Előző fejezet Következő fejezet

Szeged történetének kronológiája a 70-es évektől napjainkig

1990-es évek

 

1990.

Az első demokratikus választás éve.

1719. május 21-én Szeged III. Károlytól szabad királyi városi rangot kapott.

Így minden év május 21-én a közgyűlés ünnepi ülést tart. Ez évtől számítjuk Szeged napjának ezt a dátumot.

Ekkor született meg Szeged új címere, és állították vissza a díszpolgári címet.

 

1990-1992

A Szegedi Tudományegyetem Kalmár László Informatikai Intézete Vinkler László két nagyméretű seccójának feltárása és restaurálása.

 

1991-92

Elkészült a Matáv távközlési adótornya. Nagy Csaba és Szatmári István tervezte. 158 méter magas.

 

1990.

Az Arany János Általános Iskola Novák István tervei alapján épült. Szerkezetileg megegyezik a Deák gimnázium épületével.

 

1991.

Megszűnt a Varsói Szerződés július 2.

Kitör a délszláv háború július 3-án Hosszú évek harcai kezdődnek, sok szenvedés, menekültáradat, mely Szeged életére is hatást gyakorolt.

A Havi Boldogasszony-templom, a ferencesek temploma déli oldalán felállították Szent Ferenc szobrát. Virág József alkotása.

 

1992.

A Kalap alatt című szobor a Tisza-part egyik kedves színfoltja. Lapis András műve.

Pál Mihály Pelikán-kútjának elhelyezése a Tisza Lajos krt. 34. udvarán.

A Szegedi Csillagvizsgáló a Füvészkertből kapott kis területen létesült. Kétoldalt szétnyitható tető, tükrös teleszkóp segíti a szakemberek munkáját, de lehetőséget ad Szeged egész lakosságának, hogy fürkészhesse a csillagok titkait.

 

1993.

Az első szegedi utazási kiállítás megnyitása. 2006-ban a XIII. kiállítás nyílt a Hangár Expo és Konferencia-központ területén. A városok, térségek képviselői elhozzák anyagaikat, így könnyítve meg az üdülési lehetőségek közötti választást.

A Belvárosi temetőben felállították Popovics Lőrinc II. világháborús emlékművét.

 

1994.

Az ENSZ 47. közgyűlése minden év március 22-ére jelölte ki a víz világnapját.

A magyar környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter május 10-ét a madarak és fák napjává nyilvánította.

A Magyar Tudományos Akadémia szegedi székháza a Régi Hungária Szálló épületében kapott helyet 1967-ben a Somogyi utca 7. szám alatt. Ennek udvarát díszíti Bánvölgyi László Einstein-szobra.

 

1996.

Kováts József 1956-os mártír szobrát Kalmár Márton készítette.

Szent István és Boldog Gizella szobra. Anyagában ugyan eltér a Széchenyi tér többi szobráétól, de historikus ábrázolásával mégis illeszkedik közéjük. Kligl Sándor műve.

 

1997.

Melocco Miklós 56-as emlékművének felavatása a Rerrich Béla téren. Az alkotás a forradalom jelképe. Szárnyain Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról című költeményének sorai olvashatók.

 

1997-99

Megnyílt a Dugonics András Piarista Gimnázium. Golda János tervezte. Az oktatási épületet templom és sportpálya egészíti ki.

 

1998.

A szegedi közönség először szavazhatott a Dömötör-díjra, mely a színház alkotógárdájának legsikeresebb tagjait jutalmazza.

Új szennyvíztisztító telepítése. Az eddig tisztítás nélkül a Tiszába ömlő szennyvizet szűri meg. A tisztítás német technológiával történik.

Szent Borbála szobra. A bányászok védőszentjének szobra az Oskola utcán található, az Égő Arany-ház oldalánál. Popovics Lőrinc alkotása.

A Tisza-part mellvédjén található, a Roosevelt térnél Farkas Pál Kérész-szobra, mely a tiszavirágok rajzását idézi fel.

A Tesco átadása. A Franciahögy területén létesült. Nemcsak a környék, de egész Szeged kedvelt bevásárlóközpontja.

I. Szőregi Rózsaünnep

 

1999.

Magyarország a NATO tagja lett március 12-én.

Patay László a Szent Kereszt-oltár körüli falfestményeket készíti el a Dómban, melyek Jézus életének főbb eseményeit elevenítik fel.

A Szeged Plaza 1999-2000-ben épült a Búvár-tó partján. Belseje a sétálóutcák hangulatát idézi. A tó melletti sétány, a vízi madarak életének megfigyelése egyben kedvelt kirándulóhellyé is teszik.

Megalakul a Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesülete. Sok rendezvényen szerepelnek, a szőregi csata felelevenítése augusztus első hétvégéjén minden évben nekik köszönhető.

 

Szent István és Boldog Gizella szobra a Széchenyi téren

 

1956-os emlékmű. Rerrich Béla tér

 

Tiszavirágzás

 

 

   
Előző fejezet Következő fejezet