Előző fejezet Következő fejezet

Előszó

 

Több mint ötszáz éve nyomtatják a kalendáriumot. Magyar naptárt, kalendáriumot 1481-ben nyomtattak ki először, amikor egy krakkói csillagásznak a munkáját fordította le magyar nyelvre egy ismeretlen, magát csak E. G. betűvel megjelölt „mester". Ezt a kalendáriumot Bécsben nyomtatták ki Mátyás király idejében az akkori német-római császár engedelmével. Utána híres naptár lett száz év múlva a „lőcsei kalendárium", ami ma is példája és mintája az összes naptárnak.

Nehéz meghatározni a kalendárium műfaját, amely részben ismereteket hordoz, részben szórakoztató olvasmányokat tartalmaz. Ezt a fő vonulatot igyekeznek megtartani a Tabi Kilátó szerkesztői is. Az elmúlt években megjelent kötetek népszerűsége az oka annak, hogy ismét jelentkezünk e helyi kiadvánnyal. Bízunk abban, hogy az 1992-1993-ra szóló Tabi Kilátó ismét megnyeri az Önök tetszését.

Legyen ez a kalendárium mintegy példázata a mindennapi életünknek, ahogyan itt összevegyül a csöndes jókedv és a komoly meggondoltság, úgy legyen egyensúlyban az életünk is: mérsékletesség a mulatságban, kitartás és bizakodás a nehézségek között, alapos meggondoltság és tudás a tennivalóinkban. Ha ez így lesz, akkor boldog lesz az újesztendő, melyet szívből kívánnak:

-a szerkesztők-

 

  
Előző fejezet Következő fejezet