Versenyfeladatok

 1. Rangsorolja területük, népességszámuk és népsűrűségük alapján a szomszédos országokat!

  1. Szlovákia
  2. Ukrajna
  3. Románia
  4. Kis-Jugoszlávia
  5. Horvátország
  6. Szlovénia
  7. Ausztria
  8. Csehország

  Népességszám szerinti sorrend:
  Terület szerinti sorrend:
  Népsűrűség szerinti sorrend:

 2. Egészítse ki a következő szövegrészleteket!

  Csehország nagyobbik, nyugati részét a (1) ….. foglalja el, amelyet 800-1500 m magas, erdős (2) ……. kereteznek. Az Érchegység déli lábánál vastag (3) …… telepek képződtek. Karlovy Vary környékén kitűnő minőségű (4) ……., Ceské Budejovicétől délre pedig (5) …… bányásznak. Csehország keleti részén terül el a tágas (6)……., amelyhez északon, a (7)…… lábánál a feketeszéntelepeiről ismert (8) …….. csatlakozik. A bányavidék központja (9) …….

  Szlovákia túlnyomó részén a fiatal, gyűrt szerkezetű (10)…… láncai tornyosulnak. A hegység vonulatai között a (11) ……, a (12) …….. és a (13) ……. hosszan elnyúló medencéket fűznek sorba. Kelet-Szlovákia kimagasló gazdasági központja (14) ……, amely a (15) ……. lábánál terül el.

  Románia domborzatának fő tengelye a (16)…….., amely több párhuzamos vonulatból áll. A Hargita keleti oldalán 6-800 méter magasságban sorjáznak a kicsiny, zárt (17) ……. A kristályos kőzetekből álló (18)……. Románia legmagasabb és legzártabb hegyvidéke. A (19)….. és a Duna között elterülő Havasalföld északi felét a (20) ……, déli felét pedig a (21)….. foglalja el.

- megoldások -

- vissza -