Előző fejezet Következő fejezet

Kaszásdűlő

 

 

 

16. Kövi Szűz Mária feszület

 

 

 

 

A környék az elmúlt években lényegesen átalakult a H5-ös HÉV vágányainak áthelyezése, a Szentendrei úti közúti felüljáró megépítése, a Szentendrei út kiszélesítése, az alsó rakpartra vezető út megépítése, a Kaszásdűlői lakótelep felépítése nyomán. Szerencsére mind a Kövi Szűz Mária plébánia és templom, mind a Kövi Szűz Mária emlékhely épségben megmaradt. Sőt, a környék kiegészült a Boldog Jerzy Popieluszko emlékhellyel (emlékoszlopok, valamint rózsafüzért szim­bolizáló kövek és láncok). Mivel a templom beszorult az utak és a HÉV közé, a parkolás itt nehézkes, de a lakótelep oldalán megoldható.

Típus: feszület

Helyszín: Szentendrei út, Kaszásdűlői HÉV-megállónál lévő templom kertje

GPS koordináták: N 47 33.378 E19 02.713

Megközelíthetőség: A H5-ös HÉV-vel a Kaszásdűlő ál­lomásig, vagy a 34-es, 134-es 106-os autóbusszal a Kaszásdűlő megállóig.

Felállítás ideje: 1873.

Felállíttatta: Rosalia Weiss

Anyaga: A kereszté vörösmárvány, a korpuszé aranyozott fém

 

Leírás:

Alapozás: A keresztet 1,3 méter magas vörösmárvány tömbbe helyezték. A tömb tetején ferde zárókő található. A vörösmárvány alatt betonalap lehet.

Kereszt: Két részből áll, a szárvégeken három-három íves kiképzés található. A függőleges szár első részének éle 45 fokban simára csiszolt. A felső részbe INRI feliratot véstek. Az alsó részen szélesebb kocka található.

Egyéb: A feszületnek rézből készült íves, a két végén kifelé hajlított, a homlokzati részen ívesen csipkézett peremes esővédő teteje van. Oldalán három, rézből készült virágmotívum látható.

Állapot: Jó állapotban van. A homlokzati részen gót betűs felirat látható, ez már részben lekopott, illetve elkoszolódott.

Látogatottság: A feszület a templom kertjében található, kívülről nehezen vehető észre. A kert rendszerint zárva van.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
Előző fejezet Következő fejezet