Előző fejezet Következő fejezet

PARASZTI MUNKÁK

 

Csornád lakossága a múltban főleg a mezőgazdaságból, földművelésből és állattenyésztésből élt. A földművelés az élelem megszerzésének egyik legfontosabb tevékenysége, alapja.

 

FÖLDMŰVELÉS, ÁLLATTENYÉSZTÉS

A szántóföldi művelés a gabonafélék és a krumpli, kukorica répa termesztésére terjedt ki. Kézzel vetettek nyakba akasztott abroszból, majd tövisboronával betakarták az elvetett magot. Az aratást, mely a legnagyobb mezőgazdasági munkának számított, kézi kaszával és sarlóval végezték. Gépesítése csak az 1950-es években történt. Kézi erővel takarították be a kapás növényeket is.

A kukoricát szintén kézzel vetették, és köztes növényként babot, a föld két végébe pedig tököt ültettek

Az őszi munkák legnagyobbika a szüret volt, s ma is az, melynek termése az egész évben gondosan megművelt terület eredménye. A szőlőtőkékről szorgos kezek választották le a fürtöket, puttonyba összehordták, s ökrös szekérrel hazaszállították. Otthon aztán préselték a mustot, kádban és hordókban tárolták, kezelték míg bor nem lett belőle. A szőlőműveléshez, borászathoz minden férfi értett, s e tudomány apáról fiúra szállt.

 

 

Az állattenyésztés hagyománya is igen régi. Minden háznál volt tehén, igavonó ökör, ló, sertés és számtalan baromfi. A tejtermelés ezért igen jelentős volt. Tejfölt, túrót készítettek az asszonyok, s azt piacon értékesítették. Ez jelentős pénzforrást jelentett. Ehhez egy régen keletkezett csúfoló vers csatlakozik, mely hűen jellemzi Csornád és a környék falvainak helyzetét.

"Selymes Palota, bársony Fót, gidres-gödrös Mogyoród, tejfölös a Csornád, kenyeretlen Veresegyház..."

(Barangolások Pest megyében)

 

GAZDÁLKODÁS MUNKAESZKÖZZEL

A földművelés eszközei: az ásó (ásov), kapa (motyka), eke (pluh), borona (brána). A szőlőművelés eszköze a metszőolló (vinicnje noznice), horoló (ohrablo, ez a szőlőkapáláshoz jó eszköz), a prés (preš), daráló (mlin), hordó (sud) és a fokoló. A betakarítás eszközei: kasza (kosa), sarló (kosík), kézi cséplőfa (cepi), rosta (rječica).

Az állattenyésztéshez nélkülözhetetlen eszközök: a sajtár (šochtár), a túró (tvaroh)- és tejföl (smotana) készítés eszközei: szita (sito) és tartófa (rácoška). Vasvilla (vili) szükséges az etetéshez és almozáshoz. Szecskavágó (sečkárňa) az aprításhoz. Különböző vesszőből készült kosarak (košjar), cines vödrök (vedro) az etetéshez, itatáshoz. Kefe (kefa) és kaparó (škrabalo) az állatok ápolásához.

 

 

 

   
Előző fejezet Következő fejezet