Az áruk és szolgáltatások piacának klasszikus szereplői: a háztartás, a vállalat, az állam és külföld. A mikroökonómia végső fogyasztóként a háztartást tekinti. A háztartások szerepe nemcsak a fogyasztás, hanem a jövedelem megszerzése érdekében munka-, hitel-, és tőkekínálatot teremtenek. Minket most a háztartásoknak a fogyasztási célú, vásárlásra vonatkozó döntései érdekelnek. Ezeket nevezzük fogyasztói döntéseknek.
Egy ember életében folyamatosan szükségletek merülnek fel. Cselekedeteink
legfontosabb célja ezeknek a kielégítése. A mikroökonómia legfontosabb kérdése
is az, hogy hogyan hajtja végre ezt. Mi a termék és a szolgáltatás jelentősége
az ő szempontjából?
A kérdés megválaszolásához a szükséglet-kielégítésből, mint célból kell kiindulni.
A válasz pedig az, hogy a termék vagy szolgáltatás mennyire felel meg az ő igényeinek,
mennyire hasznos az ő számára. A fogyasztó döntésének a mozgatórugója a terméknek
tulajdonított hasznosság.
Az, hogy ez mit is jelent konkrétan egy fogyasztó számára nem tudjuk megválaszolni,
hiszen az egyéni ízlés kérdése. További vizsgálatainkban ezt az ízlést, a hasznossági
függvényt mindig adottságnak fogjuk venni.
A hasznossággal rokon értelmű kifejezés az érték. A mikroökonómiában feltételezzük,
hogy minden egyén a hasznosságból kiindulva képes értékelni és rangsorolni a
fogyasztási lehetőségeket, jószágkosarakat. Ezt a hasznossági rangsort a fogyasztó
preferencia-rendszerének nevezzük.
A termelő piaci motivációja nem a gyártott terméknek tulajdonított hasznosság,
hanem a piaci ár és ráfordítás különbsége, az elérhető profit.
A fogyasztó természetesen nemcsak a termék hasznossága alapján dönt, hanem
mérlegelni kell azt is, hogy mennyibe kerül a termék. A fogyasztónak és a választásnak
komoly korlátot szab a fogyasztó elköthető jövedelme.
Pontosan úgy kapjuk meg ha a nominális jövedelmet elosszuk az érvényes árszínvonallal.
A nominális és reáljövedelem különbsége inflációs viszonyok között szembetűnő.
A reáljövedelem mindig fogyasztási lehetőséget jelent, míg a nominális jövedelem
meghatározott mennyiségű pénzt.
Az egyén ténylegesen akkor válik fogyasztóvá, ha képes (van rá jövedelme) és
hajlandó (a termék számára hasznos) egy termék megvásárlására. Ennek a döntési
mechanizmusnak az eredményeképpen alakult ki a fogyasztók összességére nézve
a termék piaci kereslete.
A vásárló tehát alapvetően két szempontot mérlegel. Az áru hasznos tulajdonságai
mellett annak árát is megnézi. Az ár tehát mint költség jelentkezik ebben a
felfogásban. Az ár mellé egyéb költségeket is figyelembe kell venni, ilyen egyéb
költség például a sorban állás, utazás stb.
Mindezt mérlegelve a mikroökonómiában racionálisnak tekintjük azt a fogyasztót,
aki az adott feltételek (reáljövedelem) mellett, a lehető legjobb eredményre
- maximális hasznosságra törekszik.
Meg kell jegyezni hogy a racionális fogyasztó képe nem mindig érvényesül a valós
életben, de a mikroökonómiában alapvető, hiszen a modellekben a fogyasztó visekedésére
csak így következtethetünk.
A fogyasztói döntések egyik szempontja a hasznosság.
Az elfogyasztott tortaszeletek száma (x) |
Teljes haszon TUx |
Határhaszon MUx |
0 | 0 | - |
1 | 11 | 11 |
2 | 20 | 9 |
3 | 27 | 7 |
4 | 32 | 5 |
6 | 36 | 1 |
7 | 35 | -1 |
A fenti táblázatban láthatjuk egy tortát fogyasztó gyerek teljes- és határhaszon
alakulását az elfogyasztott szeletek számától függően. Láthatjuk, hogy a teljes
haszon (az élvezet) egyre nagyobb a fogyasztás mennyiségének a növekedésével.
Ez a növekedés azonban csak egy pontig tart. Az e felett elfogyasztott mennyiség
már csökkenti az teljes hasznot, a fogyasztó telítődött.
A jobb oldali oszlop a tortaszeletenkénti-, azaz a határ-hasznosságot mutatja.
Képletben:
Látható, hogy a határhaszon az elfogyasztott mennyiség növekedésével csökken,
vagyis a fogyasztó telítődik, és egy pont után negatív lesz. Azt a szeletet,
melynek a határhaszna negatív (csak a szeme kívánta) már nem kellett volna elfogyasztani.
A racionális fogyasztóról feltételezzük, hogy nem is fogyasztja el.
Megfigyelhetjük, hogy a teljes haszon meghatározható az addig elfogyasztott
egységek határhasznainak összeadásával, s hogy a teljes haszon akkor maximális,
mikor a határhaszon nulla.
Azaz minél több van valamiből annál kevesebbet ér, annál kevesebb áldozatot
vagyunk hajlandók hozni egy újabb termékegység beszerzésére, vagyis ha pénzbe
kerül egyre kevesebbet vagyunk hajlandóak érte fizetni.
A csökkenő határhaszon elve nem általános erejű- törvény. Gondoljunk csak az
"evés közben jön meg az étvágy" népi bölcsességre vagy egy bélyeggyűjtőre,
akinek minden egyes megszerzett darab nagyobb ösztönzést jelent további darabok
megszerzésére.
Az előzőekben csak egy féle és ingyen fogyasztható terméket vizsgáltunk. Ilyenkor
a racionális fogyasztó a telítettségi pontig fog fogyasztani. Ha valaki korlátozott
jövedelemmel rendelkezik, s ebből egyszerre több terméket is szeretne venni,
akkor a maximális összhasznosságának elérése bonyolultabb. Vizsgáljuk ezt egy
példán keresztül.
Ha egy család 2400 Ft-ot szán vacsorára, akkor tudna venni rajta 20 szeletre
való húst (ha 1 szelet kb. 10 dkg akkor 2kg-ot). A család azonban krumplit is
szeretne (aminek 1 kg-ja szintén 120 Ft), ezért ha a huszadik szelet hús határhaszna
kisebb, mint az elso adag krumplié, akkor a helyett inkább krumplira költik
azt a 120 forintot. Mivel csökkent a hús mennyisége, ezért a határhaszna nőtt,
s a krumplié fordítva, így közeledve egymáshoz. Ezek után összehasonlítják a
tizenkilencedik hús és a második adag krumpli határhasznosságait, s ha a krumplié
nagyobb, akkor megint azt vesznek hús helyett. Ezt a folyamatot addig csinálják,
amíg MUhus < MUkru ,vagyis míg a krumpli és hús határhaszna
meg nem egyezik az utoljára megvett darabokra.
Kettőnél több jószág esetén is érvényes, hiszen amíg egy jószág utolsó egységének
határhaszna nagyobb bármelyik másik jószágétól, addig cserével az összhaszon
növelhető, s a csökkenő határhaszon elv miatt határhasznuk is közeledik egymáshoz,
így jutva közelebb az optimumhoz.
Mivel az egyes termékeknek szolgáltatásoknak nincs közös mértékegységük, ezért
a rájuk költött pénzen keresztül tudjuk őket összehasonlítani. A csere során
tehát azt vizsgáljuk, hogy egy bizonyos pénzösszeg átcsoportosítása mekkora
haszonváltozást okoz. Húst és krumplit azért cserélhettünk, mert azonos árú
(120 Ft) mennyiségeket vettünk.
Jó költekezés esetén az egy forintra jutó határhaszon a különböző termékeknél
kiegyenlítődik, úgy mint a példában 120 Ft-ra jutó határhaszon esetén.
Képlettel:
,ahol P az egységárakat, az alsó indexek az egyes termékeket jelölik.
Amikor valaki nem vásárol egy termékből egy darabot sem azzal magyarázható,
hogy számára az adott termék első egységének határhaszna annyira alacsony, hogy
jóval alatta marad a többi általa vásárolt termék utolsó egységeivel szerzett
hasznának.
Ha valaki nem költi el minden pénzét, azért teszi, mert számára a pénznek is
van hasznossága, ami szintén engedelmeskedik a hasznosság fentebb említett törvényeinek,
s jószágnak tekinthető.
- feladatok -