Előző fejezet Következő fejezet

A GYÓGYNÖVÉNYGYŰJTÉSRŐL ÁLTALÁBAN

 

Hazánkban a gyógynövénygyűjtésnek már nagy múltja van. Századunk első évtizedeiben általános volt, hogy a falvak lakói járták a határt, erdőt, mezőt és gyűjtötték az általuk ismert gyógynövényeket. Érdemes ehhez a népi hagyományhoz visszatérnünk, ez által közelebb kerülünk a természethez, jobban megismerjük a növényeket és a megszárított gyógynövényekkel pedig kiegészíthetjük házipatikánkat.

Magyarország vadon termő gyógynövényekben nagyon gazdag. Gyógyító növényekkel mindenütt találkozhatunk, hegyeken, sík vidéken, réteken, legelőkön, erdőkben, mocsarakban, folyók, patakok, tavak partjain, árkok mentén, vetések szélén, úton-útfélen.

Gyógynövényt bárki gyűjthet, nem kell hozzá semmiféle engedély, viszont nagyon fontos, hogy jól ismerjük azokat a növényeket, melyeket gyűjteni, használni akarunk. Tudnunk kell, hogy melyik növénynek melyik részét mikor és hogyan kell gyűjteni, megszárítani, és eltartani.

A gyógynövényeknek különböző részei tartalmazhatnak hatóanyagokat (virág, levél, hajtás, gyökér, ágvég, termés, stb.)

Mit mikor gyűjtsünk?

Általános szabály, hogy földbeli részeket, gyökeret, gyökértörzset, hagymát, ősszel vagy kora tavasszal gyűjtsünk.

A leveleket közvetlen virágzás előtt, hajtást a virágzás kezdetén, virágot a virágzás elején, magvakat teljes érés előtt vagy alatt. A gyökereket bármely napszakban lehet szedni, földfeletti részeket ajánlott délelőtt a harmat felszáradása után, virágokat, terméseket száraz, napos időben.

Eső után ne gyűjtsünk, várjunk néhány napot.

Néhány jótanács:

  1. Csak egyértelműen azonosított növényeket szedjünk, vagy ellenőriztessük gyógyszerésszel, botanikussal, gyógynövény- felvásárlóval.
  2. A növényi részeket, növényeket soha ne gyűjtsük műanyagzacskóba, inkább kosárba, vászonzsákba, esetleg papírdobozba.
  3. Autóúthoz közel, legalább 500 méter távolságban ne gyűjtsünk, kerüljük a műtrágyázott, növényvédőszerrel kezelt területeket.
  4. Csak teljesen egészséges növényt szedjünk.
  5. Gyűjtés közben kímélni kell a gyógynövényállományt, ha csak levelet, vagy virágot szedünk, ne húzzuk ki gyökerestől!
  6. Védett növényt ne szedjünk le!
  7. Sohase gyűjtsünk házi használatra mérgező növényt!
  8. Mindig csak annyi növényt szedjünk össze, amennyit meg tudunk szárítani.

Mikor kellően szárazak a gyógynövények?

Általános szabály: virágok és levelek, ha ujjak között könnyen szétmorzsolhatok, hajtások vastagabb szárrészei is pattanásra eltörhetők, gyökerek, kérgek kemények, merevek, pattanásra törnek. A terméseket „borsszárazra" kell megszárítani.

A szárított gyógynövényeket egy évig tárolhatjuk száraz, hűvös helyen.

Néhány példa arra, hogy melyik növényt hol keressük:

Erdőkben, erdőszéleken, tisztásokon, vágásokban, bozótosokban találhatunk vérehulló-fecskefűvet, tüdőfűt, csípőscsalánt, apróbojtorjánt, bodzavirágot és termést, galagonyát, ezerjűfüvet.

Legelők és rétek néhány fontosabb gyógynövénye a cickafarkfű, vad kakukkfű, kamilla, pásztortáska, gyermekláncfű, orbáncfű, utifű.

Vizek mentén, nyirkosabb réteken, árkokban és árkok mentén élő növények a fehérmályva, zsurló, papsajtmályva, fekete-nadálytő.

Művelés alatt álló földek gyógyító növényei a pipacs, szarkaláb, búzavirág.

Környezetünkben megtalálható haszonfák, díszfák részei is gyűjthetők, így a hársfavirág, fehér akácvirág, vadgesztenyelevél.

Sok házunktáján megtalálható kultúrnövényt is felhasználhatunk gyógyító növényként.

 

Erényi Alajos rajza

 

Ilyen a diófalevél, kukoricabajusz, babhüvely, napraforgóvirág, málnalevél, szamócalevél, feketeribizli-levél, petrezselyem levele, stb.

A gyógynövények nem csodaszerek, de megfelelő módon alkalmazva gyógyító értékűek, hasznos tulajdonságuk, hogy egyszerű teaként elkészítve már kész gyógyszert nyújtanak.

Ha gyógynövényekkel akarjuk betegségünket gyógyítani, mindig tájékozódjunk arról, megfelelő növényt, növényeket választottunk-e, hogyan kell azokat helyesen elkészíteni, milyen adagokat és meddig fogyasszunk a kívánt hatás elérésének érdekében.

A könyvből való öngyógyítás nem mindig visz sikerre. Sok gyógynövény teát egyénre szabottan és kúraszerűen kell alkalmazni, helyesebb orvostól, természetgyógyásztól, gyógyszerésztől tájékoztatást, tanácsot kérnünk.

A gyomorégés, savtúltengés sokaknak okoz kellemetlenséget, rossz közérzetet. Enyhítésére, megszüntetésére a magyar népi orvoslás egy könnyen elérhető és elkészíthető „gyógyszert" alkalmaz:

Végy egy közepes méretű, csírátlan, érett burgonyát, reszeld le, nyomkodjad ki a levét és ezt ízesítés nélkül fogyaszd el, naponta kétszer, míg panaszaid megszűnnek. Felnőtteknek ajánlom!

 

Sternóczkyné Proksa Éva

 

  
Előző fejezet Következő fejezet