Előző fejezet Következő fejezet

Köszöntő

 

A születésnap mindig pontos dátumhoz kötődik. Az ünnepeltet ekkor is lehet köszönteni, esetleg ajándékkal kifejezni a másik iránti nagyrabecsülést, szeretetet. A családon belül a születésnap teremti meg az alkalmat egy kis megállásra az élet rohanásában, összejövetelre, hogy az ünnepelt érezze, ez az 6 napja, ma igazán ő vonja magára a többiek figyelmét. Ezzel együtt a születésnap lényege mégsem a dátumban rejlik. Ilyenkor van lehetőség a vissza­tekintésre, az előző születésnapokra, sőt a születés óta eltelt időszakra, az izgalmas családi és azon kívüli események felidézésére, vagy a hétköznapok egyik-másik pillanatának, történéseinek elmesélésére. Egy család életében - éppen a rendszeres vissza­térése miatt - a születésnapok tudják megteremteni ezt a mások számára talán át nem érezhető belső összekötő kapcsolatrendszert, ami a közösen átélt események, élmények révén alkotja meg az összetartozás csodálatos egységét. Egy vállalat életében természetesen mindez kissé más formában érvényesül. Lehet, hogy évente nem tartanak születésnapi megemlékezést, évfordulóhoz kötődő ünnepi kiadvány pedig általában csak hosszabb időszakok elteltével születik. Az alapmotívum ugyanakkor itt is az összetartozás kifejezésének a szándéka. A Tisza Volán és elődszervezeteinek 50 éves története emberöltőnyi időszakot ölel fel. És nem csupán egy vállalat életét, hanem a történelem egy kis szeletét is magában hordozza. Sokaknak még élő emléket jelent az AKÖV időszaka az '50-es, '60-as évekből, vagy később a Volán 10. sz. Vállalata, ami a '70-es évek többé-kevésbé „nyitott" politikai környezetében jelentős nemzetközi áruszállítást is lebonyolított, különösen a szomszédos Jugoszláviával folytatott kishatár-forgalomban. Biztosan sokan emlékeznek még az 1975-ös zöldárra. ahol a 10-es Volán dolgozói kimagasló munkával segítették a védekezést... A Tisza Volán ma a modern, vállalkozó és szolgáltató társasági forma korszerű ötvözete. Az alapítók minden bizonnyal nehezen ismernének rá a technikai fejlesztésre mindig is nagy hangsúlyt helyező, a korábbi és a mai vezetők, beosztott munkatársak által létrehozott és működtetett társaságra. De ez nem lehet másképp. Olyan társadalmi-gazdasági feltételrendszer jött létre az elmúlt tíz év folyamán, ahol csak a jó - ez esetben a használói igényeket messze­menően figyelembe vevő - és hatékony üzemű szolgáltatóknak van jelene és reális jövője.

Magyarország történelmének egy új - az ország sorsát alapvetően meghatározó - fázisa, az Európai Unióhoz történő csatlakozás előtt áll. Egy európai méretű piac részévé válni minden gazdasági szektorban nagy kihívást és nagy esélyt is jelent. A közúti személyszállítás egyik fontos feladata, hogy a csatlakozásig hátralévő néhány év alatt korszerű, versenyképes, hatékony működésű szektorrá váljék. A felkészülés éveket igényel, technikai, pénzügyi és gondolkodás-módbeli változást követel meg a szakma minden szintjén. Az egyes dolgozóknak mindez természetesen azt kell jelentse, hogy stabil, jobban fizető állások jöjjenek létre, lehetőleg kényelmes munkafeltételek mellett. A Tisza Volán ezt a felkészülést már elkezdte. Az 50 éves múltra történő vissza­tekintés nem csupán az események felidézése, hanem a jó és esetleg téves múltbeli döntések tapasztalatainak összegzése kell, hogy legyen. A Tisza Volán jövője így épülhet saját történelmére. Tisztelt múltbeli, mai és jövőbeli Kollégák!

Ez a könyv egy kicsit történelemkönyv is. A vállalat történelméhez kisebb vagy nagyobb mértékben mindenki - akár szerepel név szerint e könyvben, akár nem - hozzájárult, aki az elmúlt ötven évben itt dolgozott. Tisztelet és nagyrabecsülés illeti mindazokat, akik révén a mai Tisza Volán kialakulhatott.

 

Kazatsay Zoltán

helyettes államtitkár Közlekedési és Vízügyi Minisztérium

 

 

Busz díszszemlék a szegedi Széchenyi téren a '60-as, '70-es és '90-es években

 

 

  
Előző fejezet Következő fejezet

Főoldal