Herman Ottó Múzeum Közleményei. 17. sz. 1978.
30. dr. Bődi Erzsébet: A kukorica szerepe Komlóska népi táplálkozásában.
32. dr. Kisida Erzsébet: Népi életmód, népi szokások Viszlón. EA 22.054
33. Fejős Zoltán: Etnographiai vizsgálat 3 településen. EA 17.344
34. Honismereti szakkör Nyírbátor: Népszokások. EA 14.612
35. Bencsik János: Vegyes néprajzi gyűjtés, főleg gyűjtögetés és vadászat. EA 5831
36. dr. Árpa István: A tiszaháti nemzetiségek életéből.
37. N. N.: A búza termesztése a Bodrogközben. EA 13.773
38. Simon Ibolya: Népi eledelek Hajdúdorogon. EA 12.842
39. Viktor Gyula: Karácsonyi ünnepkör Rudabányán. EA 22.079
40. Kisfaludy János: Ünnepi népszokások a Keleti Egyházban. 1995. 224 oldal
41. Zupkó Béla: Ünnepi szokások a Cserehát északi részén. EA 9786
42. „Hromada": a magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület havi folyóirata. 2002-2004.
43. Eperjessy Jenő szerk.: Tanulmányok a magyarországi bolgár, görög, lengyel, örmény, ruszin nemzetiség néprajzából. 1998.206 oldal
44. Kiss László: Baktakék - az esztendő jeles napjaihoz, valamint az emberi élet fordulóihoz fűződő szokások egy település néphagyományaiban. EA 24.139
45.  Zemplénagárdi általános iskola: Zemplénagárd népi hagyományaiból. EA 12.165
47. Súlyban László: Rakaca és környékének szokásai. EA 15.771
49. Kiss Judit: Egyházi ünnepek és népszokások a komlóskai ruszinoknál. In: ?43. sz.
50. Bodnár Bálint: Népi eledelek. EA 12.920
51. Leidenfrost Gyuláné: Zemplénagárdi néprajzi gyűjtőút. EA 28.230
52. Pákozdi Judit: Kárpátaljai kóstoló - ételek Kárpátaljáról.
53. Ételreceptek a Hromada ukrán kulturális folyóiratból. 2003-2004.
54. Kochkunst aus dem Fernsehstudio. Leipzig, 1978. 367 oldal
55. Szigeti Andor: 5000 recept ételgyűjteményem.
56. Papp Zoltán: A beregdaróci emberek élete a századfordulón. Natura Kiadó, Budapest. 1975. 282 oldal
58. Siska József: Dámóc és népe. Sátoraljaújhely, Városi Tanács. 231 oldal
59. Papp Zoltán: A beregdaróci emberek élete. Jósa András Múzeum Adattára. 339-67.
60. Béresné Bede Zsuzsa: Adatok a Cserehát népi tejfeldolgozásához. EA 3019
61. Sasvári László: Ruszin hagyományok a görög katolikusságunk néprajzában. Etnikum Kiadó, Budapest. 1996. 102 oldal
63. Az ukrán konyha. In: Hungarhotels: Szovjet népek ételei. 88 oldal
64. dr. Viga Gyula: Borsod-Abaúj-Zemplén megye nemzetiségi ételei közül
65. Végh Antal: Erdőháton, Nyíren. Szépirodalmi Kiadó. 1975. 305 oldal
66. Komarovszkája Ljudmila: Főzzünk ma oroszul. Kossuth Kiadó, 1989.165 oldal
67. Molnár Ágnes: Vegyes folklór anyag Rakacáról. NA: 4464
68. Nagy Éva: Népi táplálkozás a bodrogközi Karcsán. NA: 2235
69. Hungahotels: A Bajkál étterem ízei. 35 oldal
71.  Paládi Kovács Attila: Kárpát-ukrán telepek Észak-Magyarországon. In: Kunt Ernő-Sza­badfalvi József-Varga Gyula szerkesztők: fnteretnikus kapcsolatok Észak-kelet Magyaror­szágon. Miskolc. 1984
73.  Hratkóczky Ferenc: Mészégetés Rakacaszenden. EA 14.149
73. Szilágyi Miklós: Gyűjtés erdei munkákról. EA 15.241
74. Nagy Benjamin: Adatok a Hegyköz szénégetéséhez. EA 9810
75. Petercsák Tivadar: Családi élet és jelesnapi szokások. EA 14.165
76. Nagy József: Vegyes néprajzi gyűjtés, főleg karácsonykörnyéki szokás és hiedelem. EA 5830
77. dr. Bődi Erzsébet: Táplálkozás Abaújalpáron. DÉNIA 2232
78. Popovics Tibor Miklós: A magyarországi ruszinok identitást megőrző törekvései. In: Szarka László szerk.: Nemzeti és etnikai kisebbség Magyarországon a XX. század végén. Osiris-MTA Kisebbségkutató Műhely, 2001.377 oldal
79. Víga Gyula: Tájak, ízek, ételek - Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Miskolc 20 ph. 155 oldal.

Ajánlott irodalom

 

A magyarországi lengyelek

1. Dr. Eperjessy Ernő: Tanulmányok a magyarországi bolgár, görög, lengyel, ruszin nemzetiség néprajzából. 1. 1996. 243 oldal
2. Maria Hemmert: Lengyel falu Magyarországon. Élet és Tudomány 1972/32
3. Kapronczay Károly: A magyarországi lengyelek. In: Lengyel kultúra. Körtánc füzetek. 1988
4. Krasinszka Eva - Kantor Ryszard: Derenk és Istvánmajor lengyel telepesfaluk néprajzkutatása. In: Hermann Ottó Múzeum Évkönyve, 1978
5. Dr. Bôdi Erzsébet: Lepényfélék egy magyarországi lengyel falu táplálkozásában. In: Balassa - Újváry: Néprajzi tanulmányok Dankó Imre tiszteletére. Hajdú-Bihar megyei Múzeumok Közleményei, Debrecen
6. Dr. Bődi Erzsébet: Egy magyarországi lengyel falu táplálkozása. In: Studia folkloristica et ethnograpica II. Debrecen, 1984. 155 old.
7. Dr. Bódi Erzsébet: Az ünnepi étkezés a magyarországi lengyel nemzetiség táplálkozási kultúrájában. In: 12. sz.
8. Dr. Bődi Erzsébet: Lengyel telepesek a borsodi tájon. In: Nemzetiség-identitás. Újváry Eperjessy - Krupa szerkesztők: A IV. Nemzetközi néprajzi nemzetiségkutató konferencia előadásai. Békéscsaba - Debrecen, 1991. 549 oldal
9. Rémiás Tibor: Derenk vallásos népélete. In: Dr. Viga Gyula szerk. Kultúra és Tradíció Miskolc, 1992. 455 oldal
10. Dr. Morvái Judit: Ünnepi táplálkozás Szendrőn. EA 2136
11. Hoffmann Tamás: Gazdálkodás, aratás, cséplés. EA 2194
12. Eperjessy Ernő - Krupa György: III. Békéscsabai Nemzetközi néprajzi nemzetiségkutató konferencia előadásai. 1980. 973 oldal
13. Szigeti Andor: 5000 receptből álló ételgyűjteményem
14. Dr. Bődi Erzsébet: Történeti tudat, település, táplálkozás az Emőd-Istvánmajori lengyeleknél. DENIA, 2430
15. Dr. Bődi Erzsébet: Identitást erősítő elemek a derenki lengyelek archaikus táplálkozásában.
16. Dr. Dénes György: Derenk - egy lerombolt falu nyomában. Élet és Tudomány 1976/15.
17. Urszula Kaczmarek: A lengyel nemzeti közösség története.
18. Krupa András: A hazai lengyelek népi táplálkozásának kismonográfiája. Békési Élet 1985/2.SZ.
19. Dr. Bődi Erzsébet: Etnikus jelek az istvánmajori lengyelek táplálkozási kultúrájában. In: Interemikus kapcsolatok EK. Magyarországon. Herman Ottó Múzeum kiadása 1984. 323.oldal

 

A magyarországi cigányok

3. Borsovai Lengyel Gyula: Feljegyzések a szendrői cigánytelepülésekről. EA 7598
6. Rostás-Farkas György: Ősi cigánymesterségek és foglalkozások. Budapest, 2000. 125 oldal
7. Balogh Ödön: A cigányok megjelenése és letelepedése Kiskunfélegyházán. Dunatáji találkozó. 1992.
8. Lakatos Menyhért: Cigányok a fővárosban. Forrás 1973/6. sz.
9. dr. Kemény István szerk.: A magyarországi romák. Változó világ. 31. sz. Útmutató KFT. 129 oldal
10. Roma: Válogatás a cigányokkal kapcsolatos sajtótermékekből. Népművelési Intézet. 1980.
11. Csipke Rozália-Magyar Éva szerk.: A magyarországi cigányokról. Kisebbségek Magyarországon. Budapest, 2002. 200 oldal
13. Erdős Kamill: Cigánytemetés. EA 9909.
14. Bódi Zsuzsanna: Cigány népismeret. 1997. 167 oldal
15. Bódi Zsuzsanna: A vándor cigányok táplálkozási szokásai és a változások tendenciái.
16. Rézműves Melinda: A magyarországi cigányok táplálkozási szokásai. In: Keleti Éva szerk.: Az ember csak a maga sorsáról tud beszélni. Romano Kher, 1994. 147 oldal
17. Michale S. Stewart: Cigány módra élni. II. rész. In: Phralipe, Irodalmi és Közéleti folyóirat. 1992. III. évfolyam, 11. sz.
18. dr. Schwicker: Zigeuner in Ungarn und Siebenbürgen. Wien. 1883. 187 oldal
19. Szegő László szerk.: Cigányok - honnét jöttek, merre tartanak. Kozmosz könyvek. 1983. 392 oldal
22. Bódi Zsuzsanna: Gyermekélet, táplálkozás a cigány közösségekben. Budapest, 2002. 54 oldal
23. Tamás Amarillis: Rakaczai karácsony. In: Amaro Drom folyóirat. 1995. április
24. Rézműves Melinda: Húsvét a piliscsabai szegkovácsoknál. In: Amaro Drom folyóirat. 1999/1. sz.
26. Rézműves Melinda: Baba néni húsvéti pászkája. Húsvéti népszokások Fábiánházán. In: Amaro Drom folyóirat. 1995. április
27. Rézműves Melinda: Húsvéti Keszkenő. In: Amaro Drom folyóirat. 1994/12. sz.
28. Rézműves Melinda: A máriapócsi cigánybúcsú. In: Amaro Drom folyóirat. 1998/10. sz.
31. Balázs Gusztáv: Lakodalmi szokások és táncok a nagyecsedi oláh cigányoknál. In: 48. sz.
32. Rézműves Melinda: Halottakra való emlékezés. Phralipe folyóirat. 1992/3. sz.
33. Rézműves Melinda: A magyarországi oláh cigányok szokásai a gyász idején. In: Phralipe folyóirat. 1992. III. évf. 17. sz.
34. Imreh István: A vajda halála. Ethnographia. 1906.
38. Szigeti Andor: 5000 receptből álló ételgyűjteményem.
40.  Csemer Géza-Korpádi Péter-Patyi Árpád: Cigány ételeskönyv. Poly Art Lap- és Könyv­kiadó Kft. 1999. 193 oldal
42. Szigeti Andor: Vendéglátó receptkönyv és ételkészítési technológia. Novorg International Kiadó és Szervező Kft. 1995. 783 oldal
43. Ünnepek, ételek: Lungo Drom folyóirat. 1995-1998.
44. Rézműves Melinda: Húsvéti pászka. Amaro Drom folyóirat. 1998. április
47. Szigeti Andor: Népi konyha - Tiszán innen - Tiszán túl. Mezőgazda Kiadó. 2001.346 oldal
48. Füsti Molnár Bálintné: Egyszerű ételek és tészták készítése. EA 14.413
49. Bódi Zsuzsanna szerk.: Cigány néprajzi tanulmányok. 10. sz. Magyar Néprajzi Társaság kiadása. 2001. 243 oldal
52. Sztojkó Ilona-Glinda Lindri: Romák - a cigányság története I. Lungo Drom folyóirat. III. évf. 3-4. sz.
53. Erdős Kamill: A Békés megyei cigányok. Gyulai Erkel Ferenc Múzeum kiadványai 3-4. Gyula, 1959. 44 oldal
54. Vekerdi József-Mészáros György: A cigányság a felemelkedés útján. Hazafias Népfront kiadása. 1978. 48 oldal
55. Horváth Rudolf: A magyarországi kóbor cigányok eredete, életmódja, szokásai. Szeged, 1979. 85 oldal
56. Nyári Józsefné: Zalai cigánykáposzta. Amaro Drom. 1977/12. sz.
57. Glonczi Ernő: Közelkép a cigányokról: ünnepek, hiedelmek, szokások. Phralipe folyóirat. 1996/1. sz.
58. Diósi Ágnes: Cigány módon élni. Phralipe folyóirat. 1991/5. sz.
59. Cigánytelepek kialakítása egykor és most. Phralipe folyóirat. 1999. március
60. Barna Gábor: Cigány néprajzi tanulmányok. 1993. 272 oldal
62. Varga Mária: Karácsony. Amaro Drom. 1997/12. sz.
63. Rézműves Melinda: Karácsonyi népszokások. Amaro Drom. 1994/12. sz.
64. dr. Bódi Zsuzsanna: Pest megyei oláh cigánycsoportok táplálkozásának változása (1920-1989). Doktori disszertáció.
66. Erdős Kamill: A magyarországi cigányság osztályozása. EA 9910

Ajánlott irodalom

 

  
Előző fejezet Következő fejezet