Előző fejezet Következő fejezet

Szeged történetének kronológiája a 70-es évektől napjainkig

1980-as évek

 

Új Klinika 1984-89. Marosi Miklós tervei alapján építették. Hivatalos neve 410 ágyas klinika volt, de a köznyelv ma is „új klinika" névvel illeti.

 

1980.

Patay László elkészítette a dóm falfestményeit a Szent Gellért-oltár körül.

A Fekete-ház kiállítóhellyé válik.

1981. június 27.

Maty-éri vízicentrum átadása. Ma Gróf Széchenyi István Evezőspálya a hivatalos neve. A Maty-ér a környék belvizeit összegyűjtő tározó. 2250 méter hosszú mesterséges tó. Több mint negyedszázados fennállása alatt a világ valamennyi legjobb kenusa és evezőse versengett rajta. 2006-ban az évfordulót a kajak-kenu Európa-bajnokság tette emlékezetessé.

 

1983.

Elindul a Közéleti Kávéház rendezvénysorozata.

 

1984.

Az évszázad hóvihara Csongrád megyében februárban. Országszerte nagy riadalmat keltett, Szegeden is megszűnt az áram-és vízszolgáltatás, s komoly gondokat okozott a közlekedés.

Megkezdték a Szegedi Nemzeti Színház átépítését.

Átadták a Somogyi-könyvtár új épületét. 1978-1984 között épült. A Budapesti Városépítési Tervező Vállalat munkája. Klinkertéglás épületével belesimul a Dóm tér hangulatába. Egyben a Csongrád Megyei Levéltár otthona is. Az új könyvtár megépültével a Közművelődési Palota teljes egészében a múzeum alkotóműhelyévé vált.

 

1985.

Megnyit a Kass Galéria.

 

1986.

Augusztusi vihar Szegeden. 101,5 kilométeres sebességű szél mellett borsó nagyságú jéggel vegyes csapadék hullott. Nagy viharkárok keletkeztek, többek között a vihar kicsavart több főtéri platánt, a városi tanács kéménye ledőlt, s megrongálta a tanácsterem mennyezetét.

 

1987.

Megnyílik a Varga Mátyás Kiállítóház a Bécsi körúton.

 

1988-89.

A Deák Ferenc Gimnázium átadása. Novák István és Szekeres Mihály tervei alapján épült.

 

1989.

A Szegedért Alapítvány létrehozása. Célja, hogy értékelje a város kulturális, művészeti és társadalmi életében kiemelkedő eredményeket elérő személyiségek tevékenységét. Fődíját: a Szeged múzsája nevet viselő szobrot Lapis András alkotta.

Vadaspark. Ebben az évben nyitotta meg kapuit. Országos viszonylatban nagyon fiatal, de a 40 hektáros területen elterülő állatkert hihetetlen mértékben gyarapszik az elmúlt években különböző pályázatok elnyerése következtében. Nagy szerepet játszik a fajfenntartási programban. A tragikusan fiatalon elhunyt Gősi Gábor munkáját Veprik Róbert igazgató folytatja és fejleszti egyre magasabb szintre.

A park gyönyörű erdőivel ideális kirándulóhely a szegediek és a turisták számára.

A híres néprajzkutató és tudós, Bálint Sándor szobrának felállítása. Kalmár Márton alkotta mészkőből. A szobrot később megrongálták. Bronzba öntve újraavatták 2004-ben.

 

Készítette: Kalmár Márton

 

Somogyi-könyvtár

 

Bálint Sándor szobra a Mátyás téren

 

Maty-ér

 

 

   
Előző fejezet Következő fejezet