Lezárult a Suli.net.tan pályázat 2010

Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. a TÁMOP kiemelt projekt 5. pillér: „Komplex eTanulás digitális pedagógiai, tartalomszolgáltató, IKT kompetenciafejlesztést támogató szolgáltató rendszer fejlesztése, továbbfejlesztése” keretében valósította meg eTanulás Szakmai Kollégium alprogramját. A projekt célja egy olyan, a digitális kompetencia fejlesztését szolgáló műhely létrehozása és működtetése, ahol az oktatásban széles körben bevezethető jó gyakorlatok jönnek létre az IKT eszközök felhasználása terén. A Suli.net.tan pályázatot az Educatio Kft. Senior és Junior kategóriában hirdette meg annak érdekében, hogy aktív tanárok mellett tanár szakos hallgatók is részt vehessenek a Szakmai Kollégium munkájában.

A szakmai zsűri döntése alapján 19 tanár és 5 tanárjelölt kapott lehetőséget arra, hogy 2010 májusától 2010 szeptemberéig együtt dolgozzon a pályázati feladatokon. Egy hatrészes országjáró előadássorozat állomásain minden pályázó bemutatta továbbfejlesztés alatt álló jó gyakorlatát. A rendezvények célja az volt, hogy minél több tantárgy keretében minél több jó példa, közvetlenül hasznosítható ötlet, módszertani megoldás kerüljön bemutatásra az IKT eszközökkel támogatott tanítás és tanulás területéről. A suli.net.tan pályázat keretében készült munkák bemutatására szolgáló weboldalon szakmai blogok írására vállalkoztak a szakkollégiumi munkában résztvevők. A blogok témája az IKT eszközökkel segített pedagógia különböző tantárgyi kontextusokban. A bloggerek a továbbiakban is szívesen veszik az észrevételeket, kérdéseket, megjegyzéseket a blogbejegyzésekhez írt hozzászólások formájában. A szakmai műhelymunka során a pályázók részletesen kidolgozták 8-10 – tanárjelöltek esetén 3-5 – tanórából álló jó gyakorlataikat, melyekből egy-egy kiválasztott tanóra filmfelvételére is sor került. Ezekből a felvételekből készültek el az IKT műhely 2010 kiadvány 10 perces filmjei. A filmfelvételek mindegyike mellé óravázlat és segédanyagok is készültek. A szakmai anyagok az IKT műhely weboldalán is elérhetők. Az Educatio Kft. a kiadvánnyal támogatást kíván nyújtani mindazon pedagógusok számára, akik a digitális írásbeliség fejlesztése érdekében, az IKT eszközrendszerével segített oktatáshoz keresnek hatékony módszereket és jó gyakorlatokat.

Az eTanulás Szakmai Kollégium alprogram részeként kiírt Suli.net.tan pályázat – 2010 eredményhirdetésére az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által Debrecenben megrendezett Sulinetwork 2010 konferencia keretében került sor.

A suli.net.tan pályázat minden résztvevője oklevelet és gravírozott emlékplakettet kapott a pályázaton való részvételért, kiemelten a hazai szakmai blogoszféra bővítéséért. Ezen felül a digitalistananyag.hu jóvoltából a díjazottak DVD oktatófilmeket kaptak, a Stiefel Eurocart Kft. jóvoltából pedig 10-10 digitális tananyag 1 éves licencét.

A suli.net.tan pályázat junior kategóriájában különdíjat kapott Racsko Réka az egri Eszterházy Károly Főiskola és Farkas Bertalan Péter az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatója. Mindketten az előbbiek mellett egy, a Balázs Diák Kft. által felajánlott Clasus webkamera birtokosai lettek. Szintén a Balázs Diák Kft. ajándékát, egy Clasus hangfal szettet kapott Keller Mirella és Neumann Viktor, mindketten az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatói. A suli.net.tan pályázat junior kategóriájának legjobbja a szakmai zsűri döntése alapján Nemes-Nagy Katalin Erika, a Zsombó–Csólyospálos Községek Általános Iskolája tanára, aki immár a Szegedi Tudományegyetem végzett hallgatója, akinek díja a Műszaki Kiadó kémia tananyaga mellett, hogy ellátogathat a világ legjelentősebb oktatástechnológiai seregszemléjére, a londoni BETT 2011 kiállításra.

A suli.net.tan pályázat senior kategóriájában indultak, és díjazottak Császi Csaba az egri Eszterházi Károly Gyakorló Iskola tanára, Fábián László, a budapesti ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola tanára, Mesterné Csendes Katalin és Vargáné Kiss Erika a kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola tanítói, Fári János a kecskeméti Katona József Gimnázium tanára, Gerják István a budapesti Giorgio Perlasca Vendéglátóipari Szakközépiskola tanára, Skultéty Zoltánné, a miskolci Bársony János Általános Iskola tanára. A Balázs Diák Kft. különdíját, egy iDoctum tananyag-csomagot Ládi Klára a jászkiséri Csete Balázs Általános Iskola tanára kapta. Különdíjban részesült Baracs Nóra, a pécsi Széchenyi István Gimnázium és Szakközépiskola tanára, aki a Műszaki Kiadó történelem ajándékcsomagját kapta, Tóth Imre a hajdúnánási Bocskai István Általános Iskola igazgatója, aki a Balázs Diák Kft. által felajánlott Clasus webkamerát vehette át, valamint Racskó Péter a pásztói Mikszáth Kálmán Gimnázium igazgató helyettese, akinek díja a Műszaki Kiadó matematika ajándékcsomagja, és a Webcam Laboratory Kft. ajándéka, amely a Webcam Laboratory szoftver egy 30 fős osztálylicence. Az LSK Hungária Kft. egy 5 egységes SMART Response szavazórendszert ajánlott fel annak a pedagógusnak, aki a SMART interaktív táblát leginnovatívabban használta. A díjazott Szederné Tóth Zsuzsanna a sátoraljaújhelyi Trefort Ágoston Szakközépiskola tanára lett. 

A suli.net.tan pályázat legjobb természettudományos jó gyakorlatáért a Webcam Laboratory Kft. által felajánlott, a Webcam Laboratory szoftver korlátlan iskolai licencét kapta Zsigó Zsolt a nyíregyházi Bánki Donát Műszaki Középiskola tanára.

Különdíjban részesült a szegedi Orczy István Általános Iskola tanára Kiss Mónika Mária, díja a Műszaki Kiadó általános iskolai ajándékcsomagja és a Balázs Diák Kft. által felajánlott Clasus hangfal szett.

Az 5. legjobb pályázatával különdíjban részesült Gilicze Tamás, a csongrádi Batsányi János Gimnázium tanára. Díja a Webcam Laboratory Kft. ajándéka, amely a Webcam Laboratory szoftver egy 30 fős osztálylicence.

A 4. legjobb pályázat alkotója a Cleverboard Kft. által felajánlott, 100 ezer Ft értékű Sahara WPS720 vezeték nélküli prezentációs rendszert kapta. A díjazott Giliczéné László Kókai Mária, a csongrádi Batsányi János Gimnázium tanára.

A suli.net.tan pályázat senior kategóriájának 3. helyezettje a Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorlógimnáziumának tanára, „Mondd, te kit választanál…?” című jó gyakorlatával Farkas Judit, aki ellátogathat januárban a londoni BETT 2011 kiállításra.

A szoros szakmai verseny 2. helyezettje a Szegedi Kereskedelmi, Közgazdasági és Vendéglátóipari Szakképző Iskola tanára „Tudod-e hogy?” című, a wiki módszer oktatási alkalmazását bemutató jó gyakorlatával Sutka Irén, aki szintén ellátogathat januárban a londoni BETT 2011 kiállításra.

A 2010-es suli.net.tan pályázat senior kategóriájának győztese „Gondold csak meg!” című újszerű jó gyakorlatával a Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorlógimnáziumának tanára, Dr. Farkas Zoltán. A fődíj az Eutrust Zrt. által felajánlott MIMIO típusú mobil interaktív tábla.

Az ünnepélyes rendezvényen a díjakat Könczöl Tamás, az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. Közoktatási-, valamint a Digitális Pedagógiai Osztály osztályvezetője adta át. Gratulálunk valamennyi nyertesnek, és sok sikert kívánunk további tanári munkájukban.