Máza és a mázai tájház bemutatása

 

Máza

Máza a Keleti-Mecsek egyik völgyében, Baranya és Tolna határán fekvő falu.  Mázáról az első írásos adatok 1235-ből valók, majd a későbbi források a históriai századok magyar és német anyanyelvű földműveléssel foglalkozó népességről tudósítanak, amikor még élt a tájékon a fehér és kék színeket kedvelő magyar és a mélykék színben pompázó német népviselet. Máza a török hódoltság ideje alatt is folyamatosan lakott volt. 1687-ben az életjelet mutató helységek sorában szerepel. A 18. század végétől a szomszédos településekről németek költöztek ide, akik többnyire lefordították a saját nyelvükre Máza egyes régi neveit.

A legyezőszerűen elhelyezkedő völgyben tornácos porták, egy-egy ház padlás szintet lezáró, díszes homlokfala, vagy a domboldalon gunnyasztó apró présház látványa megragadó. A vasúton túl, a téglagyár körüli településrész sík területen fekszik.

A faluban lévő Koromszó dűlőben, 2003-ban megindult Árpád-kori kolostor régészeti feltárása során egy bazilikás elrendezésű templom maradványaira bukkantak.

A korábban hagyományos földművelésből élő település az ipari életbe az 1826-os bányanyitással lépett be. A vasúti vonal megépítésével Máza bekapcsolódott az ország gazdasági életébe, amelynek eredménye jelentős építési láz volt, valamint az 1890-es évek elején egy téglagyár alapítása. A mázai bánya 1966-ban bezárta kapuit, azonban a téglagyár a mai napig működik.

A községben Polgármesteri Hivatal, Művelődési ház, német nemzetiségi óvoda, Idősek klubja működik. A Művelődési házban működő civil szervezetek egész éven keresztül programjaikkal biztosítják a kulturális és szórakoztató műsorokat.

Kézművesek a faluban: kosárfonó, fafaragók, hímzők, foltvarrók.

Országos hírű a német nemzetiségi fúvószenét is játszó, nagy hagyományokkal rendelkező Mázai Bányász Fúvószenekar, karnagya Pecze Gábor. A fúvószenekar 1952-ben alakult Bechtl Henrik vezetésével.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat és nemzetiségi egyesülete önálló épületben folytatja tevékenységeit. A régi „Gabnai iskola” német- házként működik: rendezvényteremmel, tájházzal és sváb konyhával.

A tájház 2014-ben került átadásra. A települési önkormányzat, a német nemzetiségi önkormányzat és az ausztriai testvértelepülés közös beruházásával készült el az épület. A teremben került berendezésre a szoba és a konyha gyűjteménye. A gyűjteményből a mezőgazdasági eszközöknek nem sikerült helyet szorítani. A szobai részbe került a két ágy, a bölcső, a felöltöztetett svábruhás asszony, a varrógép, a rokka, a bársonybevonatú dívány, asztal, székek, családi és szent képek, ruhák. A konyhai részben foglalnak helyet: vitrines szekrények, polc, kályha, vizes állvány, vizes pad, gabonatároló láda, kosarak, teknők, törölközők, régi cseréptálak, készletek.

 

 

 

Nevezetességek a faluban: római katolikus templom, Koromszói-ásatás, világháborús emlékmű, bányászati emlékhely.

 

A Mázai Német Nemzetiségi Önkormányzat címe: 7351 Máza, Kossuth u. 24. 

A Mázai Német Nemzetiségi Egyesület címe: 7351 Máza, Kossuth u. 82.

 

A tájház előzetes egyeztetés alapján látogatható:

Kovács Lászlóné

Tel.: 06-70/646-0349

mazanko@freemail.hu

szontage@gmail.com

 

 

Fotók a tájházról