Előző fejezet Következő fejezet

SOMOGY LABDARÚGÁSA - KAPCSOLATOK

 

 

Baranya megye fővárosában Pécsen először már 1898 május 8-án a pécsi napló írásai szerint „Nagy érdeklődést tanúsítanak a Klub (PAC) tagjai a „Foot-ball" játék iránt, mely testedző és rendkívül izgató (izgalmas) angol labdajáték a Klub is meghonosítja. A napokban érkeznek meg Berlinből a szükséges labdák és szerek és ekkor hetenként többször fognak a klub tagjai a Tettyén összejönni.

1904-ben az Ifjúsági Labdarúgók Szövetsége nyolc területtel alakított ki: Budapest, Pozsony (később Győr), Kassa, Debrecen, Kolozsvár, Kaposvár (később Pécs) és Besztercebánya székhellyel.

1907-ben a Kaposvári AC nyerte a PAC ellen 3:1-re a Tettyén játszott pályaavató mérkőzést.

1907-1908-ban a Kaposvári AC nyerte a kerületi bajnokságot.

1911. Szigetváron (akkor Somogyhoz tartozott) augusztus 20-án megalakul a Szigetvári AK.

A labdarúgás népszerűsége egyre nő Délnyugaton és az utcákon is játszottak a gyerekek, mert a kevés pálya miatt nem engedték ott játszani őket. A Dunántúl c. lap felháborodottan írja: - „ilyenkor nem törődünk semmivel, még az úrinők kalapját is lerúgják, de minden járókelő veszélyben van..."

A Kaposvár csapatai megküzdöttek Pécs, Mohács, Siklós, Szigetvár és Barcs csapataival.

1911. az első nagy vereség PAC-K. Turul SE 12:0

1914-ben kitört a háború és a háború alatt a diákok futballoztak a vásártereken, réteken mindaddig, amíg a labdák el nem fogytak.

1917-ben megalakult a Baranya Megyei Játékvezető Testület és elkezdett harcolni az önállóságért a Magyar Futball bírók Testülete (az MLSZ egyik szervezete volt) és 1922-re elérte a célját és létrejött a teljesen önálló BÍRÓ TESTÜLET.

1918-as évben újjáéledt a labdarúgás és Kaposvár csapatának Katonatagjai több mérkőzést játszottak Pécs, Budapesti 33 FC, FTC, MTK, BAK, Kecskemét katonatagjaival.

1918. ifjúsági csapatok mérkőztek egymással Kaposvár is bekapcsolódott. Mohács, Pécs, Baja, Dombóvár vett még benne részt.

1919. szeptember 29-én Sport Intéző Bizottság alakult az MLSZ dédunántúli feladatainak ellátására Pécsen, mert ebben az időben a Szerb-Horvát-Szlovén (SHS) királyság csapatai Baranya megye egy részét megszállás alatt tartották és így el volt választva az anyaországtól.

1919. nyarán Pécsen lejátszották az első villanyfényes mérkőzést. A világítás gyengesége miatt a labdát foszforral kenték be. 2000 néző nézte az alig látható játékosok mérkőzéseit. PMSC I.-PMSC II.

1919. Somogyi csapatok eredményei: PAC-Barcs 3:1

1919. őszi kerületi bajnokságban 5. lett a Barcs csapata.

1921. augusztus 20-án kivonultak a SHS megszálló csapatai Baranya megyéből és ezzel Délnyugaton új lehetőségek nyíltak.

1921. PAC-Kaposvári Turul SE 5:0

1921.  szeptember 4. megalakult az MLSZ „Pécsi kerülete és

1922-ben Kaposvár odacsatolásával végleg önállóvá vált. Magyarország kormányzója a „szerb imperium" alóli felszabadulás emlékére    (íme az első felszabadulási kupa) ezüst kupát írt ki „Horthy Kupa" néven.

1922.  május 20-án az Országos Vidéki Tanács a megnagyobbított kerületet „Délnyugat-Kerületnek" nevezte el.

1922. október 28-án megalakult a „MAGYAR PROFESSZIONISTA Futball Szövetség".

1922-1923. elkezdődtek a Középiskolás mérkőzések (FRÖLICH díj).

PÉCS VÁLOGATOTT-KAPOSVÁR VÁLOGATOTT 2 : 0 1926. kiadták a DÉLNYUGAT SPORTÚJSÁGOT 1926. 80.000 amatőr és 600 profi játékost tart nyilván az MLSZ

1926-1927. megalakul a „Délnyugat-Magyarországi Labdarúgó Szövetség.

1926. a kerületből egyedül a SOMOGY FC profi alakulat jött létre a Kaposvári DLTE és MÁV TE-ből. Igazi nevén KAC „SOMOGY" FC. Még ebben az évben megalakult a másik profi „régiós" csapat a Pécs-Baranya FC, melyben az általunk is ismert kapus védett Kosaras Antal a közismert somogyi játékvezető „Toncsi" bácsi.

1926-1927-es Délnyugat-Magyarország amatőr bajnokságban szerepelt a KAC, KTE, KRAC és Szigetvári AK a somogyiak közül.

1935. A Kaposvári Somogy TC Futball Club még a Pécsre költözéssel is megpróbálkozott és MECSEK FC néven akart tovább működni, de végül ez sem sikerült és tönkre ment.

1939. februárban a Játékvezető Testület közgyűlése tanácstagjává választotta a Kaposvári DOMJÁN Károlyt.

1940. a Nyugati csoport:  Barcsi IOK, Marcali ISE, Nagyatádi TSE,SZAC, CFC, KRAC II, ZMTE II, KTSE II, PVSK II, Csurgói TK, NUTE II, PBTC II.

1941. A Délvidéket visszacsatolták és megalakult a Dél-dunántúli Alosztály.

1944. a falusi sportegyesületek nagy része Levente Egyesületté alakult.

1945. Az ország nyugati részén még folyt a háború, de ahol lehetett,már előkerültek a labdák. A Levente Sportegyesületeket egy alispáni rendelettel megszűntették és a még megmaradt kevéske vagyonát a MADISZ SE-k kapták meg.

A lelkes falusi fiatalok kezdeményezésére - mivel nem volt elég cipő, utcai cipő sem - megszervezték a mezítlábas bajnokságot, mely újabb és újabb csapatok megalakulását segítette. (Lám milyen közkedvelt volt mindig a labdarúgás).

1945 nyarán, a háború okozta veszteségek és az erőviszonyok megváltozása miatt kétcsoportos ORSZÁGOS BAJNOKSÁGOT ír ki, elsősorban a vidékiek kapnak népszerűsítési lehetőséget. A körmérkőzések lejátszására kijelölt csapatok közé a Kaposvári MTE is bekerül.

1945-1946-ban a Délnyugati kerület bajnoki címéért a Kaposvári és Pécsi csoport két első helyezettje döntötte el a bajnoki címet. Eredmények KMTE-DVAC 3:1, DVAC-KMTE 4:3, így a bajnok a KMTE lett.

1946.  A Köztársaság Kupáért folyó küzdelemben Délnyugat válogatott észak válogatott 1:1  (1:0) DÉLNYUGAT VÁLOGATOTT csapata,melyben több kaposvári is játszott: (ZALÁN (NUTE) - BÓDIS (KMTE), RADNAI (PVSK), MEGGYES (PVSK) , HORVÁTH (PVSK), KRESZ (DVAC), KARÁCSONYI (BIC), SCHMELCZ (DVAC), KOVÁCS (KMTE), SZÖLLŐSI (KRAC), VEZÉR    (PVSK). Tartalékok:BENCZE   I   (DVAC),   KRIVITZ  (DVAC),   BUZÁNSZKY  (PVSK), GOLÁCZ (PBTC).

1946 őszén elkezdődött a DÉLNYUGAT (DNY I.) I. oszt. Bajnoksága, ebben szerepeltek a BARANY, TOLNA, SOMOGY, ZALA és BAJA csapatai.

1947. június 15-én Budapesten a Népligeti pályán a Középiskolások Országos Bajnokság döntőjében a Kaposvári HAHÓTI és a Somogyi KERTÉSZ is szerepelt. Felsőipari Iskola-Gyöngyösi Mezőgazd. iskola 2:1. FELSŐ FÉMIPARI PÉCS összeállítása: Csente - Varga, Shein, Csákó, Koncz, Keresztes, - Nagy, Hahóti, Kertész, Schweigel, Németh.

1947. Több DÉLNYUGAT válogatott mérkőzést játszottak ebben az időszakban DÉLNYUGAT-ÉSZAK 2:0 (0:0) mérkőzésen BOLDOG (KMTE) állandó tagja volt a csapatnak. Klagenfurtban KARIN-TIA-Délnyugat1:3 (0:3). Délnyugat vál.: Boldog - Tamási, Radnai - Krivitz, Horváth Kresz - Zombori, Soós, Schmelcz, Keszler, Bencze II. Cserék: Krausz, Leipam I, Leipam II.

1950. A labdarúgás népszerűsége minden más sportág fölé nőtt.

1951. A PÉCSI LOKOMOTÍV csapatában játszik két kaposvári is, HEGYO Sanyi és Mike, majd csatlakozik a harmadik kaposvári is, HORVÁT III (HUPCI) A CSAPATHOZ. Sajnos ez azt is jelenti, hogy labdarúgásunk gyengül és a tehetségek máshol keresik boldogulásukat.

1952-ben a „hirtelenszőke" LÉGRÁDI FERENC is a PÉCSI DÓZSÁ-hoz igazol.

1952. A Pécsi Lokomotív az NB. ll-be kerül és játékosai között találjuk: HEGYI, MIKÉ I, KÖVÉR, BERKI, HORVÁT III Kaposvárról elszármazó játékosokat, ezek közül Miké, Kövér és Berki neves orvosok lettek.

1953. április 10-én az OTSB határozatot hozott az edzők képzéséről és foglalkoztatásáról. Az OTSH elnöke a 8870-4/1953 OTSB sz. utasítása az Edzőképző Iskola felállításáról rendelkezik: „Az EDZŐ KÉPZŐ ISKOLA" CÉLJA A Magyar Népköztársaság hű, marxista-leninista tudással felvértezett, legkorszerűbb tudományos ismeretekkel rendelkező edzők új típusú képzése".

1953-1954. tanévtől a MAGYAR TESTNEVELÉSI FŐISKOLA (TF) mellett - átmenetileg levelező formában - szervezték meg. A kétéves tanulmányi idő teljesen ingyenes. Ugyanebben az időben rendelkeztek, hogy a játékvezetőknek „minősítő" vizsgát kell tenni.

A KAPOSVÁRI VASAS bekerült az NB. ll-be.

1953. Játékvezetők Tanácsa rendelkezett a „megyei csere játékvezetők" rendszeréről (Tolna, Somogy, Baranya, Fejér, Bács-Kiskun a megyék között) Dél-Dunántúlon.

1955. Hegyi Sándor somogyi származású labdarugónk válogatott lett.

1956. november 17-től a magyar labdarúgás ügyeit a Magyar Labdarúgó Szövetség független szervezetként intézi.

Megalakulta Délnyugati Labdarúgó Szövetség ideiglenes intéző bizottsága.

1956.  november 24-én létrejött a délnyugat-magyarországi Labdarúgók Szövetsége.

Elkészítették az NB. Ill-ba jutásért folyó osztályozó mérkőzések sorsolását. A Nagykanizsai csoportba került a Marcali, Fonyód, Siófok, Balatonboglár, Kaposvári Petőfi. A Kaposvári csoportba osztották: Nagyatád, Kaposvári Vörös Lobogó, Kaposvári Vasút, Csurgó csapatát.

1957.  A Dél-nyugati NB. III. bizottságban Somogy megyét Kiss István,a Kaposvári Dózsa elnöke képviselte.

1957. Gyánó a K. Kinizsi (Rákóczi) játékosa Pécsen járt orvosi egyetemre és a PEAC játékosa lett.

1962. Sportszakorvosi vizsgát kell tenni azon orvosoknak, akik a labdarúgás rendezvényein részt vesznek.

1963. Óvatos lépés a demokrácia felé (1963 dec. 13-i MTST alakuló ülése) EGRI GYULA MTST elnök beszámolójában az egységes társadalmi tömegszervezet a Magyar Testnevelési és Sportszövetség feladatait határozta meg.

1973. Területi ifjúsági válogatott tornát hoznak létre Baranya-Somogy-Tolna megyei ifi válogatottak és az NB-s ifi csapatok részére (Ettől kezdve kötelező az ifi és serdülő csapat szerepeltetése az NB-s csapatoknál.

1978. Átszervezik a bajnokságokat. NB. I, NB. II háromcsoportos és a harmadik vonal a megyei I. o. bajnokságok lesznek, (közel 30 év után visszaérkeztünk 1951-hez!)

1979. SZEPESI GYÖRGY-öt választják elnöknek, SZILVÁSI JÓZSEF bekerül a nemzetközi bizottságba.

1980. Osztályzón elbukott a Siófok. Sellye-Siófok 3 : 0

1981-1982. A DRÁVA csoport (Délnyugat Magyarország) lebonyolítását Somogy megyei kapja, Szilvási József elnök, volt FIFA játékvezető szerint nagy gondot fordítottak arra, hogy az egy helységben lévő csapatok mérkőzései ne ütközzenek időpontokban.

1983. A megyei szövetségek értékelésénél egyre több a kifogás a játék színvonalának visszaesése miatt, romlott a fegyelmi helyzet.

1986. Az MLSZ választások Somogyi Jenőt látták az új típusú gazdasági jellegű elnökség élére.

1986. december 9-én Somogyi Jenő MLSZ elnök 900 fő meghívott előtt az alábbiakat mondja: „a labdarúgás a legnagyobb szórakoztató iparág, amellyel idehaza alig-alig éltek azok, akiknek erre a múltban lehetőségük lett volna."

Célok: két év múlva önállóság - el kell érni, hogy a labdarúgás két éven belül önfenntartó legyen -, alulról felfelé kell építkezni.

1989-ben Baranya megye rendezi a DRÁVA csoport munkáját és irányítását. A küldőbizottság munkájában Somogyból Konrád László és Műdig József vesz részt.

1990. A gazdasági-társadalmi változás a labdarúgást fenntartó bázis szerveit hátrányosan érintette. Az átmeneti időszak hiánya a labdarúgás egész rendszerét megrázta.

1991. augusztus: a labdarúgásban jelentkező gondok egyike „a fiatalok hiánya a megyei csapatokban" címszó alatt jelentkezett. Megoldása érdekében az MLSZ 23 évnél fiatalabb NB. Ill-as válogatottak részére írt ki tornát azzal, hogy egy NB. Ill-as válogatott csapat már kiléphet a nemzetközi porondra.

1997. NB. III DRÁVA csoport Versenybizottságában Dr. VÖRÖS TAMÁS a SLASZ főtitkára képviseli Somogy megyét.

1999. február 4-én a labdarúgás történetében példátlan döntést hozott Deutsh Tamás ifjúsági és sportminiszter. Felfüggesztette az MLSZ elnökét Kovács Attilát, az elnökséget és a felügyelő bizottságot. Közbeavatkozott a FIFA. Kivizsgálást rendelt el és kilátásba helyezte a magyar labdarúgás nemzetközi szövetségből való törlését.

1999. április 12-szeptember 25-ig SZILVÁSI JÓZSEFET választották a MAGYAR LABDARÚGÓ SZÖVETSÉG ELSŐ EMBERÉNEK. Első elnökhelyettesként nagyon nehéz átmeneti időszakban irányította a magyar labdarúgást, Berzi Sándor főtitkárral együtt, és képviselte Magyarországot a Los-Angelesi FIFA kongresszuson Dr. Szepesi György és Berzi Sándor társaságában. 1999. szeptember 25-én Dr. BOZÓKY IMRÉT választotta elnöknek a tisztújító közgyűlés. A tizennégy tagú elnökségbe beválasztották Szilvási Józsefet, a Somogy megyei Labdarúgó Szövetség elnökét. 2003. Somogy megyei csapatok országos bajnokságában:

NB. I Siófok FC
NB. I/B Rákóczi FC
NB. II Barcsi SC
  Balatonlelle SE
  Kaposvölgye VSC-Nagyberki
NB. III Marcali-Agria SC
  BB SC-Balatonboglár
  Nagyatád FC
  Zamárdi Petőfi SE

 

   
Előző fejezet Következő fejezet