Előző fejezet Következő fejezet

Békásmegyer-Ófalu

 

 

 

1. Békásmegyer,

Kálváriadomb, Fakereszt

 

 

Részlet egy régi katonai térképről

 

1897-ben békásmegyeri lakosok úgy döntöttek, keresztutat állítanak a Kálváriahegyen. Plöchl Antal feljegyzéseiből pontosan ismerjük a körülményeket: ki mennyi pénzt áldozott rá, kinek az alkotása, milyen anyagból készültek a keresztút stációi és a keresztek. Napjainkra ebből sajnos már semmi nem látható.

 

Ilyen volt az eredeti Keresztút a Stációkkal

 

1962-ben a hegy Duna felőli oldalán lévő téglagyárat a Budai Téglagyári Egyesülésnek adták, ledöntették a kereszteket, azokat helyben elásták (egy közelben lakó hívő szeme láttára). A továbbiakban a téglagyárban keletkező meddő agyagot egy hosszú szállítószalagon a keresztek helyére, a domb tetejére termelték. A stációk alapzatát képező téglákat széthordták, és házakba, disznóólakba építették be. A stációk timpanonjai közül egyet nemrég biztonságos helyre szállítattak, több kő még a föld alatt van.

 

 

 

1997. március 8-án Tóth Kálmán plébános vezetésével újra kereszt került a domb tetejére. A hívek által fából ácsolt keresztet ismeretlen vandálok először felgyújtották, majd ledöntötték. A híveknek köszönhetően azóta újra áll a kereszt…11

Kétségtelen, hogy a kereszt frekventált helyen van, a békásmegyeri lakótelep nyugati oldalának legészakibb részén. Ha nem vagyunk restek felmászni a dombra, szép kilátásban, teljes panorámában lehet részünk. Ez a hely Békásmegyer egyik legmagasabb pontja. Korábban a keresztet többször megrongálták, kidöntötték, kifűrészelték. A jelenlegi megerősítések óta stabilan áll.

 

 

Típus: Kereszt

Helyszín: Békásmegyer, nyugati oldal, északi rész, Meggy utca közepétől nem messze

GPS koordináták: N 47 36.329 E 19 3.210

Megközelíthetőség: A H5-ös HÉV-vel a Békásmegyer állomásig, onnan a 143 autóbusszal a Meggy utcai megállóig, majd gyalogosan a dombra.

Felállítás ideje: 1897; újraállítás 1997-ben, tehát pontosan 100 évvel később

Anyaga: Fenyőgerenda

 

Leírás:

Alapozás: A földbe két, egymással szembefordított vasbeton villanyoszlop tartót ástak, amelyek 1,35 méterre kiállnak. Ezek közé állították a keresztet. Az alapokat szögvas kerettel fogták össze. A kereszt mind a négy élére közel három méter magasságig szögvasat erősítettek a lefűrészelés ellen.

Kereszt: A függőleges és vízszintes fenyő­gerendákat a középpontnál átlapolással illesztették egymáshoz és kapupánt csavarral rögzítették, a teljes fafelületet sötétbarna fedőfestékkel festették le. Az oldalak párhuzamosak, élei élesek. A szögvasak piros festést kaptak.

Állapot: A kereszt stabil állapotban van.

Az alapok egy része letörött, de mindezzel együtt biztonságos a helyzete. A grafftisek rendszeresen lefújják az alapokat és a gerendákat, ameddig elérik. A keresztről néhol már pattogzik a festék.

Látogatottság: A Kálváriadombot gyakran látogatják fiatalok és kutyasétáltatók, akik hajlandók egy kis hegymászásra.

 

A kereszt felállítása 1997-ben

 

 

 

 

2. Kurtz-kereszt

 

 

A Kurtz-kereszt, Tűzvész emlékmű meghatározását illetően valójában feszület. Szintén fogadalom, emlékezés céljából állították Békásmegyeren az egykori Új utca és Munkácsy utca sarkára. A békásmegyeri lakótelep építésekor sajnos útjában állt egy tízemeletes panelháznak, ezért le kellett bontani.

 

A Kurtz-kereszt eredeti helyén12

 

A kereszt néhány eredeti darabja még mindig a Békásmegyeri Szent József plébánia templomkertjében pihen. Másolatát az óbuda-békásmegyeri Német Kisebbségi Önkormányzat és a Braunhaxler Egyesület 2001-ben a lakótelep és Ófalu határán állíttatta fel.

Típus: Feszület

Helyszín: A Dózsa György utca és a Templom utca ke­reszteződése

GPS koordináták: N 47 36.037 E 19 02.814

Megközelíthetőség: A H5-ös HÉV Békásmegyer állomásánál, a Csobánka téri autóbusz végállomástól induló 143-as, 186-os, 243-as busszal a Templom utcai megállóig

Felállítás ideje: Az eredeti időpont nem ismert; újraállítás 2001-ben

Felállíttatta: Fekete Sándor, Krettiger Magdolna

Felállításhoz kapcsolódó esemény: Tűzvész

Alkotó neve: Szepesszentgyörgyi Edit, Épületszobrász Kft.

Anyaga: Műkő

 

Leírás:

Alapozás: A feszületet egyrészes műkő emelvénybe állították, amely a terepviszonyok miatt beton tömbön áll. Az emelvény homlokrészén márványtábla található.

Kereszt: A kereszt éleit 45 fokban lecsiszolták, egyébként a hasábok végei simák. Az alsó részen lábtartó jellegű kiemelkedést készítettek, a felső részébe INRI feliratot véstek.

Egyéb: A feszület körül mindkét oldalon barokk jellegű, íves műkő, hét-hét oszlopból álló korlátot építettek, a két végén oszloptám található. A feszület majdnem köríves, kőlapokkal borított emelvényen áll, egyetlen lépcsőfokkal.

Állapot: Kiváló állapotban van.

Látogatottság: A feszület forgalmas helyen található, mind autóbuszról, mind gépkocsiból jól látható, de sok gyalogos is megfordul a környéken.

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Szent József templom kertje, feszület

 

 

Az 1740-ben bezárt ún. pestis temető helyén emelt, jelenleg a Szent József plébánia templomkertjében álló feszület.

Típus: Feszület

Helyszín: Békásmegyer-Ófalu, Templom utca 18. alatt található, a Szent József plébániával szemben

GPS koordináták: N 47 36.092 E 19 02.676

Megközelíthetőség: A H5-ös HÉV Békásmegyer állomás­nál, a Csobánka téri autóbusz végállomástól induló 143-as, 186-os, 243-as busszal a Templom utcai megállóig, majd onnan gyalog.

Felállítás ideje: 1924.

Felállíttatták: Békásmegyer hívei

Felállításhoz kapcsolódó esemény: A pestistemető helyére emlékezésként

Anyaga: műkő

 

Leírás:

Alapozás: A feszületet műkő emelvénybe állították, amely a talajszinten betonlapokon áll.

Kereszt: Több mint három méter magas, sima végű műkő, a felső részén INRI felirattal.

Egyéb: Az emelvény elülső oldalán emléktábla található.

Állapot: Jó állapotban van.

Látogatottság: A plébániakert csak egyházi alkalmakkor és a játszótér nyitva tartásakor látogatható.

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Békásmegyer-Ófalu,

Iskola utcai kereszt

 

 

A Szent József plébániától csupán néhány száz méterre található ez a kereszt, amely valójában feszület volt, de megrongálták, és a korpuszt letörték. Ez az egyetlen megrongált kereszt Óbudán. A kereszt egy kertben található, sűrű növényzet között, ezért ha figyelmetlenek vagyunk, netán sietünk, észrevétlen elmehetünk mellette.

Típus: Kereszt

Helyszín: Iskola utca, a Templom utca és a Rózsadomb utca között, a nyugati oldalon

GPS koordináták: N 47 36.020 E 19 02.612

Megközelíthetőség: A H5-ös HÉV Békásmegyer állomásnál, a Csobánka téri autóbusz végállomástól induló 143-as, 186-os, 243-as busszal a Templom utcai megállóig, majd onnan gyalog.

Felállítás ideje: 1897. 1. felújítás: 1988, 2. felújítás: 2004.

Felállíttatta: Abendschein Josef, Kadarina Milwih, Lorenz Elisabeth; felújíttatta: 1988: a Gábor család; 2004: Mihálka István

Anyaga: Mészkő

 

Leírás:

Alapozás: A keresztet két terméskő emelvényre állították, ezek betonalapon állnak. Az emelvényre több feliratot véstek.

Kereszt: Két részből áll, a végei ívesen kialakítottak, ezek szélesebbek mind a vízszintes, mind a függőleges keresztelemeknél, itt egyenes kiszögelések vannak, a felső rész íves vállakkal csatlakozik a vízszintes hasábhoz. Az INRI feliratú táblát a vízszintes keresztelemre helyezték.

Egyéb: A kereszt egy része a magántelken van, itt három oldalról drótkerítés védi. Az utca felőli oldalon gondosan kidolgozott kovácsoltvas kerítés található.

Állapot: A korpusz letörésétől eltekintve jó állapotban van.

Látogatottság: Az Iskola utcában nincs nagy gépkocsi- és gyalogos forgalom, ezért kevesen látogatják.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Urnatemető, feszület

 

 

Óbuda-Békásmegyeren nemcsak a közismert, nagy Óbudai temető, hanem még két működő (egy nagyobb és egy egészen kicsi) urnatemető található. A nagyobbik urnatemetőben ez a feszület a ravatalozó mögötti lejtős oldalban található.

Típus: Feszület

Helyszín: Békásmegyer-Ófalu, Tamás utca

GPS koordináták: N 47 35.874 E 19 02.321

Megközelíthetőség: A H5-ös HÉV Békásmegyer állomásnál, a Csobánka téri autóbusz végállomástól induló 143-as, 243-as busszal a Tamás utcáig, majd gyalogosan az urnatemetőig.

Felállítás ideje: 1829.

Felállíttatta A Herhoff család

Alkotók nevei: Dörflinger, Scutildt kőműves mesterek

Anyaga: A kereszt műkő, a korpusz aranyozott fémönt­vény

 

Leírás:

Alapozás: A feszületet műkő emelvényre helyezték, amely szintén műkő alapon nyugszik. Az emelvényen márványtábla található.

Kereszt: A keresztszárak hármas íves ((liliomos) végződésűek, egyenes élűek. A kereszt vélhetően három darabból készült, az illesztések azonban nem láthatók. A kereszten két INRI tábla található, az egyik a szokványos felső, rövid függőleges száron; a másik fémtábla – teljesen szokatlan módon – a függőleges szár alsó részére van csavarozva.

Állapot: A feszület jó állapotban van, az emelvény bal oldali sarka megrongálódott.

Látogatottság: Vélhetőleg csak az urnatemetőbe érkezők látogatják a feszületet. A talapzatán állandóan látni vágott, cserepes, és művirágot a feszület talapzatánál.

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Mező utcai evangélikus feszület

 

 

Szakács Béla sekrestyéstől (Csillaghegy, Jézus Szíve plébánia) kapott információk szerint az úgynevezett Csillaghegyi katolikus temető a strandtól nem messze, a domboldalon terült el. Mivel hosszú idő óta nem használták, a plébánia úgy döntött, hogy felszámolja. A sírokban található földi maradványokat exhumálták és újratemették a nagytemető egyik kieső részében (44/a parcella), az egyik szovjet hősi parcella mellé.

A csillaghegyi temetőben két feszület állt, egy hatal­mas és egy kisebb; ez utóbbit áttelepítették a hamvak mellé (albumunkban 15. sorszámmal: a Csillaghegyi temető feszülete).

A másik sorsa hányatottabb és érdekesebb. Ez egy több mint négy méter magas műkő feszület, amelyet a Csillaghegyi Evangélikus Egyházközségnek ajándékoztak.

Donáth László evangélikus lelkésztől kaptam meg a további információkat. A temető felszámolása 2000-ben történt. A munkálatokat a BTI végeztette. Sajnos a kereszt négy részre tört, és a korpusz is megcsonkult, végtagjai letörtek. Az Evangélikus Egyházközség saját költségén renováltatta és rekonstruáltatta a feszületet, majd felállíttatta a Szeretetotthon Mező utcai sarkánál. A feszületet ökumenikus szertartással 2002-ben újraszentelték.

Típus: Feszület

Helyszín: Békásmegyer-Ófalu, Mező utca 12.

GPS koordináták: N 47 35.800 E 19 02.658

Megközelíthetőség: A H5-ös HÉV Békásmegyer állomás­nál, a Csobánka téri autóbusz végállomástól induló 143-as, 186-os, 243-as busszal a Zemplén György utcai megállóig, majd gyalogosan a Mező úton a Szeretetotthon mellett a feszületig

Felállítás ideje: 2002.

Felállíttatta a Csillaghegyi Evangélikus Egyházközösség

Anyaga: Műkő

 

Leírás:

Alapozás: Mivel több mint négy méter magas a feszület, feltetetően legalább egy méterre a földbe van süllyesztve az alapozás. Az alapozás felszínét kis kockakövekkel burkolták.

Kereszt: Három részből álló sima műkő. A felső részen INRI feliratú fémtábla található. Méreteit tekintve az egyik legnagyobb kereszt Óbudán.

Állapot: Jó állapotban van.

Látogatottság: A Szeretetház lakói és a látogatók minden alkalommal láthatják a feszületet.

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Evangélikus (tábori) fakereszt

 

 

Donáth László evangélikus lelkésszel történt interjú alapján tudtam meg a fakereszt történetét. Az imaház és az iroda alapkő letételekor, 1999 őszén állították ezt a fakeresztet. Ekkor kapta a „tábori” jelzőt is. Az építés befejeztével, valamint a kert rendezése után helyezték jelenlegi végső helyére a fakeresztet.

Típus: Kereszt

Helyszín: Békásmegyer-Ófalu, Dózsa György (Névte­len) utca, az Evangélikus Szeretetház mögött

GPS koordináták: N 47 35.835 E 19 02.727

Megközelíthetőség: A H5-ös HÉV Békásmegyer állomásnál, a Csobánka téri autóbusz végállomástól induló 143-as, 186-os, 243-as busszal a Zemplén György utcai megállóig, majd gyalogosan a Mező úton a Szeretetotthon mögött a keresztig.

Felállítás ideje: (1999), 2002.

Felállíttatta az Evangélikus Egyházközség

Felállításhoz kapcsolódó esemény: Alapkőletétel

Anyaga: fenyő

 

Leírás:

Alapozás: Részben a talajszint alatt van a betonalap. A csonka kúpos talapzatot három sorban kis kockakő burkolja.

Kereszt: Kezeletlen fenyő, a vízszintes gerendát átlapolással erősítették a függőleges részre, az összeillesztésnél korhadt.

Látogatottság: A Dózsa György utcán nagy gépjármű forgalom van. A kereszt elég eldugott helyen, a fák között megbújva található. Gyalogosan nemigen járnak arra.

 

 

 

 

 

 

 

 

   
Előző fejezet Következő fejezet