Előző fejezet Következő fejezet

KAPOSVÁR LABDARÚGÁSÁNAK TÖRTÉNETE 1924-1982.

 

- Gondolatok, képek, események -

 

Az egyesület célja az összes sportágak amatőr alapon való művelése és fejlesztése, az ifjúság erkölcsös nevelése, a társadalmi élet helyes úton való fejlesztése, az elhanyagolt szegény sorsú ifjúság felkarolása, a nemzeti eszmék és a hazaszeretet ápolása, sport- és hazafias ünnepélyek, előadások rendezése, azonban minden politikai irányzattól mentesen. - A versenyzők és bármely más közreműködők semmiféle ellenszolgáltatásban nem részesülhetnek, működésükért semmiféle díjazást vagy munkabértérítést nem kaphatnak, s a tiszta amatőr szellemet az egyesületnek megtartani és követni a legmesszebbmenőkig erkölcsi kötelessége." 

(Alapító okirat, 1923.)

1924. A cukorgyár Ambrus János elnök közbenjárására egy területet adományoz sporttelep építésére. Az Új Somogy hasábjain megjelenik végre az első hír „A Rákóczi SC bemutatkozása" címmel. „Kaposvár legfiatalabb sportegyesülete, a Rákóczi SC holnap délután fél 2 órakor tartja bemutatkozó mérkőzését a honvédtéri pályán. Ellenfele a MÁV I. csapata lesz" - olvashatjuk.

 

Sportegyesület alapszabály-mintája

 

1925. április. Épül a Pécsi utcai Hősök temploma, ott szorgoskodik a környék lakossága. Aki szereti a sportot, átugrik a szemközti gödörbe egy kis pályaépítésre.

Júliusban újabb avatás, de ez már a végleges otthoné. Ötvenmillió koronát költenek a „díszes pályára". A nagy érdeklődéssel várt Rákóczi-Turul mérkőzés következik. Eredmény 1:1. A csapat ősszel már bajnoki mérkőzéseit játssza az alosztály második vonalában.

 

 

1926 augusztusában megalakul az első kaposvári profi klub. Létrejön a Somogy FC. A bajnoki rajt előtti utolsó mérkőzésén a Rákóczit választja partneréül - és ez bizonyára nem véletlen. Igaz, 9:2-re nyernek a profik - de a sajtó megállapítja, hogy „odaadással küzdött" a Rákóczi. Szükség is van erre, mert augusztus 29-én bajnoki pontokért száll

harcba, méghozzá teljes sikerrel. Nagykanizsán a TSE ellen nyer 3:2-re. „Kellemes meglepetés" - szögezi le a szűkszavú krónika.

 

 

1927. tavaszi záró mérkőzésén a Turul 3:1-re leiskolázza a Rákóczit. A Délnyugati Labdarúgó Szövetség csupán a KAC-ot és a Turult sorolja be ősztől a Pécsi Alosztály első csapatába, a gyengén hajrázó Rákóczi a 2. csoportba kerül.

Gyász éri a labdarúgó-csapatot, a tehetséges kapus, Lédermayer Antal váratlanul meghal.

A csapat tagjai: Somogyi - Risavy, Bajzik - Desdepold, Beiml, Szente - Kollár, Adorján, Kanizsai, Kiss, Scholcz. Egy-két eredmény: KRSC-Pécsi TE 2:0, KRSC-Nagykanizsai TSE 1:0.

 

 

1928. Nem valami fényes ez az év, az első megyei ifi „A" válogatottban a Rákócziból helyet kap Bíró és Győrffi, a „B" csapatban pedig Krehán jut szóhoz. Szeptember elején azonban semmi sem zavarja a KRSC első kis jubileumát, amely ma is szép emléket idéz: - „Nagy ünnepségek közepette rendezte meg a jubiláló Rákóczi SC zászlószentelését és impozáns versenyét" - írja első oldalán a Somogyi Újság. (Ez a zászló ma is megtalálható, rajta a jelszóval: „Mindent a hazáért".) a gazdasági válságtól terhes esztendő, kialakul a KRC új focicsapata: Bíró - Bajzik, Lédermayer III. - Kerek, Kiss, Dezdepold - Kalocsa, Nákovits, Risavi, Lédermayer II., Furián. Ősztől már az első osztályban szerepel a csapat.

1929. Augusztus 18-án az alábbi közlemény jelenik meg a Somogyi Újságban: „Alulírottak, mint a Rákóczi SC tagjai Dél-Amerikába való kivándorlásunk miatt ezúton búcsúzunk el összes sportbarátainktól, köszönetet mondva mindazon szeretetért/melyben részesítettek bennünket. Bajzik László, Decsi Mihály, Ernihold Ervin, Mester Ferenc." Ennyit jelentett akkor sportolónak lenni.

Október 20-án a „világ futball tanárai" látogatnak Kaposvárra. A röviddel előtte Dél-Amerikát végigverő Ferencváros érkezik a Somogy FC-hez bajnoki profi mérkőzésre. Lyka, Toldi, Kohut meg a többiek azonban kénytelenek egy ponttal beérni.

1930. február 25-én tovább folytatódik a bajnokság, az átszervezett KRSC 3:1-re alulmarad a DVAC-cal szemben. A Rákóczis Kerek volt a mezőny legjobbja. Azután, mintha valami varázsütés érte volna a csapatot. A soron következő három mérkőzésen csillog-villog, öt pontot szerez a Bíró - Tukora, Lédermayer - Balázs, Kerek, Késmárky .- Kalocsa, Győrffi II., Royák, Kiss, Győrffi I. összetételű csapat. „Nagy formába lendült a Rákóczi" - adta tudtul az újsághír.

 

 

1931. augusztus végén ismét a bajnok PVSK jön Kaposvárra. A mérkőzést filmre veszik, majd a cukorgyári kultúrotthonban levetítik. Újszerű szurkolócsalogató, de hát erre szükség is van, mert ebben az időszakban valamennyi látogató fillérjére számítaniuk kell. Egyébként 4:1-re nyert a PVSK.

A következő év februárjától a labdarúgók Győrffi edző irányításával készülnek. A március 6-i rajtnál Pécsen az EAC legyőzi a Rákóczit. A 11. forduló után 50%-os teljesítménnyel ugyan még csak 10. a csapat, de az 5.-től mindössze egy ponttal van leszakadva. Április 24-én a Nagykanizsai TE ellen „szerencsétlen csatárjátékkal" 1:0-ra veszít a KRSC. Május 6-án a KPAC-ot gólszürettel késztetik megadásra. A kilenc gólon Győrffi, Jambrusits és Lédermayer arányosan osztozik. Júniusban Békeffy Tibor orvos lesz a labdarúgó-csapat új intézője. Augusztusban Mayer Lajost, a klub főtitkárát a délnyugati szövetség alelnökévé, Béke-fy Tibort pedig szövetségi kapitánnyá választják a pécsi közgyűlésen.

1933. a tizedik évforduló. Március 14-én a Turul elleni revans mérkőzésen nyer a KRSC. A Somogyi Újság köszönti a jubiláló klubot: „A tíz év előtt még szürke, névtelen kis egyesület ma Kaposvár dísze, büszkesége. A szegényes és munkáslakások tíz év alatt élő, mozgó, erőtől duzzadó, rendületlenül előretörő sportnemzedékeket termeltek ki kopott falai között."

1934 augusztusában megalakul a KRAC. A labdarúgók leköltöznek a cukorgyári gödörbe, ahol a kerület legjobb füves pályája található. Játéktere 110x64 m-es. Növelik az ülőhelyek számát és lépcsőzetesre alakítják át az állóhelyi részt. Nagy eredményeket várnak az átformálandó együttestől.

1935-ös csapat tagjai: Kovács R., Kovács S., Tujora, Nattán, Kléninger, Dorogi, Kerek II., Wohl, Bali, Tóth II., Schwarczenberger, Margóczi, Czeglédi, Osztopáni, Zsinkó, Krumpach, Poór, Lővy, Győrffi I. és II., Budai, Nagy, Csizi, Horváth.

Játékosok tehát vannak, de mikor lesz ebből csapat? A Pécsi BTC-KRAC 4:1.

10.

KRAC

11

3

2

6

18:26

8

1936 nyarának kiemelkedő híre: megszűnik a Somogy FC. A profik a csőd szélére jutottak. Július 19-én a KRAC elnökségének megbízásából Domján Károly ügyvezető elnök az alábbi sorokat jelenteti meg a helyi lapokban: „Kérjük mindazoknak a jelentkezését, akiknek a Somogy FC profi csapatával szemben bárminemű anyagi követelése van". Tán a KRAC akarja kihúzni a csávából a Somogyot? A Somogy FC választmánya kimondja a csapat megszűnését. Az indoklás lényege: „Nincs pénz, csapat és érdeklődés".

 

 

„Miért haldoklik a kaposvári labdarúgás?" - kérdezi olvasóitól 1937-ben a Somogyi Újság. Az első válaszoló Szente János, a KRAC főtitkára. Hivatkozik többek között az álamatőrizmusra, és megállapítja, hogy azok a csapatok vannak előnyben, amelyek mögött komoly vállalatok és cégek vannak. Braun, Krumpach III., Tadics I. és II., Vadász és Rákhely mellett további hét olyan játékos köszön el Kaposvártól, aki vesztesége a somogyi sportnak.

1938-ban szeptemberben kezdődik a bajnokság. Az amatőr zsűri Braun Mártont, a Somogy volt profiját amatőrré nyilvánítja, s a játékos, miután fogadalmat tesz, játszhat a KRAC színeiben.

A belügyminiszter október 4-i dátummal aláírásával szentesíti a két éve létrejött Rákóczi SC-KPAC fúziót. Az utóbbi évek egyik legmegalá-zóbb vereségét szenvedi el a Rákóczi: Turul-KRAC 9:1!

1939. Kitör a világháború.

KRAC

22

8

2

12

45:40

18

Február 21. KRAC-Turul 3:2. Március 12. KRAC-DVAC 2:1.

 

 

1940. Alig indul meg a tavaszi idény, a Somogyi Újság hasábjain cikksorozat indul „Minél több képzett labdarúgót Kaposvárnak" címmel. - A Turul és a KRAC szakosztályában kellene megismerkedni az új edzéselvekkel, mert ezt kívánja a város érdeke. Játékosokat szemlélnek a rövidesen sorra kerülő Délnyugat-Magyarország „B" válogatott mérkőzésre. A KRAC egyetlen játékosát sem találják jónak a válogatottba. A vesztes csapatból Horváth Dodri jut el Pécsre. (KRAC-Turul 2:0.)

1941. Megérkezik Avar.

Horváth „Dodri' játékosigazolványa

 

Kerületi bajnoki mérkőzés 1940-ben Rákóczi-pályán.

 

Avar (Auer) István, a népszerű „Ricsi", a 21-szeres magyar válogatott, később a Bukaresti Rapid és a román válogatott csatára végleg visszatér Budapestre. Sturm Lajos, a labdarúgó szakosztály vezetője levélben felkéri Avart: jöjjön Kaposvárra, és legyen a KRAC játékosedzője.

Többszöri levélváltás, majd személyes találkozás után Avar elfogadja a kaposváriak kedvező ajánlatát, és családjával együtt Kaposvárra költözik. Ezzel új fejezet kezdődik a KRAC labdarúgó-csapatának történetében.

 

Avar érkezése. (Új Somogy, 1941. február 13.)

 

 

Augusztus 11-én labdarúgó értekezletet tartank Pécsen. A KRAC-ot Oszterman Lajos elnök, Kóródi János ellenőr és Avar István edző képviseli. Ez alkalommal adják át a kaposváriaknak a bajnoki aranyérmeket. A KRAC ezeket a Fő utca egyik díszes kirakatában állítja ki.

 

 

Az 1941-42-es bajnoki aranyérem.

 

1942-ben a Magyar Kupában a Rákóczi a nagyhírű Ferencvárost kapta elleneiéül. Kezd nőni a kaposvári labdarúgás tekintélye, jelzi ezt az is, hogy a február 20-i sportvezető-képző tanfolyamon 34 sportegyesület 40 képviselője vesz részt. Megjelenik Gidófalvy Pál dr., az MLSZ elnöke is. KRAC-Ferencváros 1:9- búcsú a Magyar Kupától. A KRAC becsülete az MLSZ-ben is növekszik. Ez a jó sportdiplomáciát dicséri. Novemberben az országos JT az alábbi levelet juttatja el a klubhoz: „Különös gonddal választjuk ki a játékvezetőket az egyesület mérkőzéseire, mert egy KRAC mérkőzést jutalmul adunk olyan játékvezetőknek, akik kiérdemlik a vidéki vezetést.

 

 

A klubház építése 1943 nyarán.

 

1944. augusztus 5-én az MLSZ felfüggeszti az NB-s küzdelmeket, és helyettük körzeti bajnokságot ír ki. 16 körzetre osztják az országot, az erőviszonyok helyett az utazási lehetőségek alapján. Kaposváron nagy felháborodást vált ki ez a beosztás. A helyi sajtó élesen támadja az MLSZ-t. „Az MLSZ-urak kiagyaltak egy új, lehetetlen beosztást az elért eredmények semmibevételével. Az egyesületeket egyszerűen meg sem kérdezték."

 

 

1945.  május 27-én a Rákóczi a bolgár katonaválogatott ellen futballozik. Ötezer néző (!) kíváncsi a mérkőzésre, mert a bolgárok jó híre már korábban megérkezett. A nagy iramú összecsapást a Rákóczi jó hajrával 3:0-ra nyeri.

Szervezett bajnokság egyelőre nincs, így eseményszámba megy az újabb Rákóczi-MTE találkozó. KRAC-MTE 4:3. November 28-án az alapszabály módosító közgyűlésen az egyesület főtitkárává Bajzik Imrét választják.

1946.  februárban ülésezik a Rákóczi elnöksége. Dr. Novacsek János elnök javaslatára elhatározzák, hogy „tisztelgő látogatást" tesznek a város fiatal egyesületénél, az MTE-nél, és megbeszélik, miként dolgozhatnak közösen a város sportjáért. A zöld-fehéreknek tudomásul kell venniük: a sportérdekek most azt diktálják, hogy a legjobbak az MTE színeiben szerepeljenek.

November 3-án a klub leigazolja Ott Vilmost, a Turul egykori játékosát. Vele a csatársort kívánják erősíteni.

1947 januárjában Szente Jánost választják a Rákóczi új főtitkárává. A labdarúgó-csapat edzője Kárpáti Lajos. Megkezdődik a labdarúgóbajnokság. Rákóczi-Komló 5:3 az alábbi csapattal: Dacsev - Decsi, Mike-Gilicz, Harag, Fülöp-Atol, Forró, Domonkos, Szöllősi, Tamási.

1.

MAORT

13

12

-

1

55:  8

24

2.

DVSE

13

10

2

1

56:21

22

3.

KRAC

13

10

-

3

43:13

20


1948. Öt labdarúgó-csapata van ekkor Kaposvárnak, miért ne lehetne ebből egy igazán jót összehozni - veti fel egy cikkíró, és talán maga sem gondolja, hogy ezzel olyan lavinát indít el, amelyik rövidesen a kaposvári labdarúgás összeomlásához vezet. Júliusban szétválasztják a pécsi labdarúgó kerületet. A Délnyugati LASZ döntése értelmében 17 egyesület labdarúgó sportját Kaposvár irányítja. A Rákóczi az MTE-től átigazolja Dolgost, és hosszú eltiltás után ismét játszik Olajos.

1949. január 16-án héttagú sportbizottság alakul Kaposváron a

kormány sportprogramjának végrehajtására. Helyet kap benne a Rákóczi képviselője is. Mit keresnek az MTE labdarúgói a Rákóczi-pályán? - A két egyesület megegyezik a labdarúgók közös felkészítésében. Avar vezeti mindkét csapat edzéseit. Augusztus 31-én az MTE, a Rákóczi és a Vasút sportegyesületei között létrejön a fúzió, megalakul a KDSK (Kaposvári Dolgozók Sport Köre).

„Válságban Kaposvár labdarúgósportja" - írja a Somogyi Napló. „A tehetetlen, szakértelem híján levő KDSK vezetés megajándékozta Kaposvárt egy olyan csapattal, melynek nincs létjogosultsága az NB ll-ben. A KDSK ügye súlyos sportközügy."

1950 őszén csak egyfordulós a bajnokság, áttérnek a tavaszi-őszi rendszerre. Szeptember 3-án az MLSZ tudomásul veszi a Rákóczi névváltozását. A Kaposvári ÉDOSZ lép pályára az alábbi összeállításban: Háncs - Decsi, Dacsev, Váradi - Zsoldos, Gilicz - Kiss, Nagy, Bódis, Molnár, Horváth 111.

1951. január 12. az ÉDOSZ SE felbomlik. A csapat egy része kiválik az ÉDOSZ-ból és Vasas néven szerepel tovább. Ez az együttes a megyei bajnokságban jut lehetőséghez. Akik még ezután is megmaradtak, fölveszik a Kinizsi nevet. Az akkori csapat: Röhrig - Bódis, Váradi, Bányai - Biczó, Fejes - Szvath, Gilicz II., Kiss, Kertész, Ditrói. Február 25. Avar István szakoktató lesz. Március 4. a Kinizsi-pályán ünnepélyesen megnyitják a megyei bajnokságot. (Április 15. Vasas-Kinizsi 3:1.)

 

 

1952 februárjában Gilicz István meghívást kap a magyar ifjúsági válogatott keretbe, amely Brüsszelbe készük az UEFA-ra. Sajnos nem jut ki a magyarok által nyert tornára. Gilicz később a felnőtt válogatottsággal vigasztalódhat. Július 5. Budapesti Kinizsi-Somogyi Kinizsi válogatott labdarúgó-mérkőzésre kerül sor Kaposváron.

 

Akik kiharcolták az NB II-be jutást 1954 decemberében.

 

1953-ban a Kinizsi volt a legeredményesebb sportkör Somogyban. 1954. a fordulat éve. A szakosztály végre át tudja lépni saját árnyékát, és kijut a szűk megyei keretek közül. „Akikre büszke Somogy sportszerető közönsége" címmel a játékosok fotóival jelenik meg írás a Somogyi Néplap decemberi számában. A siker részesei: Szlavicsek László, Mezőfi István, Takács László, Németh László, Bajzik István, Biczó István, Fényes István, Bódis Károly, Balázs György, Kanizsai Gyula, Nagy Tibor, Hornyák Mihály, Gyánó Béla, Stadler József, Miss József. És a játékosok „atyja" Jezeri Viktor szakosztályvezető.

1955 januárjában az új edző: Háda József, a Ferencváros és a válogatott egykori kitűnő kapusa. A városból elszármazottak közül egyedül Horváth „Hupci" hallgat a hazahívó szóra, és otthagyja Dorogot. Jön Mózsi Imre a Nagykanizsai Bányásztól, Molnár Sándor a Székesfehérvári Honvédtől, Molnár József a Csepeli Vasastól, Vígh Gyula a Rákosrendezői Lokomotívtól, Várvizi Károly pedig leszerel. Faragó László személyében új elnök kerül az egyesület élére. Február 6-án a Kaposvári Kinizsiből Somogyi Kinizsi lesz, mintegy jelezve, hogy az egész megye élelmiszeripara mögötte áll.

1956-ban újabb labdarúgók kerülnek az egyesülethez: Pálfalvai Pécsről, Dérfalvi Kanizsáról. Jön Szigeti és Zsoldos is. Visszatér Csepelről Stadler, magával hozza Jutasit. A legújabb edző Szeder István.

A pálya siralmas állapotban van, a Somogyi Néplap is felhívja a figyelmet: „A játéktér átépítése nem tűr halasztást". December 9-én a Kinizsi közgyűlése ideiglenes intéző bizottságot nevez ki, amely bejelenti, hogy az egyesület ismét Rákóczi néven szerepel. Az edző ismét Avar István.

1957-ben visszatér Szili Ferenc, ide igazol ugyancsak az egyetem után Ácsa Árpád és Barna Ferenc. Az apró termetű Tóth Tibor a Dózsából jön, Simon Miklós pedig Pécsről. És megérkezik Rapp Imre. Senki sem ismeri, csak annyi a hír róla, hogy tehetséges kapus. Augusztus 7-én nemzetközi mérkőzésen mutatkozik be az átszervezett Kinizsi. A várt előrelépés elmarad, Avar tehát megy. Ki más követhetné, mint Záborszky Jenő, aki annyiszor kihúzta szorult helyzetéből a csapatot.

1958. augusztus 17-én a Budapesti Honvéddel játszik edzőmérkőzést a Kinizsi 4500 érdeklődő előtt. Bozsikék 9:1-re győztek. „A nagy múltú egyesület csapatától az egész megye többet várt. Nem csak a Kinizsi ügye." - A Somogyi Néplapban terjedelmes írás foglalkozik a szerepléssel.  A sikertelenségben   közrejátszottak a  krónikussá  váló „edzőüldözések", valamint a játékosokkal szembeni türelmetlenség is.

1959. február 15-én kísérleti mérkőzés zajlik le a Dózsa-pályán az

MTE és a Kinizsi között. A szovjetek által beterjesztett módosított szabályok alapján folyik a találkozó 2500 néző előtt. A magyarországi ősbemutató tetszik a közönségnek. Három szöglet után 11-est rúgnak a csapatok, és a partdobás helyett lábbal hozzák játékba a labdát. És nincs az annyi vitát kiváltó les. A büntetők jobb kihasználásával nyer a Kinizsi 3:1-re.

 

 

 

A csapat így állt fel: Rapp - Szili, Szigeti, Gergely - Mózsi, Márkus - Ács, Szentgróti, Várvízi, Kelemen, Stadler. Somogy ifjúsági válogatottjába kerül a Kinizsiből Őri, Jezeri, Laczkovics és Lieber.

1960. Négy kaposvári csapat szerepel egy időben az NB Ill-ban: Kinizsi, MTE, Dózsa, Honvéd. Szeptemberben a Kaposvári Kinizsi leigazolta Bene Ferencet, a Marcali MEDOSZ volt játékosát. Kapocsi Sándor, az ifi szövetségi kapitány így nyilatkozik róla: „Ha Benének nem száll fejébe a dicsőség, még viheti valamire". (Kapocsi mester majdnem eltalálta.)

1961.  június 4. A Kinizsi és az MTE találkozik a rangadók rangadó ján. A tét a bajnoki cím. A Kinizsi összeállítása: Őri - Szili, Szigeti, Gergely - Tóth, Márkus - Szentgróti, Bene, Herbel, Laczkovics, Lieber. Az első meglepetés: Zádori edző Szilit kiviszi a jobbhátvéd helyére. Az ok nyilvánvaló: az MTE egyik kulcsjátékosának, Pappnak a semlegesítése.

Alig kezdődik el a mérkőzés, kialakulnak a párok. Bene már az első pillanatban őrzőt kap Horváth személyében. Radnai edző nem veszi észre, hogy Bene szinte csak statisztál a pályán. (Később derül ki, hogy időközben már aláírt az Újpestnek.) Kinizsi-MTE 2:1.

1962,  ahogy a sajtó írja, „a régi csapat a régi szívvel" készül a bajnokságra. Kinizsi-Budapesti Honvéd 1:2. A kinizsi nemigen tud javítani helyzetén. A 22. forduló után bent marad vagy kiesik a Kinizsi - kérdezi olvasóitól a Somogyi Néplap. - Igaz, nyolc mérkőzés van még hátra, de a kiesőzónától mindössze 2 pont a válaszfal.

A csapat őszi végeredménye:

16.

Kinizsi

15

1

3

11

12

:35

5

 

 

1963-ban ismét átszervezik a labdarúgó-bajnokságot Áttérnek a tavaszi-őszi idényre. Őri kapus helyére leigazolja a Kinizsi Murányit a K. Honvédből. Varga György és a Kinizsi szerződést bont, Váradi Lajos lesz az edző. Márciusban Márkus Tibor visszatér Komlóról és játékra jelentkezik. A Kinizsi végül is a 7. helyen zárja a bajnokságot. Szili ismét, ezúttal már véglegesen távozik, és a Vasas edzője lesz.

1964. Új rend a labdarúgásban. Létrejön az NB I. B., ami azt jelenti, hogy a kiesett Kinizsinek a második vonal után most negyedosztályú csapata van. Az új szakosztályvezető dr. Veres Endre. Szinte minden poszton jó, az osztályát meghaladó játékerőt képviselő labdarúgó áll Váradi edző rendelkezésére. Május 21. Gyászol az egyesület, meghal Záborszki Jenő edző. A legtöbbször szereplő tizenegy: Kovács - Balogh, Filiszár, Zag - Bíró, Szigeti - Jutasi, Szabó,  Herbel, Göncz, Laczkovics.

Az ifjúsági csapat megnyeri a bajnokságot, majd kivívja a jogot, hogy Tatán mérkőzzön az országos ifjúsági bajnoki címért.

1965. szolid, csendes év, vajmi kevés eredménnyel.

11.

Kinizsi

34

13

6

15

49

:45

32

1966. A novemberi záráskor örülni kell, hogy bent marad a csapat. A 18-as mezőnyben csak két együttes bizonyul gyengébbnek.

16.

Kinizsi

34

7

10

17

35

:60

24

Az ifik viszont visszahódítják az elsőséget a Siófoktól.

1967. Új év, új bajnokság, új remények. Szeptember 17. A Kinizsi a fennállása óta a legcsúfosabb vereséget szenvedi el: 10:0-ra kikap Szombathelyen. Az új edző szeptember 29-től Szentannai József. Feladata: mentse meg a csapatot a kieséstől és lásson hozzá a fiatalításhoz. Szentannai sem tud csodát tenni.

10.

Kinizsi

30

11

7

12

42

:52

29

Zádori doktor ifjúsági csapata viszont ismét megnyeri a bajnokságot.

1968. első napjaiban Jutasi visszavonul, Balázs, Veverán és Lengyeltóti távozik. Ekkor érkezik az utóbbi évek egyik legtehetségesebb kapusa, Korsós, továbbá Horváth József a Dózsából, Márton József Dombóvárról, Szőlősi György a Táncsicsból, Téglás a BVSC-ből, Oglizán Csurgóról. Bekerül a keretbe a saját nevelésű Németh Gyula. (Németh Gyula és Márton - ők az elsők, akik később tagjai lesznek annak a diadalmas csapatnak, amelyik meg sem áll az NB l-ig.)

A bajnokság kezdetétől ismét lehet a mérkőzés folyamán egy kapust és egy mezőnyjátékost cserélni.

A helyi sajtó az éves teljesítmény értékelésében leszögezi, hogy 1968. nem hozta meg a várt sikert. Hiányzott a Kinizsi szív... Huszonnégy játékos jutott szóhoz egy év alatt, és ennek negatív hatása érződött a teljesítményen. Az új tréner Zag József egykori labdarúgó, testnevelő tanár.

1969. Korsós és Csaba távozik, Bali bevonul katonának, tíz új labdarúgót gyűjt össze a Kinizsi. Zag edző türelmet kér, véleménye szerint a táblázat közepére „jó" a jelenlegi csapat.

7.

Kinizsi

30

10

10

10

31

:31

31

1970. A sportfőhatóság megállapítja: nem jó a tavaszi-őszi bajnoki rendszer, vissza kell állni a régire. Ismét félfordulós bajnokság következik. Először választják meg az év sportolóit Somogyban - a férfiaknál Balogh Sándor labdarúgó a második helyen végez. 1970. január 16.-az egyesület közgyűlése. A közgyűlés határozatban mondja ki, hogy a Kinizsi a jövőben ismét fölveszi a Rákóczi nevét. A Rákóczi új elnöke Bodó Károly. Újabb játékosok érkeztek: Siklósi György kapus, Pintér Gyula csatár, és a kisebbik Szőlősi. Az ifiből előre lép Savanyó és Bőzsöny. A bajnokságot nyert ifiből Hegedűs Péter.

1971 -ben a bentmaradás a tét. A csapat osztályrészéül megint csak az NB III. jut. Az ifik közben két bajnokságot is megnyernek. A csapat tagjai: Hegedűs - Balogh, Szőlősi, Savanyó, Ágfalvi - Márton, Szabó, Nagy - Farkas, Göncz, Laczkovics.

1.

Rákóczi

15

10

2

3

51

:17

22

November 9-től dr. Kassai János lesz az új elnök. Kassai doktor mellett két elnökhelyettes tevékenykedik: Tóth Lajos és Bodó Károly. Dr. Zádori László a Rákóczi főállású ügyvezető titkára lesz.

1972-es év elején a Somogyi Néplap először írja ki a csapatok felkészülését szolgáló labdarúgó kupát. Az első győztes neve K. Rákóczi. A délnyugati csoport bajnoka K. Rákóczi.

1.

Rákóczi

30

20

4

6

88:28

44

Bőzsöny János és Németh Gyula leszerel és visszatér. Kaposvárra igazol Kovács Csaba, Duschák István, Hoffmann István. A nyári totó kupa az első sikeres megméretés. A Rákóczi győz csoportjában.

10.

Rákóczi

15

5

4

6

26:24

14

1973. Ötven éves a Rákóczi. Március 1-től Mathesz Imre az edző. Szőlősi György és Horváth József nem kíván tovább játszani. A Rákóczi másodszor is megnyeri a Somogyi Néplap által felajánlott kupát. Két új labdarúgó lép a Rákóczi öltözőjébe: Köves László és Burcsa Győző. Július 22-én a Ferencváros ellen mutatkoznak be. Géczi, Páncsics, Bálint, Albert, egyszóval a komplett FTC érkezik. Hatezer néző előtt, Szilvási bíráskodása mellett 5:1-re győz a Fradi. Ezen a mérkőzésen búcsúztatja a Rákóczi az egy évtizeden át hűséges, villámgyors, bombáiról híres szélsőjét, Laczkovics Lajost. Szeptemberben 4000 néző, Kaposvár, Cseri pálya. Rákóczi-Táncsics. Már-már 1:1-re végződik a találkozó, amikor Kiss László „megrázza" magát, elég egy villanás, és bombagóljával eldönti a mérkőzést. November 21-én nagy örömet vált ki Kaposváron, hogy a csapat egykori kapuvédője az NDK ellen magára húzhatja a címeres mezt.

 

 

 

1974. március elején ismét a zöld-fehérek vehetik át a Somogyi Néplap által felajánlott kupát. A következők kerülnek a klubhoz: Zsirai Kálmán kapus az FTC-ből, Patyi Károly hátvéd az Olajbányászból, Konrád III. László középpÁlyás és Rékási Károly csatár a PMSC-ből, Karasz János csatár Békéscsabáról, Bocsev István az FTC-ből, Petrók Viktor az MTK-ból. Szabó József kapus, Burcsa II. Tibor középpályás és Küher János hátvéd egyaránt a helyi Vasasból. Kiss László pedig a PMSC játékosa lesz. November 19-én a Rákóczi búcsújátékot rendez Szőlősi Györgynek. (1978. április 30-án egy gyilkos kór legyőzte.)

A véghajrá kevés eredményt hozott, de így is a második helyen áll a csapat, s ez NB l-es hely.

1.

Szeged

19

11

4

4

35:20

26

2.

Rákóczi

19

9

5

5

29:17

23

Az MLSZ első ízben írja kia Felszabadulási Kupát. Nyolc csapat szerepel abban a csoportban, amelyben a kaposváriak az ötödik helyen kötnek ki. A Rákóczi tíz hazai mérkőzésének nézettsége NB ll-es csúcs: 48.000 néző.

1975. Alapozó edzését Jugoszláviában végzi a Rákóczi. Újabb labdarúgók érkeznek a kerethez: Csukovics László, Turai László. Februárban a csapatot benevezik a Dunántúli Napló Kupába, és azt meg is nyeri. Az év rangadója: a SZEOL a Rákóczi vendége Kaposváron tizenötezer néző előtt. A Rákóczi 1:0-ra győz.

 

 

 

1976. nyara: Hegedűs kapus bevonul (ekkor még senki sem gondolja, hogy ez a saját nevelésű kitűnő labdarúgó végleges elvesztéséhez vezet), Burcsa Győző a Videotonhoz megy. Zentai József védő és Máté János csatár is Kaposvárra érkezik. Földesi Károly és Kiss László ismét ide igazolnak, Buús kapus Komlóról érkezik. A labdarúgók a Balaton Kupa mérkőzésein készülnek a második NB l-es bajnokságukra. Semleges pályákon győz a csapat a Dunaújváros, majd a Tatabánya ellen, majd kikap a ZTE-től. Szeptember 8-án nagy sikerű fórumot rendez a klub, a szurkoló kérdez, a vezetők és a játékosok válaszolnak. A kezdeményezésnek nagy sikere van.

 

 

1977 nyarának fő kérdése: sikerül-e úgy igazolni, hogy végre gondmentes év következzen. Hazatért Csepelről Gulyás Sándor, Hangái István. Kaposvárra költözik Marcsók János, a salgótarjániak csatára. Hegedűs kapust egy évre „kölcsön adja" a Rákóczi a Haladásnak (csak egy év múlva derül ki, hogy tévedésből mégsem kölcsön, hanem végleg kiadták a kitűnő kapust). Márton és Patyi abbahagyja a játékot. Marcsokot csak szeptember végén sikerül leigazolni.

Október 15. Meghal Auer Avar István, a mindenki által szeretett és tisztelt Ricsi bácsi.

Az idényzárón a Bp. Honvéd 2:1-re győz Kaposváron.

18.

Rákóczi

17

2

4

11

20:38

8

 

 

1978. február 16. a rajt napja. A Bp. Honvéd otthonába az alábbi csapat kel útra: Buús - Németh (Petrók), Gulyás, Konrád, Csorba - Kanyar, Máté, Duschák - Czabula (Karasz), Kiss, Turai. Az eredmény 5:0.

A megyei szövetség a járási serdülő válogatottak részére kiírja az első Avar Kupát. (Ezt a Rákóczi serdülői nyerik.) A Rákóczi elnöksége hat labdarúgót eltanácsol az egyesülettől. Ezek Kovács E, Máté, Turai, Hangái, Englóner, Czauner. Hivatalos indoklás nincs.

Júliusban Varga Gyula lesz az ügyvezető elnök. A nyár a csapatkeresés jegyében telik el, számos vereséggel kísérve.

Szeptember 20. Új mérkőzéssorozat indul: Nemzeti Bajnokság Kupa. A Rákóczi a PMSC-vel, a Komlóval, a PVSK-val alkot csoportot.


 

1979. A Nemzeti Bajnokság Kupában a Rákóczi legyőzi a Videotont 2:1 -re. A második Avar Kupa ismét zöld-fehér sikert hoz.

Május 20. Rendkívüli elnökségi ülés a Rákóczinál - Váradi Lajos kezébe adják a irányítást.

3.

Rákóczi

38

14

19

5

48:34

47

Július 29-én a Rákóczi a magyar ifjúsági válogatottat látja vendégül. Az ifik 5:1-re győznek (itt mutatkozik be Disztl kapus, Pölöskei és Sal-lai). Szeptember 8. Kiss László és Burcsa Győző bekerült a labdarúgó „A" válogatott keretbe.

A 15. fordulóban már két ponttal megugrik a Rákóczi a Haladástól, az utolsó hazai mérkőzésen a 10. helyezett Szekszárdi Dózsa az ellenfél. Hétezer néző kíváncsi a találkozóra. A Rákóczi - miután a Haladás újabb vereséget szenved - négy pontos előnnyel fordulhat. Békéi, Gulyás, Zentai és Házi vezérletével kitűnően játszott az őszi csapat.

1980. március 30. Szombathely, Haladás-Rákóczi. 10.000 néző. 1:0. Összeállítás: Horváth - Deákvári, Mészáros, Petrók, Kanyar - Gulyás, Zentai, Havasi (Éger) - Czabula (Marcsok), Fábián, Házi.

Június 1. Kaposvár, a Sabária ellen 3:0-ra győz a Rákóczi - ez azt jelenti, hogy a Rákóczi már visszakerült az NB l-be.

Augusztus 9. Megkezdődik az NB l-es bajnokság, a PMSC a Rákóczi vendége. 12.000 néző. Rákóczi-PMSC 2:1. Közben folyik az MNK is, a Rákóczi először a Siófokot, majd a Rába ETO-t győzi le. Ismét a legjobb 16 között van.           

 

 

1981. január 26. vezetőségválasztó közgyűlés. Elnök: Tihanyi Zoltán, ügyvezető elnök Kutasi Gyula. Május 2. Nagy meglepetés: a Megyeri útra látogat a Rákóczi. Előbb 2:0-ról egyenlítenek, majd amikor 3:2-re vezet a Dózsa, Petrók újabb góllal válaszol. Ez lesz a végeredmény. Sikerül elkerülni a kieső helyről. Június 17. Utolsó NB l-es mérkőzését játssza a Rákóczi a Ferencváros ellen. Tizenhatezren ülnek a lelátón, az eredmény 1:1. Az NB l-es összeállítás: Békei - Kozma, Zen-tai, Petrók, Csorba - Kanyar, Kisteleki, Szlovák, Gulyás - Bíró, Lingl (Czabula).

1982-ben új edzővel kezdi meg a felkészülést a Rákóczi. Csaba Gábor, a PMSC egykori pályaedzője vezeti a csapatot. Most már csak az NB ll-ért szurkol mindenki. Szép sikerek, csodálatos esztendők után ismét ott van az együttes, ahonnan nyolc évvel ezelőtt elindult.

 

 

   
Előző fejezet Következő fejezet