(Biológia II. 82-105, 122-133)
Definíció: |
Magyarázat:
A Föld felszínére jutó napsugárzás mennyisége, minősége és időbeli eloszlása
határozza meg alapvetően az éghajlat övezetességét. Ezt befolyásolja továbbá
a tengerszint feletti magasság, illetve a lég- és tengeráramlások rendszere.
Ezen környezeti tényezők hatásának megfelelően alakulnak ki jellegzetes társulástípusok
bolygónkon. A biomok egy-egy ilyen nagy éghajlati övre jellemző egységek. Egy
biomnak nevezhetjük például a mérsékelt övi lomberdőket is, annak ellenére,
hogy mind Észak-Amerikában, mind Európában megtaláljuk őket.
Definíció: |
Magyarázat:
Ezek a társulások általában az adott területre és tengerszint feletti magasságra
jellemző zárótársulások, gyakran a lehető legnagyobb biológiai produkciójú társulás
az adott területen.
Definíció: |
Magyarázat:
Leggyakrabban a terület vízellátása (mocsárrét, láperdő), az alapkőzet típusa
(homoki tölgyes, homoki gyep) vagy a domborzat (sziklagyep, hársas-kőrises)
alakít ki intrazonális társulásokat. Több tényező együttes hatása nagyon különleges
társulások kialakulásához vezethet, mint a vízellátottság és az alapkőzet együttes
hatására kialakuló tőzegmohalápok.
Definíció: |
Definíció: |
Definíció: |
Magyarázat:
A nemzeti parkok olyan intézmények, amelyek számos a területükön található védett
területet, tájvédelmi körzetet és természetvédelmi területet foglalnak magukba.
Például a Kőrös-Maros Nemzeti Park (1 a kilenc közül hazánkban) magába foglalja
a Szarvasi Arborétum Természetvédelmi Területet is. Fontos hangsúlyozni, hogy
a védelem alatt álló területeken minden élőlény !!!és nem csupán a megkülönböztetett
védettséget élvező élőlények védettek.
Érdekes, ám nagyon nehéz feladat annak vizsgálata, hogy melyik társulások vagy biomok mekkora elsődleges produkcióra képesek, azaz a fotoszintézis által mekkora új szervesanyag-tömeget tudnak termelni. Az elsődleges produkciót nagymértékben befolyásoló tényezők: a napsugárzás intenzitása, a hőmérséklet, a víz- és tápanyag-ellátottság.
természetes szárazföldi ökoszisztémák:
|
elsődleges produkció (g/m2/nap) |
sivatag |
kevesebb, mint fél |
füves puszták |
1-3 |
lombhullató erdők |
3-10 |
trópusi erdők | 10-25 |
természetes vízi ökoszisztémák: |
elsődleges produkció (g/m2/nap) |
mély tavak, kontinentális shelf |
1-3 |
sekély tavak |
3-10 |
korallszirtek | 10-25 |
Megjegyzésre érdemes, hogy a korallszirtek és trópusi esőerdők biológiai produkcióját csak a legintenzívebb mezőgazdasági termelés éri el, amely azonban rengeteg energiát és hatalmas erőforrásokat igényel, a vegyipartól a gépgyártáson keresztül az üzemanyagig.
Lásd a http://www.sulinet.hu/termved/ honlapon található nagyon igényes összeállítást.
Mivel az élelmiszerek szerves anyagok, így jelentős részük élőhely is megannyi szervezet számára. Az alábbi táblázat néhány ilyen élőlényt mutat be.
Élőlény neve | Előfordulása | Hatása |
tuberkulózis baktériumok | piszkos táplálék | tüdőbaj (TBC) |
koleravibrió | fertőzött ivóvíz | kolera (súlyos vízvesztéssel járó rendkívül veszélyes fertőzés) |
Salmonella baktériumok | nem megfelelő konyhai higiéné mellett: nyers húsok, kész saláták | ételmérgezés |
anyarozs (Claviceps purpurea) | a rozst károsító gomba | alkaloidja izomgyengeséget, hányást, delíriumot okoz |
Aspergillus flavum (sárga penész) | elsősorban zsírtartalmú ételeken | aflatoxinokat termel, melyek májrákot okozhatnak. Mivel hőre nem bomlanak, így az ilyen táplálékot nem szabad felhasználni sütésre vagy főzésre sem. |
galand- és fonalférgek | nem kellően átsült vagy -főtt húsok | a bélrendszer élősködői, kijuthatnak a váz-, illetve szívizomzatba |
Ugyanakkor szinte valamennyi táplálékunk biológiai eredetű, így a termőhely ökológiai viszonyai tükröződnek bennük. Az így megjelenő anyagok némelyikét mutatja be az alábbi táblázat.
Anyag neve | Előfordulása | Hatása |
kadmium | dohányban illetve növényi táplálékokban kadmiummal terhelt területekről | a vesében felhalmozódik, enzimméreg, csontrendszeri problémák, születési rendellenességek |
arzén | bizonyos ivóvizekben illetve halakban, csigákban, kagylókban | krónikus “fogyasztása” esetén felhalmozódik és halálos mérgezést okoz |
policiklusos aromás szénhidrogének | füstölt élelmiszerek külsejében, erősen füstölő szén füstjében grillezés során, fosszilis energiahordozók égetése | bizonyos formáik a legagresszívebb rákkeltő vegyületek |
antibiotikumok | tejben, tojásban, ha a tejadó élőlényt kezelésben részesítették | rezisztens korokozók megjelenéséhez vezethet |
nitritek, nitrózamin | szennyezett ivóvizekben, tartósított élelmiszerekben és rendkívül nagy mennyiségben a dohányfüstben | erősen rákkeltő illetve csecsemőkben a hemoglobin károsodását okozza. |
nyugtatók | a vágóhídi állatoknak adják, bejuthat a szervezetünkbe, ha az előírt várakozási idő előtt kerül elfogyasztásra | a gyógyszer hatásai illetve mellékhatásai |
- feladatok -