4. HÉT: FÖLDTÖRTÉNET ÉS LEMEZMOZGÁSOK A MÚLTBAN

Sárfalvi-Tóth: Fölrajz I. (1992) 78-88. oldal
Nemerkényi: Általános természetföldrajz 68-79. oldal

Előzmények

A Föld anyagai sűrűségüknek megfelelően gömbhéjakba rendeződtek. (Belül a legnagyobb sűrűségű anyagok - vas és nikkel - alkotja a Föld magját, kívül a legkisebb sűrűségű gázok alkotják a Föld légkörét.)

 

A Föld története

- összefoglaló táblázat -

1. Ősidő (Archaikum): 4600 - 2600 millió évvel ezelőtt

 

2. Előidő (Proterozoikum): 2600-570 millió évvel ezelőtt


3. Óidő (Paleozoikum): 570-235 millió évvel ezelőtt


4. Középidő (Mezozoikum) 235-65 millió évvel ezelőtt

 

5. Újidő (Kainozoikum) 65 millió évvel ezelőttől máig

a) harmadidőszak (tercier) 65-2,5 millió évvel ezelőtt:


b) negyedidőszak (kvarter) 2,5 millió évvel ezelőttől máig

Kiegészítés

Földtörténet - feltehetően volt egy másik kozmikus katasztrófa is

Washington, 2001. február 22. (MTI) - A legújabb kutatások szerint Földünk nem csak 65 millió évvel ezelőtt ütközött össze egy kisbolygóval, vagy üstökössel, hanem hasonló katasztrófa érte bolygónkat jóval korábban, nagyjából 250 millió esztendeje is.

A Science című amerikai tudományos szaklapban megjelent írás szerzői abból következtetnek erre, hogy a Perm időszakból visszamaradt, robbanásos vulkáni kitörések eredményeként létrejött habkövekben (horzsakövekben) bennrekedt kozmikus eredetű gázok nyomára bukkantak.
A Perm, a Paleozoikum, azaz a földtörténeti ókor utolsó szakasza volt, amely mintegy 285 millió éve kezdődött és 245 millió évvel ezelőtt zárult. Ebben az időszakban állatok még jórészt a tengerekben éltek, de már megjelentek az első emlősszerű hüllők is a szárazföldön, ahol ekkoriban fatermetű zsurlók, korpafüvek, páfrányok és harasztok burjánoztak.
A tudósok számításai szerint a feltételezett égitest 6,5-13 kilométer méretű lehetett. Becsapódása nyomán akkora energia szabadult fel, mint az eddig mért legpusztítóbb földrengés erejének a milliószorosa. Hatására rendítő erejű robbanástól vulkánok törtek ki, okádtak ki lávát és hamut magukból. Feltételezhetően évszázadokra sötétség lepte el a Földet, és a napsugarak hiánya miatt szokatlanul hideg időszak köszöntött be abban a földtörténeti korban, amelyre a meleg, száraz időjárás volt a jellemző.
A tudósok úgy vélik, hogy drasztikus klímaváltozás következtében a tengerek élővilágának mintegy 90 százaléka, a szárazföldön élő gerinceseknek pedig majd háromnegyede pusztult el, de voltak olyan állatfajok, amelyek a kozmikus katasztrófa következményei miatt teljesen eltűntek a Föld színéről.
A tudósok már nagy valószínűséggel megállapították, hogy a másik, a Kréta korszak végén történt kozmikus katasztrófa során a mexikói Yucatán-félszigeten csapódhatott be egy idegen égitest, ami a dinoszauruszok kipusztulását okozta 65 millió évvel ezelőtt. A újonnan feltételezett ütközés helyszínének beazonosítása azonban még további kutatásokat igényel.

További érdekes cikkek olvashatók a földtörténetről a www.freeweb.hu/dark/bolygo2
valamint a www.kfki.hu/chemonet/TermVil/tv98/tv9807/perm2.html oldalakon.

- feladatok -

- feladatok 2. -

- archívum -

- versenyfeladatok -

- 3. heti versenyfeladatok megoldása -

- vissza a tematikához -