Rendszerkövetelmények

Böngészők
Az oldalak megtekintéséhez olyan Internetes böngészőre van szükség, amely támogatja a Java Script nyelv 1.2-es változatát, valamint ismeri a HTML 4 nyelvet. Javasolt böngészők a Netscape Navigator 4.5x, az Internet Explorer 4.7x, illetve ezek újabb verziói. (Az Internet Explorer 4.71-es változata hibás, ezért csak az újabb változatok használhatók.)

Megjelenítés
Az oldalak megjelenítéséhez minimum 800×600 felbontású, high color (64k szín) színmélységű képernyő ajánlott.

Ha a menüsor egy része kilógna az ablakból, akkor Explorer esetében a címsávot vagy a gombok feliratait, Netscape esetében a Personal Toolbar-t el lehet rejteni.

 

A kezelőfelület használata

Nyitóoldal

A nyitóoldalról érhetők el a feldolgozott tantárgyak - kémia, fizika, földrajz, biológia - kezdőlapjai. A tantárgyak címei mellett az őket jelképező ikonok állnak. Ezekre, vagy a feliratokra kattintva juthatsz az egyes tantárgyak kezdőlapjaira. A nyitóoldalról érhető el továbbá ez az útmutató és a kolofón is.

 

A kezelőfelület felépítése

A program egységes felépítésű kezelőfelületet használ mind a négy témakör esetében, melyet az alábbi ábra szemléltet:

Ikonsor
Az ikonsorban középen az aktuális tantárgy neve olvasható. Ha erre kattintunk, visszatérhetünk a nyitóoldalra. A négy ikon a négy tantárgyat jelképezi, segítségükkel bármikor átléphetünk egy másik tantárgy kezdőlapjára. Az ikonok jelentése sorrendben a következő:

Kémia Fizika Földrajz Biológia

Kémia

Fizika

Földrajz

Biológia

 

Menüsor

Előző téma

A "balra mutató nyíl" segítségével az előző témához lapozhatsz vissza. A kezdőlapon, illetve ha nincs előző téma, az ikon inaktív. Ilyenkor halványabb árnyalatban jelenik meg.

Tartalom

A "nyitott könyv" ikonra kattintva visszatérhetsz az aktuális tantárgy tartalomjegyzékéhez.

Fogalomtár

A "betűs tábla" gomb a Fogalomtárat jeleníti meg. Kezeléséről bővebben a "Fogalomtár kezelése" c. részben olvashatsz.

Feladatok

A "jegyzetlap" ikon a tantárgyhoz tartozó tesztsorok tartalomjegyzékét jeleníti meg. Részletesen lásd a Kezdőlapok kezelése c. fejezetet.

Következő téma

A gomb jelentése magától értetődő, a következő témához lapozhatsz vele. Természetesen a kezdőlapon, illetve ha nincs előző téma, az ikon használata értelmetlen, azaz halványabban jelenik meg.

A lapozás csak az adott témakörön belül érvényes, a nyilak segítségével nem léphetsz át egyik témakörből a másikba. Ha végére értél egy témakörnek, kattints a "nyitott könyv" ikonra, és válassz új témakört!

 

Kezdőlapok kezelése

Amikor tantárgyat váltunk (az ikonsor segítségével), vagy a tesztekhez ugrunk (betűs tábla) egy kezdőlapra jutunk. A kezdőlapon a baloldali ablakban vannak felsorolva a tantárgy témakörei, a jobboldalon pedig a témakörökhöz tartozó témák, ahogy ezt az alábbi ábra is mutatja:

Jobboldalon kezdetben az első témakör tartalma jelenik meg. A témakörök között a nevükre kattintva válogathatsz. Ha meg szeretnél nézni egy témát, kattints a jobb oldali ablakban a téma nevére.

 

Szöveges oldalak használata

Amennyiben kiválasztottál egy témát, a baloldali ablakban megjelenik egy animáció, a jobboldalon pedig a hozzá tartozó magyarázó szöveg. A szövegben vastag betűvel kiemelt szavak, kifejezések egy-egy fogalmat jelölnek. Rájuk kattintva megjelenik a fogalom jelentése, magyarázata. (A fogalomtár használatát lásd a Fogalomtár kezelése c. fejezetben.)

Egy témához több animáció is tartozhat, ezeket a szövegbe ágyazott mozgó ikonok segítségével hívhatod elő.

Például

földrajzban:                     fizikában:  

Sok esetben az ikon mellett dőlt betűs felirat olvasható, amely az ikonhoz tartozó animáció tartalmára utal. Erre is rákattinthatsz az animáció előhívásához.

Minden téma végén megtalálható a A témához kapcsolódó kérdések ikon, amely a témához kapcsolódó tesztsorhoz ugrik. A mellette szereplő felirat a tesztsor címét mutatja. (Erről bővebben a Feladatok c. részben olvashatsz.)

 

Animációk kezelése

A szövegekhez tartozó animációk lejátszhatók, megállíthatók, visszapörgethetők, léptethetők, viszont kezelésük egy kicsit eltér egymástól, attól függően, hogy milyen böngészőprogramot használsz.

Ha Explorer-t használsz
Az animációk kezelése az animáció alatt elhelyezkedő vezérlőpanel segítségével történik. Ezen két gombot és egy sávjelzőt láthatsz. A gomb segítségével elindíthatod a gombbal leállíthatod az animációt. Szintén megáll a lejátszás, ha futás közben a gombra klikkelsz. A sávjelző ugyanúgy működik mint egy gördítősáv, segítségével az animáció pozicionálását végezheted el könnyű szerrel.

Ha Navigator-t használsz
Navigatorban a vezérlőpanel nem működik. Az animációt lejátszani úgy tudod, ha az egér bal gombjával egyszer az animációra kattintasz. Ha még egyszer rákattintasz, az animáció megáll. Jobb gombbal kattintva egy menü jelenik meg, melyben a következőkből választhatsz:

Play - elindítja az animációt
Pause - megállítja az animációt
Rewind - az első képkockára ugrik
Forward - az utolsó képkockára ugrik
Frame Back - visszalép egy képkockát
Frame Forward - előrelép egy képkockát

 

Feladatok

Minden témához feladatok is kapcsolódnak, melyek tesztkérdések formájában jelennek meg. A tesztsorok oktató jellegűek, céljuk nem az adott témában szerzett tudásszint felmérése. Ez azt jelenti, hogy a kérdésekre adható válaszok mindegyike kiválasztható. Ha nem találtad el a helyes választ, próbálkozhatsz újra, amíg meg nem találod a helyes megoldást. A jó megoldást a , a rosszat az jelzi.

Sok esetben nem csak egyszerű visszajelzést kapsz, hanem magyarázatot is, miért éppen az a jó vagy éppen a rossz válasz. Ezek kijelzése a kérdések feletti részben történik, amely mindig a képernyőn marad, még akkor is, ha a kérdéseket elgörgeted. Itt láthatod az eredményed is, ha mégis úgy döntenél, hogy leteszteled magad. Az eredmény százalékokban van kifejezve, értéke a jó válaszok és a helyes válaszok arányában változik.

A kérdésekre úgy válaszolhatsz, hogy rákattintasz a felsorolt válaszlehetőségek egyikére. Bizonyos esetekben egy kérdéshez több helyes válsz is tartozhat.

A tesztsor végén általában három gomb található:

Előző teszt Az "Előző" feliratú kapcsoló az előző kérdéssorhoz visz vissza.

Tesztek nyitóoldala A "Nyitóoldal" feliratú gomb a tesztek tartalomjegyzékét jeleníti meg.

Következő teszt A "Következő" gomb a következő kérdéssort mutatja meg.

Ha nincs előző ill. következő tesztsor, akkor ezek a kapcsolók nem jelennek meg. A lapozgatás az adott témakörön belül lehetséges, csakúgy, mint a menüsor jobbra és balra mutató nyilai esetében.

 

Fogalomtár kezelése

A Fogalomtár külön ablakban jelenik meg. Az ablak elmozgatható, átméretezhető, bezárható. Amennyiben a jobboldali szövegablakból indítottuk a fogalomtárat a használat után be kell zárni. Onnan csak így érhető el újra.

A Fogalomtár három osztatú. A felső részben vannak felsorolva azok a betűk, amelyekhez tartozik valamilyen fogalom. Egy betűre kattintva a kiválasztott betűhöz ugorhatsz. Baloldalon látható a Előző fogalom ikon, melynek segítségével az előző fogalomhoz térhetsz vissza, ha van ilyen.

A középső, legnagyobb részben helyezkednek el maguk a fogalmak.

Az alsó részben három tantárgy nyomógombja látható. Segítségükkel könnyedén tudsz az adott tantárgynak megfelelő fogalomtárra váltani.

 

Vissza a nyitóoldalraVissza a nyitóoldalra