Előző fejezet Következő fejezet

VI. Összefoglalás

 

Remélem, hogy az olvasók nagyobb része úgy véli, érdemes volt kutakodnom Óbuda-Békásmegyeren a keresztek „titkai” után. Úgy hiszem, sikerült összeállítani az eddigi legteljesebb, harmincöt (és még kettő, a Kiscelli Golgota szoborcsoport jobb és bal lator keresztje) kültéri feszületet, keresztet és pléhkrisztust tartalmazó dokumentációt. Tehát a vállalt misszió, reményeim szerint teljesítettnek értékelhető.

Bízvást gondolom, hogy sikerült felkeltenem az Óbuda vallási értékei iránt fogékony, elkötelezett olvasók érdeklődését. Ezután ha megállnak egy pillanatra valamelyik kereszt vagy feszület előtt, megcsodálják szép­ségüket, vélhetően sokan gondolják úgy, hogy ezeket a kincseket meg kell őriznünk az utókornak.

Annak érdekében, hogy minél több kerületi lakos megtekinthesse Óbuda-Békásmegyer egyedülálló gyűjteményét, évszázados keresztény szimbólumait, az önkormányzat anyagi támogatásával Vándorkiállítást szerveztem. A mobilitás, a gyors telepítés és a változatos elrendezés érdekében a Rollup rendszert választottam. A 200 x 85 centiméteres felületen fotókkal, térképekkel és rajzokkal mutatom be a kereszteket, feszületeket és pléhkrisztusokat. A Vándorkiállítás összesen harminc poszterből áll.

2018. szeptember 13-án a Békásmegyeri Közösségi Házban indult útjára ez a kerület életében mindezidáig első ilyen eseménysorozat. A kiállítás Bús Balázs polgármester, Benyóné dr. Mojzsis Dóra muzeológus és Bajzáth Ferenc plébános méltató szavaival nyílt meg.

 

 

 

 

 

Az eseménysorozat méltó befejezése idén 2019 húsvétján lesz az Óbudai Kulturális Központban. Úgy gondolom, hogy több ezer látogató gyönyörködhet a kerületünk vallási értékeit bemutató tablókban.

 

 

 

 

   
Előző fejezet Következő fejezet