Előző fejezet Következő fejezet

INKE

 

Kezdetben volt a „Levente". Általában ez az indíttatása minden falusi sportegyesületnek. Az inkei sport őstörténetéhez is a Levente egyesületek tevékenységi köre kapcsolódik.

Rózsa Sándor polgármester    

 

Az 1920-as évek elején id. Rohonczi György báró volt a Levente elnök. 1928-ból van először híradás Levente bajnokságban való szereplésről. A korabeli elbeszélések szerint az Inkén földet bérlő gróf Bethlen István miniszterelnök úr lovas szekereivel jártak a környékbeli településekre, sőt a 24 kilométerre lévő Nagykanizsára is futballozni.

Ismereteink szerint 1938-ban indult először hivatalosan az Inkei Sportegyesület labdarúgócsapata a mai értelemben vett bajnokságban.

Az akkori fiatalok nagy kedvvel mentek a sportpályára, hiszen aki a labdarúgó-baj nokágokban szerepelt és edzett, annak felmentése volt a Levente kiképzés alól.

Az első, az e sorok írója által ismert egyesületi elnököt Győri Ferencnek hívták, aki 1938-tól 1948-ig tevékenykedett. Ez az időszak nagyon jelentős az inkei sportéletben, a labdarúgócsapat jó kapcsolatokat tartott fenn a nagykanizsai MAORT csapatával, amely az első NB l-es csapat volt Nagykanizsán. Gyümölcsöző kapcsolatunk eredményeként játékoscserére is sor került.

Az egyesület többször is megváltoztatta nevét és színét is. Volt IPSE, Inke SE, Inke Futball SC, Rákóczi TSz SE, színe pedig volt pirosfehér, kék-fehér.

Ma, amikor ez az írás készül, az egyesület neve: Rákóczi Szabadidő Sportegyesület. Színe: zöld-fehér. Elnöke Győri Ferenc, aki egyúttal a csapat edzője is volt. Tar Lajos lett az egyesület elnöke 1948-ban, aki 1952-ig működött posztján. Szeteli József személyében új elnököt választott az egyesület 1952-ben, aki ezt a tisztséget 1956-ig látta e1. 1956-ban Strausz Gyula került az elnöki székbe, aki 1958-ig

tevékenykedett. Strausz Gyulától 1958-ban vette át Nárai Imre a vezetést, aki 1964-ig működött.

 

Czippán István SE elnök

 

1964-ben a pangásnak indult egyesület irányítását Czippán István vette át, ekkor egy több szakosztályt működtető sportkör jött létre. Szakosztályai: asztalitenisz, sakk, atlétika és nem utolsó sorban labdarúgás lettek. 1969-től 1971-ig Hajdu Gyula vette át az irányítást.1971 és 1972 között Fábsics Gyula lett az elnöke az egyesületnek, majd 1972-ben újra Czippán István, működése 1986-ig tartott. Ez az időszak az inkei sport történetében azért fontos, mert ekkor épült az új labdarúgópálya és a hozzá kapcsolódó öltöző. Ebben a munkában nagyon sokan részt vettek, pl.: Czippán László, Papp Imre, Németh Sándor stb... és azok a szponzorok, akik az anyagi fedezetet biztosították. A sportpálya építése nehéz szülés volt, hiszen sok ellenzője volt, még az akkori hatalom részéről is.

Czippán István 1986-ban vált meg elnöki tisztségétől, miközben funkciót továbbra is vállalt. 1997-ben Radanics Zsolt lett az elnök, aki 1999-ben vált meg megbízatásától, és ekkor került megválasztásra Berkes Tibor, aki jelenleg is ellátja a tisztségét.

Az inkei sport sok nehézségen ment keresztül, áldozatvállalásra kész emberek szorgos munkája által ma elfogadható labdarúgópályával, öltözővel rendelkezik és ez lehet a jövő záloga.

 

A Rákóczi Szabadidő Sportegyesület labdarúgócsapata

 

   
Előző fejezet Következő fejezet