KöszöntőÜdvözöljük Önöket Tolna város hivatalos portálján.

 

Tolna már a rómaiak korában is lakott volt, Alta Ripa néven állt itt erõdítmény. Árpádházi királyaink uralkodása alatt a város Thelena, késõbb Tolna néven szerepelt. Rév- és vámhelyének köszönhetõen jelentõsége megnõtt. Országgyûlések színhelye, trónörökösi, királynéi birtok volt. A törökdúlás idejében a város teljesen elpusztult. A XVIII. század elsõ felében a város földesura bajor területekrõl telepített át embereket a kiürült városba, ennek következtében a város sohasem látott fejlõdésnek indult. Halászata, hajóácsai, malmai a Duna mentén ismertek voltak.

Tolna ma 12.500 lakosú kisváros a Dunától 6, Szekszárdtól 15, a világhírû Gemenci erdõtõl 15, és Budapesttõl 130 kilométerre fekszik. A vadászok kellemes kikapcsolódást találhatnak a Gemenci és a Gyulaji erdõkben, a horgászok pedig a város alatt húzódó holt-Dunán remélhetnek kitûnõ fogást. Kajak-Kenu Egyesületünk több Világ- és Európa-bajnokot nevelt és nevel ma is. Városunk rendelkezik mindazokkal az elõnyökkel, amelyek a kisvárosokra jellemzõek, vonattal, autóbusszal is könnyen megközelíthetõ.
A Thelena Hotelen kívül több panzió, vendégház, étterem és pizzéria áll az idelátogatók rendelkezésére. 10 km-es körzetben található a népszerû Fadd-Dombori üdülõtelep, a Volent-öböl, valamint az új Duna-híd. Országos hírû a - minden év augusztusában megrendezésre kerülõ, több napos - Thelena Fesztivál, valamint a novemberi EGÉSZ-SÉG HÓNAP mentálhigiénés rendezvénysorozata.
A rendezvényeken kívül érdemes megtekinteni a Várostörténeti Kiállítást, a Selyem Múzeumot, a Martinek Emlékházat, a ma is mûködõ Kékfestõ mûhelyt, valamint fazekas és kosárfonó népi iparmûvészeink - minden látogató elõtt nyitva álló - mûhelyeit.
Látogassanak el hozzánk és érezzék jól magukat városunkban!


Dr. Szilák Mihály
polgármester