Előző fejezet Következő fejezet

KONFIRMÁCIÓ

 

 

Jelentése: megerősítés

Húsvét után 1. vasárnap konfirmáció. Ezt a vasárnapot fehérvasárnapnak is nevezik. A név eredete az őskeresztyénség korába nyúlik vissza. A meglevő gyülekezetbe komoly tanulási előkészület után ezen a napon vették fel vizsga és keresztelés után a felnőtt új gyülekezeti tagokat. Az újonnan kereszteltek fehér ruhát vettek magukra, mert a fehér az öröm és a tisztaság színe, jelképe. A konfirmációban a fiatalok vizsgája és első úrvacsora vétele után a gyülekezet felnőtt tagjaivá lesznek. Ez a nap szintén nagy ünnep a családokban.

A 15 éves fiatalokat (fiúkat-lányokat) a gyülekezet teljes jogú felnőtt tagjaivá avatja. A konfirmációra való felkészülés idején a fiatalok megtanulják a Káté tartalmát.

 

 

A konfirmáció napján a gyülekezet előtt nyilvánosan számot adnak az addig tanult tudásukról. Az ünnepélyes vizsgatételt követően a gyülekezet felnőtt tagjaivá lesznek. Ezután jogosultak az első úrvacsora vételre. A konfirmáláson a szülők, nagyszülők, keresztszülők és közeli rokonok vesznek részt akik megajándékozzák a konfirmandusokat. A konfirmandusok közösen ajándékozzák meg a gyülekezetet. Valamikor az ünnepi öltözet lányoknál fehér ruha, fiúknál fekete öltöny, fehér ing.

Ma már különböző színű ruhákban és öltönyökben konfirmálnak a fiatalok. Ez a régi időben elképzelhetetlen volt. A templomot fehér virágokkal díszíttetik fel a szülők, ezzel is emlékezetessé, ünnepélyesebbé téve ezt az alkalmat.

 

 

   
Előző fejezet Következő fejezet