KINEMATIKA

Feladatok

 1. Mekkora távolságot tesz meg a vonat, ha az állomásokon összesen 1 órát áll, és így a szomszédos állomások között 50 km/h átlagsebességgel haladva a végállomások közötti átlagsebessége 40 km/h?

 2. Megoldás

 3. Egy gépkocsi egyenletesen, 40 km/h sebességgel halad el egy álló gépkocsi mellett. Amikor 100 m-re jut tőle, a másik autó is elindul, állandó, 1,2 m/s2 gyorsulással. Mennyi idő alatt és mekkora úton éri utol a második kocsi az elsőt?

 4. Megoldás

 5. Követ kútba ejtünk A leérkező kő koppanását az ejtéstő számított 7,7 s múlva halljuk. Milyen mély a kút, ha a hang sebessége 340 m/s?

 6. Megoldás

 7. 200 m magasságban 180 km/h sebességgel haladó repülőgépről a cél előtt milyen távolságban kellene kioldani a segélycsomagot ahhoz, hogy a célba csapódjék, ha nem lenne légellenállás? Mekkora lenne a segélycsomag sebessége a becsapódás pillanatában?

 8. Útmutató

 9. Egy játékmozdonyt 50 cm sugarú körpályán indítunk el. Felgyorsulás közben 0,2 m/s2 nagyságú, állandó kerületi gyorsulással mozog. a) Az indulás után mennyi idő múlva lesz a centripetális gyorsulás 0,2 m/s2?    b) Mekkora szöggel fordul el ez alatt a gyorsulás vektora?

 10. Útmutató


  - vissza -