Előző fejezet Következő fejezet

Szeged történetének kronológiája a 70-es évektől napjainkig

A 2009. év tervei

„Mert aki ma programot, koncepciót kínál,

az reményt ad."

(Kass János)

 

Az Európai Unió 86%-os támogatásával új villamos- és trolivonalak kiépítése

A Szent Ferenc utcai csomópont kiépítése

Teljesen megépül a nyugati elkerül út

Új munkahelyek teremtése a Napfény-parkban

A tarjáni Víztorony tér átépítése

Új kerékpárutak

M43-as autópálya megépítése

Új Tisza-híd

Folytatódik a Belváros rekonstrukciója

A Reök-palota előtti tér megújítása

Tovább folytatódik a panelprogram

Kulturális rendezvények

Iskolarekonstrukciók folytatása

Napfényfürdő átadása

A mérnök-pantheon befejezése - Zsigmondy Béla vízépítő mérnök portréjának elkészítése.

 

Készítette: Fűz Veronika

 

Az új Tisza híd látványterve

 

A 47-es úti csomópont látványterve

 

A Rókusi körúti villamos látványterve

 

Panel-felújítási program

 

Csak száraz adatok halmazának tűnik ez a felsorolás, pedig mennyi munka, szenvedélyes vita, szellemi és fizikai erők összpontosítása húzódik egy olyan egyszerű adat mögött, hogy pl. „Folytatódik a Belváros rekonstrukciója".

S mennyi mindent nem soroltunk még fel!

Nem beszéltünk Tápéról, Kiskundorozsmáról, Szőregről és telepeinkről sem. Nem szóltunk arról, hogy új városrészek születtek, s létrejött a harmadik körutunk is.

Nem beszéltünk a város díszpolgárairól, a sportról, az oktatásról, az egyetemi képzés megújulásáról a könyvtárakról, a könyvkiadásról, folyóiratokról, a színházról, a szellemi élet megannyi műhelyéről. Nem beszéltünk a temetőkről sem.

Nem beszéltünk azokról sem, akik fizikai erejükkel járulnak hozzá, hogy a Szeged polgárai jól érezzék magukat, s büszkék lehessenek joggal városukra. Mert büszkélkedünk vele, s elvárjuk, hogy mindenki gyönyörűnek lássa.

Nem beszéltünk az évente megrendezésre kerülő városi eseményekről, programokról sem:

Kultúra napja, téltemetés, Szegedi Tavaszi Fesztivál, családi napok a víz világnapja alkalmából, utcai futóverseny, húsvéti tojásvadászat, könyvnapok és kiállítások, a Föld napja rendezvényei, a Szegedi Szabadtéri játékok, a Muzsikáló udvar, néptáncfesztivál, majális, Szeged napja rendezvényei, pünkösdi vigadalom, ünnepi könyvhét - benne Szegedtől Szegedig Antológia, sörfesztivál, Városházi esték, nemzetközi művészeti versenyek, a MEZZO operafesztivál, Szőregi Rózsaünnep, kamionos találkozó, várjátékok, Huszár és Hagyományőrző találkozó, grill-fesztivál, Szent István-napi ünnepek, Szegedi Ifjúsági Napok, magyarnóta műsorok, halászlé-fesztivál, Őszi Kulturális Fesztivál, karácsonyi ünnepi hetek.

A Város így gondoskodik arról, hogy a munkában megfáradt emberek ne csak a szépségekben tudjanak gyönyörködni, hanem tudjanak művelődni, szórakozni, kikapcsolódni is.

Mindezekben a rendezvényekben nagy szerephez jut a Tisza is, mely ugyanúgy sajátunk, mint a város. Féltő szeretettel figyeljük minden megmozdulását, s szeretjük akkor is, ha szelíd, akkor is, ha haragos.

A kronológiában is nemegyszer szó esik róla, s a vele kapcsolatos gondokról, örömökről, tervekről.

Utcaneveinkben, rendezvényeink, intézményeink nevében gyakran ismétlődik a „Tisza" szó. Ez is az iránta való ragaszkodásunkat jelzi.

Ha időnk engedi, tegyünk egy kirándulást Újszegedre, a Szövetség utcába. Itt található a Vízügyi Történeti Emlékhely, amely elénk tárja a Tiszával kapcsolatos múltat, a nagy árvizeket, az árvízvédelmi eszközöket. Segítségükkel elgondolkodhatunk a múlton, de talán a jövőn is.

Bali Pétemé

 

 

   
Előző fejezet Következő fejezet