VILLÁNY A MAGYAR MEDITERRÁN

A TÜZES VÖRÖSBOROK HAZÁJA

 

A LEGENDA

Régészeti ásatások alkalmával a Villányi-hegy lábánál megtalálták azt a rómaikori villát, amelynek házi oltárán a bor tárolására alkalmas cserépedény is elõkerült. Ez ékes bizonyítéka annak, hogy ezen a submediterrán tájon már 2000 éve a szõlõ és a borkultúra jelen van.A magyarok, a rácok és késõbb a németek (dunai svábok) folytatták ezt a nemes hagyományt.A német telepesek a magukkal hozott vörösbort adó fajtát, az oportót úgy honosították meg, hogy az alapja lett a mai vörösbor kultúrának. Itt élt és alkotott Teleki Zsigmond szõlõnemesítõ, aki világhírnévre tett szert az általa elõállított alanyfajtával, amely a filoxéravész után a szõlõszaporítás máig használt módja szerte a világon. Munkásságát a Bormúzeumban ismerhetik meg.

VILLÁNY A BORVÁROS

Eme történelmi múltra és a mai magas színvonalú borkultúrára tekintettel nemzetközi zsûri adományozta 1987-ben városunknak a SZÕLÕ és a BOR VÁROSA címet. Egy évre rá megalakult a VILLÁNYI BORÕRÖK BORRENDJE melynek a legkiválóbb borászok a tagjai.

Városunk minden utcájában táblák jelzik hol kóstolható, hol vásárolható a kiváló minõségû villányi bor. A magas minõséget az itt elsõként megalakult BORÚT EGYESÜLET is vigyázza akiknek szervezésében szállás és étkezési lehetõségekrõl is gondoskodtak. Panziók és igényesen kialakított magánszállások, valamint NÉGY kiváló étterem között lehet választani.

Fõ rendezvényünk a Villányi Vörösbor Fesztivál, amit minden évben október elsõ hétvégéjén háromnapos rendezvényként tartunk meg. Ezen a szõlõsgazdák mellett, a város fiataljai ünneplik az új bort a Kékoportót, amelyet az idelátogató vendégek is megkóstolhatnak a borkútból vett mintával. Az ünnepen a magyar borrendek díszruhás felvonulása, valamint a népiegyüttesek, zenekarok és tánccsoportok láthatók, hallhatók. A három-nemzetiségû Baranya- a testvérvárosok- és a szomszédos Horvátország küldötteinek díszes felvonulása felejthetetlen élmény minden résztvevõ számára. Az ünnepet három napos vigalom zárja, amelyre 15.000 ember látogat el évente Villányba.

Európai bordalfesztiválként ismert a másik nagy rendezvény, amelyre a jelentkezõk a kontinens bordalait hozzák Villányba-Pécsre.