Előző fejezet Következő fejezet

Legyek, rovarok, betegségek

 

A betegségek terjesztésében meglehetősen fontos szerepe van a légynek, amely nyáron egy repüléssel többszáz méter utat is meg tud tenni. Könnyen el lehet tehát képzelni, hogy milyen óriási területen cipelik ezek az apró, látszólag ártatlan „háziállatok" a betegséget állatról emberre, sőt emberről emberre is.

A légy különös előszeretettel tartózkodik szeméthulladékon, trágyadombon, sőt legnagyobb részük itt is kel életre. Már most a szemétben rejtőző kórokozó baktériumokat ezek az apró állatok testük felületén vagy ürülékükben viszik tovább s adják át az emberiségnek.

Mi legyen hát a védekezés? Házunk tájékát tartsuk legnagyobb tisztaságban, élelmiszert letakaratlanul ne hagyjunk, mert már egyetlen légyköpés is a baktériumok százezreivel ajándékozhat meg bennünket. Falun a friss trágyát több napon át jól zárható tartóba kell tenni s mielőtt a trágyadombra hordanák, oltatlan mésszel kell összekeverni, ezzel elveszíti vonzóerejét a légyre nézve. A lakásból a legyen nagyon egyszerűen távol lehet tartani. Néhány bodzaágat kell a szobában elhelyezni és a légy messze kerüli a neki annyira ellenszenves illatot.

Sokkal veszedelmesebb a fertőzések terjesztése szempontjából a szuró-rovarok csoportja. Például a szúró légy, szúnyog, a bolha és a házipoloska. A szúró légy a lépfene terjesztésére alkalmas. A veszedelmes kis állat a lépfenés állatot megszurva, annak fertőzött vérét egészséges emberre szúrás útján át tudja oltani. Kísérletek bizonyítják, hogy a szúró légy a lépfeneba-cillusokat két kilométer távolságra is tovább viszi. A bolha a tifusz s a pestis bacillusainak terjesztésére alkalmas. Ugyancsak csípéssel terjesztik a legborzalmasabb fertőző betegségeket a poloska és a ruhatetű. A kiütéses tífuszt kizárólag ruhatetű közvetítése útján lehet megkapni. Eléggé ismeretes a szúnyog szerepe a malária terjesztésében. A maláriát tudniillik egy a szúnyog testében élősködő baktérium okozza s ezt az élősködőt a szúnyog szúrás közben viszi át az emberi testbe. A védekezés a mocsarak, a szennyvízzel telt gödrök lecsapolása, az esővizet felfogó edények, ciszternák befedése, vagy fertőtlenítése.

 

  
Előző fejezet Következő fejezet